Aktualno

Uslijed “koronavirusa” sve više Amerikanaca moli

Prema anketi koju je proveo “Pew” centar za istraživanje, više od polovine odraslih u SAD-u, odnosno 55% kažu kako su molili za okončanje pandemije “koronavirusa”.

Prema ovomu Pewovu istraživanju većina Amerikanaca (86%) dnevno moli, a i američki kršćani (73%) su se odazvali na molitvu za okončanje pandemije. Tu su i oni koji rijetko mole ili nikako (15%), te osobe koje kažu da ne pripadaju niti jednoj religiji (24%).

Kako donosi Aleteia, među odraslim Amerikancima koji su u jednoj ranijoj anketi kazali kako nazoče bogoslužjima barem jednom ili dva puta mjesečno, većina (59%) je sada naznačila kako su to smanjili zbog pandemije. Mnoge bogomolje u SAD-u odgodile su svoja bogoslužja odgovarajući na uvjete civilnih vlasti uslijed pandemije koronavirusa.

Međutim, kako je naznačeno iz Pewa, to ne znači da su se religiozni ljudi u potpunosti odvojili od kolektivnog bogoslužja. „Sličan udio (57%) izvještava kako su bogoslužja gledali putem interneta ili na TV-u, umjesto da nazoče osobno. Odnosno, četiri od 10 vjernika su fizičku nazočnost u bogomoljama sada zamijenila ‘virtualnim’ bogoslužjem”, iznosi se u anketi.

Pew je anketirao 11 537 odraslih Amerikanaca u razdoblju od 19. do 24. ožujka, te je otkrio i kako je gotovo devet od 10 njih promijenilo svoj život barem malo zbog koronavirusa, uključujući 44% onih koji kažu da se njihov život značajno promijenio.

Među njima najviše je evangelika koji su se izjasnili da su molili za okončanje pandemije (82%), 2/3 katolika ili 68% također je reklo kako je molilo za prestanak širenja koronavirusa, a to je učinilo i 65% protestanata.

J.P., KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!