Aktualno

POČASNA MEDALJA KARDINALU BOZANIĆU – ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE ČUVA IDENTITET I ZAHVALJUJE KATOLIČKOJ CRKVI!

Zagrebačkomu nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću uručena je u srijedu 3. studenoga zlatna počasna medalja Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu, javlja IKA. U tom svečanom i znakovitom činu valja izdvojiti: „Počasna medalja kardinalu Bozaniću dodijeljena je na preporuku Rektorskoga kolegija u užem sastavu, a odluku je donio rektor Boras 25. listopada, koji je na svečanosti govorio o povezanosti Sveučilišta i Katoličke Crkve koja stoji u njegovu utemeljenju.“

Poruka je jasna: Zagrebačko sveučilište je na visini zadatka! Osjeća bilo vlastitoga naroda i dobro zna gdje su njegovi temelji: u znanstvenom, političkom, duhovnom i svakom drugom pogledu. Ova znakovita gesta osvježava nadu među nama i postaje intelektualno-duhovni svjetionik u kojem se ocrtavaju znanstvene i duhovne koordinate kojima se valja ravnati i u ovim novim vremenima.  Čestitamo kardinalu Bozaniću na nagradi, a rektoru Borasu i Rektorskom kolegiju što u ovim godinama krize i svekolike idejne i duhovne gladi imaju jasan cilj i vjeruju u godine blagoslova i obilja, osobito kroz čestit akademski napor koji njeguje temelj na kojem je izrastao. To su svjetla u tami i, zapravo, logična i normalna gesta koja će se pamtiti. U svakom zdanju postoje i kameni zaglavni, a ovom svečanošću eksplicitno su pokazani i postavljeni kao imperativ generacijama znanstvenika koje dolaze. 

Novinar Glasa Koncila Ivan Tašev donosi i detalje vezane uz ovu svečanost: „Riječ je o medalji izrađenoj u kovanom srebru s pozlaćenim elementima, promjera 9 cm, autora akademskoga kipara prof. Damira Mataušića, koja je izlivena u Ljevaonici umjetnina u Zagrebu u povodu 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu.

Kardinal je u izjavi za novinare nakon uručenja priznanja zahvalio rektoru i zagrebačkomu Sveučilištu na nagradi, koja ga je, kako je rekao, iznenadila. “To je nagrada našega najvećega i najvažnijega sveučilišta, onoga zagrebačkoga, a od početka je Katolički bogoslovni fakultet sastavni dio Sveučilišta”, rekao je kardinal Bozanić.

Na svečanosti su dodijeljena i 23 počasna zvanja i titule profesora emeritusa te druge nagrade Sveučilišta u Zagrebu, a među okupljenima su bili i rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Željko Tanjić, dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta dr. Josip Šimunović te dekan Filozofije i religijskih znanosti dr. Ivan Koprek. Okupljenima su se u programu obratili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predsjednica Rektorskoga zbora Snježana Prijić Samaržija, akademik Dragan Čović i rektor Boras.“

Tekst: Ivan Tašev, Glas Koncila

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!