Aktualno

O TEMPORA O MORES: I JÄGERMEISTERU PRIJETI VIRUS…

Švicarska


Tužbom pokušali ukloniti križ s loga popularnog pića

www.nedjelja.ba

Prema pisanju portala Swissinfo, tužba švicarskog Saveznog instituta za intelektualno vlasništvo kojom se željelo ograničiti “Jägermeisterovu” uporabu logotipa na bocama s tim alkoholnim pićem i na reklamnoj odjeći je odbačena.

Foto: pixabay.com

Prema presudi sudaca Saveznog upravnog suda u švicarskom St. Gallenu logo marke Jägermeister – jelena s blistavim bijelim križem između rogova – nije nemoralan i može se koristiti kao promotivni simbol u Švicarskoj, javlja Hercegovina.info, a prenosi portal grad-busovača.com.

Švicarski savezni institut za intelektualno vlasništvo zatražio je ograničenje zbog toga što je slika bila “uvredljiva za vjerske sklonosti nekih potrošača”.

“Iako logotip doista proizlazi iz stare kršćanske priče, danas ga prosječni potrošač jasno povezuje s tim pićem, a ne kršćanskom mitologijom”, zaključio je sud.

Jelen i užareni križ na znaku ovog pića odnosi se na priču o Sv. Hubertu, Belgijancu iz osmog stoljeća koji je bio toliko strastven u lovu da je često zapostavljao svoje vjerske dužnosti. Prema predanju, Hubertu se na Veliki petak dok je boravio u lovu pojavio jelen s užarenim križem između rogova i nebeski glas mu je rekao da se vrati svojim božanskim zadaćama.

Prema švicarskim saveznim sucima “intenzivna” upotreba slike iz Jägermeistera s vremenom je “oslabila njezin religijski karakter” te simbol križa na Jägermeister boci ne vrijeđa osjećaje vjernika.

Tvrtka ga je slobodna koristiti za sve promotivne aktivnosti i proizvode u Švicarskoj, uključujući kozmetiku, mobilne telefone ili telekomunikacijske usluge.

KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!