Aktualno

MEDIJSKO LUDOVANJE O „USTAŠKOM“ GRBU – HOĆEMO LI MIJENJATI GRB NA CRKVI SV. MARKA?

MI ODGOVARAMO

ZAR GRB S POČETNIM BIJELIM POLJEM NIJE HRVATSKI?

Medijsko ludovanje o „ustaškom“ grbu, jer drukčije se to ne može nazvati, zbog toga što je na dresovima hrvatskih nogometaša hrvatski grb otisnut s prvim bijelim poljem, nije se čuditi kada je riječ o onima koji hrvatsku povijest ne poznaju i ne vole, ali je čuditi se svakome tko to smatra „ideološkom“ greškom i zbog toga se ispričava.  Čovjek koji je tiskao dresove s početnim bijelim poljem pogriješio je samo toliko što je izmijenio službeni grb Republike Hrvatske, a ne što je otisnuo „ustaški“ grb.

Literatura hrvatskoga grboslovlja bogata je. Primjeri hrvatskoga grba su brojni: neki započinju bijelim poljem, neki  crvenim. Grb s bijelom početnim poljem može se naći posvuda, pa tako i na Grbovniku europskih kraljevina i kneževina iz godine 1519. Internet je pun raznih fotografija hrvatskoga grba u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, iz raznih razdoblja, s crvenim ili bijelim početnim poljem i s vrlo različitim brojem polja u grbu. Tekstova o tome ima na desetke. Informirati se dakle o tome nije problem. Ostaje dakako pitanje koje je polje starije: crveno ili bijelo? Svojedobno je predsjednik Tuđman od turskoga predsjednika Demirela dobio pretisak starog grba s kvadratima koji počinje bijelim poljem pa je tom prigodom izjavio kako bi, da je to znao, odredio bijelo polje početnim i na suvremenoj zastavi Republike Hrvatske.  No danas imamo crveno početno polje u službenome grbu, i to je u redu, kao što bi bilo da je i bijelo. Svaki grb je hrvatski, a ne ustaški, partizanski ili bilo čiji.

Ono što se međutim ustrajno ponavlja jest kako je grb koji započinje bijelim poljem „ustaški“. Da su ga ustaše „izmislile“, to bi stajalo. Ali oni ga nisu izmislili. Izabrali su tu varijantu, iako se na raznim dokumentima i tiskovinama iz toga doba može naći i grb s crvenim poljem. A da grb s bijelim početnim poljem nije „ustaški“, znali su i komunisti jer je prvi grb Narodne Republike Hrvatske započinjao bijelim poljem i kao takav stajao u Saveznoj skupštini. Tako je bilo sve do sedamdesetih godina. Ali o svemu tome postoji bogata dokumentarna građa, što bi pametnomu trebalo biti dosta.

I sad se čovjek pita: što je sljedeće? Hoćemo li mijenjati grb na crkvi Sv. Marka u Zagrebu koji nijednoj vlasti do sada nije smetao, pa ni komunistima!?

No ovdje se ne radi o pameti, nego o ustrajanju u neznanju, u zloći, u mržnji…  Što god bilo, grijeh je.

(rf)