Aktualno

PAPA FRANJO POKREĆE AKCIJSKU PLATFORMU „LAUDATO SI“

Piše: Mr. Krešimir Cerovac

Prolog: „Crkva [] kani svim ljudima predložiti humanizam, koji je kadar pokretati novi društveni, gospodarski, i politički poredak utemeljen na dostojanstvu i na slobodi svake ljudske osobe, koji treba ostvarivati u miru, u pravednosti i u solidarnosti“ (Kompendij Socijalnog nauka crkve).

  1. svibnja je kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvitka, koji je uspostavio papa Franjo, predstavio Akcijsku platformu „Laudato Si“, kojom papa Franjo želi u cijeloj Crkvi pokrenuti program kojim bi se ostvarile temeljne postavke iz te enciklike. Pozvana je sveopća Crkva na sedmogodišnje putovanje prema održivosti u duhu cjelovite ekologije o kojoj su govorili i prethodni pape. Bit enciklike „Laudato SiO brizi za naš zajednički dom“ je zalaganje za jednu cjelovitu (integralnu) ekologiju kao novi obrazac pravednosti, odnosno za ekologiju „koja poštuje jedinstveni položaj ljudskih bića u ovom svijetu, te njihov odnos prema okruženju“. Zapravo, „prirodu se ne može smatrati kao nešto odvojeno od nas samih ili kao neko puko okruženje u kojem živimo“. To nije pobožanstvenjenje prirode, kako neki tvrde i napadaju papu Franju. „Beskorisno bi bilo opisivati simptome“, kaže papa, „bez uočavanja ljudskih uzroka ekološke krize. Izjalovio se je određeni način shvaćanja (!) ljudskog života i djelovanja na štetu svijeta oko nas. Ne bismo li trebali zastati i o tome razmisliti?

Ambiciozna crkvena inicijativa, koju određuje Akcijska platforma, navodi sedam natuknica glede ciljeva osiguranja održivosti u duhu enciklike. Od Crkve se traži da u razdoblju od sedam godina postigne uočljive rezultate u okviru propagiranja sedam područja:

  • Usvajanje obnovljive energije;
  • Postizanje ugljične neutralnosti;
  • Obrana cijelosti (!) života;
  • Solidarnost s autohtonim narodima i ranjivim skupinama;
  • Usvajanje jednostavnijih životnih stilova;
  • Poticanje ekološkog obrazovanja i duhovnosti;
  • Zalaganje za održivi razvitak;
  • Slijediti etičke smjernice glede ulaganja, uključujući neulaganja u fosilna goriva i u druge za Planet štetne industrije.

„Ima nade. Svi možemo surađivati, svatko sa svojom kulturom i iskustvom, svaki sa svojim inicijativama i kapacitetima, tako da se našoj majci Zemlji može vratiti izvorna ljepota i stvoreno može ponovno zasjati prema Božjem planu“, rekao je papa Franjo u video poruci prilikom objave inicijative. Akcijska platforma postavlja ciljeve, koji se tiču obitelji, župa i biskupija, škola i sveučilišta, tvrtki i farmi, vjerskih zajednica i bolnica te drugih zdravstvenih ustanova. Tvorci Akcijske platforme Laudato Si nadaju se da će potaknuti snažnu ambiciju među 1,2 milijarde katolika na svijetu i desetaka tisuća crkvenih institucija u smislu odgovora na poruku. Papa Franjo je jasno poručio: „Pred nama je veliki kulturni, duhovni i odgojni izazov, a to će zahtijevati da krenemo dugim putem obnove.“

Salezijanac Joshtrom Isaac Kureethadam, koji u Dikasteriju vodi odjel za ekologiju, iznio je plan rada za sedmogodišnji proces. Strategija je, rekao je, stvoriti efekt snježne grude uključenjem sve većeg broja skupina svake godine „kako bi se stvorila kritična masa potrebna za postizanje stvarnih promjena u svijetu“. Sociolozi kažu, da je u tom smislu dovoljno postići koncentraciju u nekoj skupini od 3.5 %, a što nije nedostiživ cilj. Prva godina posvećena je izgradnji zajednica, razmjeni resursa i razvoju planova za postizanje ciljeva Laudato Si. Nakon toga slijedi pet godina konkretnih akcija za postizavanje ciljeva, a na kraju sedma godina kao godina „za hvaljenje i zahvaljivanje Bogu“.

Papa Franjo je u svojoj video poruci rekao da je svijetu potreban novi ekološki pristup koji bi mogao „transformirati naš način stanovanja u svijetu, naš način života, naš odnos s resursima Zemlje i, općenito, naš pogled na čovječanstvo i na živjeti život“. Enciklika Laudato Si je, dakle, izazov današnjem potrošačkom i materijalističkom mentalitetu i izazov je za sve vjernike da budu pažljiviji i da odgovore na vapaje siromašnih, uključujući tu i vapaje Zemlje. „Trebamo suočavanje koje će nas ujediniti … Trebamo novu sveopću solidarnost“, poručuje papa Franjo. „Imamo priliku pripremiti bolje sutra za sve. Iz Božjih smo ruku dobili vrt, ne možemo ostaviti pustinju svojoj djeci”.

Zanima nas Tvoje mišljenje!