Aktualno

PETER HAHNE, NOVINAR: VRATITE BOGA U POLITIKU – DA, KOGA INAČE?

Govor što ga je Peter Hahne održao u povodu dodjele počasnoga doktorata na Visokoj teološkoj školi Basel 2. listopada 2022.

 

Preveo i priredio fra Tomislav Pervan

 

Stoga: Vratite Boga u politiku! Ali također natrag i u crkve i u zajednice! Stalo nam je do rodno primjerenog jezika i svih tih nerealih ludorija, ali smo zaboravili temeljnu poruku. Da, u međuvremenu smo zaboravili da smo zaboravili Boga. Umjesto zvijezde Betlehema, zvjezdice Apsurdistana! To je crux, križ.

Njegov govor DOSLOVCE:

Svi smo ispunili mandat njemačke ‘semafor’-vlade. Prije točno godinu dana u koalicijski sporazum pod poglavlje medijske politike upisali su čvrsti zahtjev: Zalažemo se za raznolikost i šarolikost. MI smo, draga vlado, ta raznolikost i jamčimo Vam raznolikost! Mi smo, da tako kažem, šarena duga slobode izražavanja. Kako bi dosadno bilo bez kršćana, bez alternativnih medija, bez jednoga Petera uz Claudiju i Clausa, dakle, i Rotha i Klebera!

Dragi laudatore! Poštovani profesore Harald Seubert, moram započeti kratkom, strjelovitom molitvom: Gospodine, oprosti mu za sve hvalospjeve i za toliko ludo pretjerivanje. I Gospodine, oprosti i meni što u sve to vjerujem i uživam u svemu tome….

Nisam dvojio ni sekunde kad ste mi javili radosnu vijest, dragi rektore, profesore Jakob Thiessen, dragi Senate ovog prekrasnog od države neovisnog sveučilišta, uzora koji postoji još samo među katolicima u Njemačkoj. Hvala! S vama sam povezan od samoga osnivanja, došao sam ovamo kao student iz Tübingena sa svojim profesorom prof. Peterom Beyerhausom. Vidim svog starog prijatelja prof. Wernera Neuera, koji je bio tu i prije 50 godina. Akademski je doista nešto postigao: Do danas je on jedini luteran na svijetu koji svake godine pripada legendarnoj skupini studenata pape Benedikta u Castell Gandolfu. Ti si gotovo relikvija, dragi Wernere. Inače, prije dvije godine bio si na čelu prvih velikih demonstracija protiv Corona-ludila u Berlinu.

Održao sam mnoga predavanja o medijima i komunikacijama ovdje na STH i izrekao pohvalu za počasni doktorat svom najstarijem prijatelju Helmutu Matthiesu, najvažnijem protestantskom novinaru posljednjih desetljeća u novinskoj agenciji IDEA. Dragi Helmute, tko bi to mogao zamisliti prije 50 godina, kada smo redovito slali brda ljevičarskih ekstremističkih propagandnih novina u kanal za smeće, u našim studentskim domovima u Heidelbergu te vodili kampanju za Franza Josefa Straußa, usred Crvenog mora ’68., najmizoginije ideologije modernog doba. Taj poseban oblik odlaganja papira nazivali smo evangelizacijom skupljača smeća. Trebaju i oni pročitati nešto dobro.

Usput: na počasnom doktoratu tada je poznati amerikanist i kantautor iz Mainza prof. Manfred Siebald otpjevao svoju pjesmu: “Bez Boga idemo u tamu, ali s Bogom idemo na svjetlo…” Kakva poveznica s ovim danom! Tada je rektor utemeljitelj, profesor Külling, rekao: Gospodine Hahne, vi ste sljedeći. Bilo je to u prošlom tisućljeću. Sada je konačno došlo vrijeme. No, ne bih dodijelio čast nijednom živućem teologu ili novinaru. Tko zna kako će se to razvijati u vremenu kada su ove dvije profesije miljama daleko od svoga poziva: govoriti istinu, a ne dodvarati se vlastodršcima i duhu vremena. Ne trebaju nam dvorski propovjednici ni dvorski tisak. Trebaju nam svjedoci istine!

Da mi je ponuđena nagrada Braće Grimm, znao bih da sam u životu učinio nešto loše. Savezni križ za zasluge dao bih Reich-Ranicki (Židov i kritičar! – prim.prev.) – pogledajte tadašnju nagradu njemačke televizije. Današnja čast me dira. To je najveći dar za moj veliki rođendan, koji naravno, dragi prijatelji iz Srednje Njemačke, pada 9. studenog.

Ne moram koristiti novi naslov. Nalazi se sve u mome imenu, zrelo za seminare novozavjetne te seminare crkvene povijesti: Ključna scena odvijala se prije 2000 godina za Petra, tu crkvenu iskonsku hridinu među Isusovim učenicima, kad je pijetao tri puta zapjevao… Na tome povijesnom tlu u Jeruzalemu još od 6. stoljeća nalazi se „Crkva Svetog Petra in Gallicantu“, u prijevodu: Crkva Pijetlova pjeva. A kad mi netko kaže: Ti uvijek tako vičeš, ja odgovaram: Moram poštovati ime svoje Crkve-zaštitnice. (Naime, on je Peter Hahne – Peter stoji za Petra, a njemački „Hahn“ znači „pijetao“ – jasna aluzija imena i prezimena na noć Petrove slabosti, kad je zanijekao Gospodina, prim.prev.)

Petar je ondje zanijekao Isusa. Ne želim to. To mi je jasno od moje devete godine. Drago mi je što me roditelji nisu nazvali Kevin ili Lars Torben, premda tada nisu znali što povijesno i teološki znači kombinacija moga imena i prezimena. Da, slučajnost je pseudonim samoga Boga. Otud moje životno geslo iz Rimljanima 1,16, gdje Pavao piše: Ne stidim se Evanđelja Isusa Krista – jer to Evanđelje, ta Radosna vijest, nije ništa drugo nego Božja snaga. Siromah je tko nema tu snagu.

Stoga: kako izaći iz sadašnje krize? Kakva je situacija? Ideologija bi se trebala boriti protiv virusa. Ludost! Intelektualno slabi mediokritet nama danas vlada, i u Crkvi i u državi. Što je, u međuvremenu, sad već uvreda za prosječnost. Ministar gospodarstva krajnje ozbiljno preporučuje izbjegavanje bankrota tako što ne ćete nekoliko mjeseci ništa proizvoditi niti konzumirati. Naravno, kraljica nije mrtva, samo je prestala disati na nekoliko tjedana. U najvećoj nevolji poraća CDU raspravlja o ženskoj kvoti, a čelnica te stranke Angela Merkel ne može jasno odgovoriti na pitanje, koliko ima spolova.

Predsjednica vijeća EKD-a (Središnja protestantska crkvena zajednica u Njemačkoj) može se nekažnjeno zaklinjati da je, citiram, “znanstveno dokazano kako cijepljenje protiv korone nema nikakvih nuspojava.” Čisto ludilo! Najveća teorija zavjere svih vremena. Čak to ne tvrdi ni gospodin Biontec s adresom u Mainzu “An der Goldgrube”, u čijoj sam blizini živio 15 godina, Ministar nervira pola svijeta krilaticom: Njemačka, Njemačka iznad svegaa svijet treba ozdraviti na njemačkim bićima, ministar kojemu predsjednik Udruge liječnika obveznih zdravstvenih osiguranja uskraćuje titulu liječnika, jer se u svom životu nikada nije bavio medicinom.

Sada nam poznati virolozi poput profesora Stöhra i Streeka govore da oni nikada nisu 100% na strani vlade, te da kod svih mjera moramo imati na umu da su ih poduzeli nestručnjaci i laici. Da, onda recite to akademski, kao što inače volite činiti: Vi Latini i Grci među svojom sveučilišnom publikom takve ljude običavate sa znanstvenom preciznošću nazivati idiotima. Svatko tko posvuda pogleda skupinu amatera, dolazi do starogrčkog zaključka: idioti, nestručnjaci.

I tako danas tolerancija, na primjer, postaje tajna šifra za prihvaćanje. Ne: tolerirajte nas i pomirite se s našim načinom života ili našim svjetonazorom, nego, ljubazno to prihvatite. Kopirajte! Pada mi smjesta na pamet Dostojevski: “Tolerancija će dosegnuti takvu razinu da će pametnim ljudima biti zabranjeno razmišljati kako ne biste uvrijedili idiote.”

A tamo gdje na zemlji vladaju idioti, apel prema Nebu je odveć logičan i ne zahtijeva dodatno objašnjenje: Vratite Boga u politiku. Da, koga inače? Nije to izum Petera Hahnea, autorska prava su u vlasništvu Aleksandra Solženjicina. To je bila glavna misao njegova zahvalnog govora za Nobelovu nagradu za književnost – gotovo kao počasni doktorat STH Basel… Trebalo ga je tada pročitati jer je, kao što je poznato, odležao u Gulagu – kao što su mnogi od nas danas prognani u intelektualni Gulag, jer je prestao znanstveni diskurs, razmjena govora i protugovora, budući da su posljednjih godina jednostavno ukinuti sloboda mišljenja i sloboda tiska. Jedne poznate novine upravo su objavile: Hahne je diskurs skrenuo udesno. Ne, dragi moji: ništa nisam pomaknuo, moje teze čitaju se crno na bijelo 50 godina, bez ikakve odgode. Vi ste skrenuli, otputovali ste! Ali prije mnogo godina to je još uvijek bio dio širokog spektra mišljenja kao nešto što se podrazumijevalo. Danas, brzinom svjetlosti, jučerašnje normalno mutira u današnjeg nacista.

Ministar unutarnjih poslova CDU bezazlene prosvjednike naziva državnim neprijateljima, a aktualni predsjednik Straussove stranke CSU stavlja ih u kut RAF-a (Rote-Armee-Fraktion, teroristička markstistička organizacija sedamdesetih godina, prim.prev.). Kritički župnici koji se suprotstavljaju toj Fakenews-teoriji zavjere vlade gube položaje, a novinarima se zabranjuje bavljenje profesijom. Kritičari koji se ne slažu s tom bijednom zavjerom gotovo svestranačke ideologije, kojima je dosta toga intelektualnog lutanja, sjede u modernim Gulazima vlastodržaca. To ide sve do uništenja egzistencije ili gašenja komunikacijske tehnologije ili bankovnih računa.

I što je najgore, o tome šute oni pobožni, konzervativni, građanski pojedinci. Oni šute! Danas se ovdje okupio izuzetak. I nadam se da će ljudi vrlo, vrlo ozbiljno shvatiti savjete liječnika u nadolazećim mjesecima. Jedini način da zdravi i u formi prebrodite krizu jest puno hodajte, krećite se. To pomaže! Pogotovo ponedjeljkom. To stabilizira imunološki sustav, također je dobro protiv mentalnog smeća.

Isus je, da se tako izrazim, uvijek bio na svježem zraku; imao je predstave samo na otvorenom. Visoka je bila njegova cijena za naviještaj vječne istine. Ali danas pitajte o Golgoti u kvizu od milijun dolara, kako mi je jednom rekao Günter Jauch. Slijedi odgovor: Golgota – pa to je pasta za zube (valjda misli na Colgate – prim.prev.). U programu s premijerkom Maluom Dreyerom razgovarali smo o Govoru na gori. Sljedećeg dana stigao je sljedeći e-mail: “Dragi gospodine Hahne, vaša emisija govorila je o Govoru na gori. Možete li mi, molim vas, reći autora i nakladnika?!”

Za obrazovanje je super što petkom idemo na prosvjede, a godinama već zatvaramo djecu te ih držimo podalje od nastave i učenja, od društvenih kontakata i normalnog puberteta. Njemačka je posebice odgovorna za zločin što je proizvela izgubljenu generaciju. Zemlja pjesnika i mislilaca postala je zemlja sudaca i krvnika.

Vratite Boga u politiku! To je 11. prosinca 1970. bilo velikim slovima istaknuto na naslovnoj stranici WELT-a – dok je Axel Springer još bio živ. Pod tim Solženjicin nije mislio ni na križarske ratove, ni na inkviziciju, ni na ideološki postulat istine – drugim riječima, na sve ono što danas prakticiraju svjedoci Corone ili misionari klime. Pod tim je mislio samo na osobu koja nam je dala temelje judeo-kršćanskom Zapadu – u svojoj knjizi, Bibliji, temeljnom dokumentu naše kulture. Bog Deset zapovijedi i Govora na gori. Sve to se uništava brzinom svjetlosti, dok kao i uvijek kršćani u većini šute i prave se naivni!

Tko danas uklanja Winnetoua, sutra će ukinuti i Bibliju. Još ćete se sjetiti mojih riječi. Jer ako uzmete kao mjerilo razloge kritičara Karla Maya, u Bibliji ima puno, puno gorih stvari. Lešinari se samo s Biblijom, nitko se ne usuđuje dirnuti u Kuran. A danas ljudi vjeruju svemu i svačemu, samo to ne smije stajati u Bibliji. Radije u veganskoj kuharici, u fitness priručniku ili u švapskom vodiču za uštedu energije. A kršćani o tome šute! Kao kod okupacije duginih boja. Bez otpora. A danas nitko ne povezuje dugu s Božjim blagoslovom. Samo se raspitajte na ulici. To je samo pobožno, posebno blago. Uostalom, Noa je sa sobom u korablju uzeo samo dva naraštaja. Već to govori u prilog tome da se Biblija najstrože zabrani!

Kad smo već kod obrazovne, kulturne i prije svega vjerske krize: CDU je službeno tvitao na saveznoj stranačkoj konferenciji prije točno tri tjedna u Hannoveru: Kao i uvijek, posvećeni smo gospodarstvu, ekonomiji… Ima li tko pitanje?! Duhovna podzemna voda tone recipročno s poplavom gluposti, to je naš pravi problem. Moj savjet: Neka vam Biblija bude sveta! Bez Biblije razumijete samo željezničke postaje. Svaki odvjetnik zna, primjerice, da je zahvaljujući prispodobi o dobrom Samaritancu, u zapadnom svijetu nepružanje pomoći kazneno djelo.

Michael Gorbačov jednom mi je rekao na Springerovoj predstavi, kad smo razgovarali upravo o toj Solženjicinovoj temi: „Komunizam ne poznaje milosrđe, on nema samilosti!” Nezaboravno! Nemilosrdni je tiranin svatko tko isključuje glasače AfD-a iz crkvenih služba ili takozvanih crkvenih skupova, dok ondje istodobno širi antisemitske, propalestinske krilatice – ili tko potpuno digitalizira crkveno bogoslužje, tko tjera stare ljude u izolaciju, u samoću te dopušta da umiru bez utjehe ili sakramenata. I ne bi više smio nositi ​​Kristovo ime – pogotovo ne stranke. Uklonite konačno C s CDU/CSU! Njemački CDU trenutačno raspravlja o tome, želi li biti konzervativan, što je pod Helmutom Kohlom bilo još uvijek samorazumljivo. Ne, kažu, mi nismo konzervativni, mi smo kršćani. Kakva prijevara i koji lažnjak! Na prošlim izborima prvi put u programu nije bilo niti jednog sloga ni glasa o najvažnijem kršćanskom pitanju današnjice: ubijanju milijuna nerođene djece u utrobi. Ni jednoga sloga!

U mojoj Bibliji već 2000 godina postoji apel, pozivno načelo kršćanstva, naime Isusove riječi kao zov svima: Dođite k meni SVI koji ste umorni i opterećeni! Svi! Od toga su kršćani napravili 2020.: …. samo ako ste cijepljeni i booster-cijepljeni. Sramota! Isus je uključiv i ne isključuje nikoga, kako se stalno ponavlja kao molitveni mlin u queer duginim krilaticama. Oh! A gdje su nekonformisti, necijepljeni i oni koji odvojeni odvoz smeća ne smatraju evangelizacijom? Savjetujem nekim pomodnim biskupima i evangelicima koji se vode duhom vremena, da se podvrgnu biblijskoj terapiji!

Ikona ljevičarskih kršćana posebno je Nelson Mandela (Južna Afrika). Jednom je preklinjući rekao: “Humanost jednog naroda pokazuje se u tome kako se nosi s nerođenim i umirućim životom.” S obzirom na to, naša je civilizacija danas jadna karikatura – čak i uz pomoć kršćana. Proživljavamo ledenu hladnoću u našem društvu. I gotovo je simbolično da sada dolazi i fizička, klimatska hladnoća, prava zima. Zabavite se ove nadolazeće zime!

Također slavimo heroje misija na seminarima crkvene povijesti STH. Ljudi koji su otišli gubavcima i oboljelima od kuge, parijama, izopćenicima, stigmatiziranima, inkriminiranima, prokazanima – te i takve mi slavimo – mislim i na časnu sestru i liječnicu dr. Ruth Pfau iz Leipziga, koja je bila u mojoj emisiji. Godine 2017. postala je prva žena i nevojna osoba u Pakistanu koja je imala državni sprovod. Zašto? Zato što nije napuštala zarazne gubavce punih 60 godina. A mi se panično izoliramo u strahu od malo teže gripe, kako je službeno naziva WHO.

Nitko među današnjim kršćanima nije skupio takvo znanje kao Hartmut Steeb, koji iz tjedna u tjedan daje svoje analize znanstvenog i političkog krajolika. Ne bi li sve kršćanske organizacije trebale barem tebe, dragi Hartmute, danonoćno pozivati ​​na predavanja? Ne, ti krugovi žele ostati među sobom u svojoj zlokobnoj poslušnosti državi i medijima, s njihovim ugodnim nerazumljivim trabunjanjima.

Prije mnogo godina Katolička Crkva i evangelički pokret bili su ruku pod ruku čuvari kršćanskih načela na političkoj pozornici. Danas katolicizam brzinom svjetlosti srlja u samoubojstvo. A iz istih razloga evangelički savez nema više nikakav politički utjecaj, baš nikakav.

Prekosutra, na dan njemačkog jedinstva, možemo vidjeti koliki je ukupni kršćanski pad i srozavanje Ovaj put središnji događaj održat će se u Erfurtu. U katedrali, prenosi ZDF, tzv. ekumensko bogoslužje. Tu prvi put govore i mole Židovi, muslimani, nereligiozni ljudi i uvjereni ateisti. Gdje je prosvjed kršćana zbog zloporabe i lažnog etiketiranja? Zašto se to ne zove međureligijsko? Zašto ne erfurtski ‘gulaš’? Kakve to sve veze ima s Bogom, Ocem Isusa Krista? Gubi li se to razum u tamjanu? Radije pozovite sve na međureligijsku i interideološku jutarnju kriglu piva!

U našoj zemlji više nema otvorenog, nepristranoga znanstvenog diskursa. Vlada jedino ideologija poluobrazovanih. Studenti trebaju biti upozoreni ako se u povijesnim predavanjima pojave patrijarhalni odlomci koji veličaju nasilje te antiqueer. Zato se pokrijte ušima. Molim vas, održite ovdje na vašem sveučilištu sljedećega semestra psihološki seminar, vrlo zanimljiv (usput, mogao bih vam napisati cijeli nastavni program, a sve ima veze s našom temom!): Kako se može objasniti da isti ljudi zabranjuju djeci indijansku nošnju ili vodene pištolje, dok istodobno ratom sluđeni čovjek žudi za teškim oružjem? EKD će uskoro dobiti još jedan wilhelmovski blagoslov oružja. Da je u queer-pacifističkom svijetu mlakonja (pozdrav Švabama!) borbeni ratnik, mišićavi heroj naoružan do zuba, odjednom uzdignut do ideala? Čak i u modi. Da, pa zar glavu imamo još samo za jelo?!

Prijatelji moji! Ako se na nešto žalim pored svega navedenog, jest ovo: Mi kršćani smo evanđeosku poruku nade pretvorili u religiju straha! Po prvi put u povijesti kršćanstva! Nekada je bilo obilježje Crkava i kršćana da daju nadu u beznadnim vremenima, okupljajući ljude, tješeći ih i slaveći bogoslužje zajedno s njima – bilo u Staljingradu (moj je otac dirljivo govorio o tome), Auschwitzu, za kuge i kolere ili u podzemnim Crkvama. To je bila sržna kršćanska mjerodavnost. Nitko to drugi nije činio, jedino kršćani.

Umjesto toga, danas u paničnom strahu nadmamšujemo bezbožni svijet. Na svečanosti ZDF-a “Srce za djecu” sjedio sam pokraj liječnice sestre Rafaele iz Tanzanije. Kad je čula Coronu kako cvili s pozornice, prestravljeno je rekla: “Gospodine Hahne, što se dogodilo Njemačkoj! Svi se plaše smrti. Zar nitko ne intervenira?!“ Turski taksist me zatim iz studija Adlershof vozio doma: „Znam da si kršćanin. Možete li mi reći zašto se sada svi toliko strašite smrti?”

To je srž dileme, TO je kriza! Poruku nade pretvorili smo u religiju straha, i te se etikete nikada više ne ćemo riješiti. Dobivam najveće odobravanje od onih koji čitaju Tichyja, Kontrafunka, Reitschustera, u Talk-Show emisijama poput Riverboat te na stotinama predavanja. Ali čak mi i krajnje srednja klasa slušatelja poručuje: “Gospodine Hahne, sve je to lijepo i dobro. Ali ostavite nas na miru s tom vjerom.” To je pravo stanje stvari.

Naši mladi studenti ovdje nemaju pojma koliki će im i kakvi vjetrovi sa svih strana puhati u lice. Zato su nam sveučilišne institucije poput STH potrebnije nego ikad. Trebalo bi nam to vrijediti svakog centa. Postoji jednostavan recept za koncentriranje vaših donacija: (Usput: ne doniram nikomu tko mi piše kao donator u Gender-Gaga ili nešto slično, npr. Darovatelj*ica; otkazujem sve pretplate sa ludorijom od zvjezdice. Otada, moj je račun pun, a moj poštanski sandučić prazan!) Vapaj za pouzdanim pastirima i bez spriječenih, blokiranih političara veći je nego ikada. Inače će svijet tražiti samo nadomjestak i zamjenu: zdravlje mutira u zamjenskog boga. Liječnici su zamijenili župnike, klinike su zamijenile crkve i katedrale, ispovijedi se odvijaju u talk-showovima, a potvrda o cijepljenju novi je krsni list. Umiranju nema više mjesta u ovoj novoj religiji. Ali stoga radije ubijamo duše svoje djece.

Stoga: Vratite Boga u politiku! Ali također natrag i u crkve i u zajednice! Stalo nam je do rodno primjerenog jezika i svih tih nerealih ludorija, ali smo zaboravili temeljnu poruku. Da, u međuvremenu smo zaboravili da smo zaboravili Boga. Umjesto zvijezde Betlehema, zvjezdice Apsurdistana! To je crux, križ.

 A kad smo već kod križa: Što normalan čovjek koji je pri pameti treba misliti o organizaciji čiji najviši predstavnici za posjeta džamiji Al-Aqsa na jeruzalemskom Brdu hrama odlažu svoj križ, ni kilometar zračne linije od Golgote.

Ili sasvim svježe: u ovom tjednu njemačka nogometna reprezentacija voli čitave stadione zaogrnuti duginim bojama, pogotovo protiv Mađarske, od koje onda nesretno izgubi na terenu. Ali kad smo kod toga, sada u Kataru, ti kukavelji mliječnoga lica nemaju hrabrosti da ponosno i prkosno nose svoju dugu. Ne, puzaju po terenu s vrpcama Mickey Mousea oko ruke koje su sami napravili. Jadni kukavelji! Što je, usput rečeno, simbolično za cijelo naše društvo: hrabrost besplatna, kad ništa ne košta – ali nažalost, cijena je previsoka.

Politika također pokorno šuti. Najprije puzaju pred Putinom, sada pred rušiteljima Izraela, naftnim i plinskim šeicima. Najprije energija, a zatim moral. TO vas razlikuje od ljudi koji ozbiljno žele biti kršćani. Svatko tko računa s Bogom, računa s protimbom i otporom te ne će biti razočaran kada se to stvarno dogodi. Naprotiv: kad Isus blagoslivlje, đavao najžešće proklinje. Bez Boga Solženjicin ne bi preživio, ne bi bilo mirne revolucije u DDR-u ili mnogi ne bi imali snage izdržati u ovim razornim i katastrofalnim mjesecima.

Nekad smo se u omladinskom kružoku ispraćali riječima: Drži se! Prema sloganu Bekennende KircheCrkve koja ispovijeda (u Hitlerovo doba): Teneo, quia teneor – držim se jer sam držan, nošen. Moji prijatelji, nešto posve osobno: Meni ne smeta malo zlobe na internetu ili od nekadašnjih pobožnih osoba ili kolega. Većinu toga imenujem udarnim naslovom novina Neue Osnabrücker Zeitung, koje su stavile udarni naslov preko moga portreta: Zavist je PDV uspjeha. Autor Axel Rothkehl sjedi ovdje.

Budući da smo izgubili Boga, stvaramo surogate, placebo lijekove, zamjenske religije. Kad biskupi kanoniziraju švedsku besposličarku koja bježi od nastave, a berlinski nadbiskup je smjesti u trijadu Oca, Sina i Duha Svetoga, tada je svaka riječ suvišna. Zbog te gluposti milijuni će u sljedećih nekoliko tjedana ostati bez sredstava za život. Klima i Corona imaju sve sastojke religije: ikone (Sveta Greta, Sveti Karlo), postulat istine, inkviziciju, obrede.

Svatko tko se lišio Boga, treba zamjenu. Ernst Jünger jednom je oštroumno primijetio: Prazne oltare nastanjuju demoni. Kada je Bog isključen, kad je prekidač za svjetlo isključen, ne stvara se mračni vakuum. To ni fizički ni teološki nije moguće. Tko je i petkom išao u školu, zna, nešto mora zamijeniti prazninu, nihilizam je nepodnošljiv. Zato ovamo sa slikama neprijatelja, zamjenskim religijama, novim svetcima religije rata, klime i korone.

Ako je Immanuel Kant u pravu da je prosvjetiteljstvo čovjekov izlazak iz vlastite samoprouzročene nezrelosti, tada su upravo njegovi sunarodnjaci danas robovi u samoprouzročenoj neslobodi. Oni jednostavno slijede lažne proroke. I to svjesno i svojevoljno. U njemačkoj diplomatskoj službi vrijedi nova feministička vanjska politika koju ministrica službeno (!) obrazlaže na sljedeći način: Stav je važniji od učinka i sposobnosti. Moja preporuka klinikama: Recite ubuduće tim ideolozima tijekom operacije – nažalost trenutno nemamo feminističku glavnu liječnicu, to će danas učiniti naša čistačica – ali ona ima stav!

Za uništavanje vam nisu potrebne nikakve vještine. Dovoljna je radikalnost, manjak savjesti i osjećaj da ste pozvani na to. Sve tada postaje, uz religiozno pretjerivanje, prekretnica, moderna šifra za uništenje. Ono što se danas nudi pod stavom, ortopedi smatraju oštećenjem uspravna hoda jer nedostaje kralježnica.

Veliki teolog iz Erlangena Walter Künneth nazvao je to Sacramentum diabolicum. Da, to je đavolsko i razorno što nam se danas nudi pobožno sklopljenim očima. Doživljavamo kršćanstvo opustošeno standardom i prosperitetom. Primjerice, 35 posto članova tzv. Freikirchen (Slobodne kršćanske zajednince) smatra da je svake godine sjajna prilika za promjenu spola. Tako ispada prema najpreciznijoj anketi njemačkog govornog područja INSA, čija je cijela obitelj Binkert danas ovdje. Usput, ne bih imao ništa protiv ove godišnje promjene – pod jednim uvjetom: ako ubuduće sam mogu određivati ​​stanje na svome bankovnom računu.

Dakle: Theo Lehmann, Rolf Scheffbuch i papa Benedikt su unisono u pravu: Antikrist dolazi iz sakristije, a ne iz zloga i pokvarena svijeta. Sud stoga mora započeti u domu Božjem, piše nitko drugi nego sveti Petar. Vodeći intelektualci neomarksističke Frankfurtske škole te neki od najpoznatijih filozofa egzistencije ne ostavljaju dvojbu glede naše teme: Da, vratiti Boga u središte naših života, pa tako i u državi i politici.

Max Horkheimer je na kraju svog života rekao: Politika bez religije je apsurdna. Počujte i čudite se! Jürgen Habermas je u svojoj nezaboravnoj diskusiji s tadašnjim kardinalom Ratzingerom rekao, a to zvuči kao kapitulacija ateizma: Kršćani sa svojom zajednicom koja živi bez interesa imaju resurse koje nitko drugi nema. Samo iz tog razloga lockdown, zaključavanje crkava, je zločin!

I na kraju Martin Heidegger, gotovo oporučno, a smjelo se objaviti tek nakon njegove smrti te je postalo naslovnicom Spiegela 31. svibnja 1976. Nezaboravno! Tiskano kao izvorni rukopis: Samo nas još Bog može spasiti! Koga još trebamo kao svjedoka?! Kako je intelektualno plitka i bezbožna Crkva koja službeno proglašava bankrot uz aktualni naslov u Welt am Sonntag: Moramo se naviknuti da nas nitko više ne traži, ne treba, niti pita... Kako jadno i bijedno!

Pa zašto Bog? Jer s njim primamo (u dvostrukom smislu riječi: primamo) sva svojstva koja su s njim biblijski povezana: istinu, slobodu, mir, sigurnost, zapovijedi, zajednicu (Habermas!), Dobrog pastira, kruh i vodu života. Sve će nam to biti oduzeto ako se Boga lišimo. O toj tezi najrječitije svjedoči naša sadašnjost. Unatoč Bogu u Ustavu, mi smo danas naskroz van sebe.

Apropos istina: Geslo od njegova osnutka 1457. godine ispisano zlatnom bojom na pročelju Sveučilišta u Freiburgu glasi: Istina će vas osloboditi. Doslovan citat Isusa Krista iz Evanđelja po Ivanu. Na tome počiva njemačko obrazovanje! Gdje i kad se lišimo Boga, propadaju i obrazovanje, odgoj, kultura i znanstvena sloboda. Gdje se više ne traži istina, naći ćete samo laži! Naša trenutna situacija dovoljno govori!

Doživljavamo prevrjednovanje i preokret svih vrijednosti. Izgubili smo mjeru i središte. Bez Boga je sve bezvrijedno – jer je besmisleno. U međuvremenu, umjesto “u odgovornosti” pred Bogom, najvažnije preambule Temeljnog zakona (njemački ustav – Grundgesetz), imamo danas načelo: Odgovornost pred vladajućom modom i anketama. (Oprosti, dragi Hermanne!) U Švicarskoj čak stoji: “U ime Boga Svemogućeg”. Znate li zapravo: To je ponovno potvrđeno 15. lipnja ove godine apsolutnom većinom u Nacionalnom vijeću u Švicarskoj. Zbog toga ćete biti blagoslovljeni u Švicarskoj, makar samo i s valutom. Njemačka je pod osudom koju je stari Pavao napisao Rimljanima: Predaja. Ja samo ponavljam: Kasna rimska dekadencija!

Moramo ponovno govoriti o Isusu, Spasitelju. A ne o nekakvu univerzalnom bogu koji se, za intelektualne slabiće, također izjednačava s Allahom, Budom ili tko zna s kim. Naše zajednice izjeda smrtonosni virus demencije, totalnog zaborava Isusa Krista! Evanđelje je uvijek samo tamo gdje se govori o Isusu. Kao i mnogi stariji ljudi ovdje, odrastao sam uz prekrasnu zbirku pjesama nezaboravnog Friedricha Hänsslera (moj prvi izdavač s 4 milijuna primjeraka!): Ne dopusti da Isusovo ime izblijedi…

I ključno na kraju – ovoga govora i svjetske povijesti: Moramo, dragi teolozi, ponovno staviti u središte svojega propovijedanja i nauka forenzički vidik eshatologije. To je ključ. Nezaboravan je moj posljednji intervju s bivšim predsjednikom SPD-a Hansom Jochenom Vogelom. Njegov brat Bernhard priupitao je, kako bi htio sa mnom podijeliti još jedan dulji intervju, prije svoga 90. rođendana. – Moj spontani refleks: On zna da nikad nisam glasovao za njega. Stoga smo cijeli tehnički tim preselili u njegov dom za umirovljenike u Münchenu. Htio sam znati, plaši li se smrti. Ne, ne otkad sam upoznao Isusa. Wow! Za čim žali u svom dugogodišnjem političkom životu? Što je tek tako kasno upoznao Isusa. Jer bi mnogo toga drugačije napravio.

A onda udarac čekićem, minutu prije kraja prijenosa uživo: Dragi moj mladi prijatelju, najizvjesniji i najvažniji datum u budućnosti je Posljednji sud. Svi ćemo morati položiti račune pred vječnim Bogom. To je forenzička eshatologija u svome najčišćem obliku: Na kraju svi stojimo pred Božjim sudom.

Dragi prijatelji, kad bismo svi ovdje, spomenuti političari, kad bi stranke, biznis, crkve i država, kad bismo vi i ja samo tjedan dana živjeli po ovoj maksimi, imali bismo raj na zemlji. Stoga je ovaj apel više nego logičan: Vratite Boga u politiku! Tražite dobro i mir gradu i molite za grad u koji vas preselih. Tako je govorio i pisao prorok Jeremija (usp. Jer 29,7). Ne suobličavajte se s ovim svijetom. Tako apostol Pavao. Budi sol zemlje kaže Isus – a ne šlag na torti duha vremena. I budite svjetlo. Od toga sjajnog svjetla Evanđelja sada čak i u najsmjernijih i pobožnih teologa imamo žmirkave svjetiljke. Umjesto farova imamo svjećnjake – to je kršćanska energetska kriza.

Kršćani su mislioci koji se protive općem uvjerenju – mainstream. Oni nisu konformisti tjerani duhom vremena. Samo mrtve ribe plivaju nizvodno. Kršćani nisu ovisni o svijetu i ne suobličuju se svijetu, oni su okrenuti prema svijetu. A njihov politički angažman nije ideologija, nego sloboda bogomdanog uma. Vrlo eksplozivna i ni jedne sekunde dosadna, to je ta napetost biblijske državne etike: S jedne strane budite pokorni vlastima, piše Pavao u Rimljanima 13. A moj imenjak kaže: Bogu se treba pokoravati više nego ljudima. To je velika napetost kršćanske vjere koja poznaje slobodu mišljenja i odluke pa stoga nije ni religija ni ideologija.

Držati se čvrsto Biblije, to je ono na čemu sve stoji ili se sve ruši. Vjernost Bibliji i odanost Isusu dvije su strane iste medalje. Pridržavanje Deset zapovijedi. Ali sada čak i pobožni vjeruju da ima više spolova nego zapovijedi. Tomu se suprotstavljam riječima Ernsta Moritza Arndta iz 1819. godine: „Znam što vječno traje, kad se sve trese i pada, kad zabluda tjera mudre a prijevara vara razborite.” Okruženi smo tim pametnim ljudima, od autora knjiga za djecu do poricateljima Križa u episkopatu. Crkva propada zbog svojih nepozvanih slugu, tako je nekoć govorio veliki bavarski biskup Hermann Bezzel, uz čiju sam strogu luteransku teologiju odrastao zahvaljujući Heinrichu Kemneru i Klausu Vollmeru.

Kad smo već kod Bavarske: Nakon jedne epizode ARD Talk-Showa “hart aber fair” (tvrdo-ali-fair) dugo sam razgovarao s velikim Joachimom Fuchsbergerom. Bila je riječ o divnom filmu s Janom Josefom Liefersom „Die Spätzünder“ („Osobe koje kasno ‘pale’“). (U svom legendarnom filmu “Honecker i pastor”, Liefers stavlja Margot i Ericha ispred treperave kutije s “heute”- vijestima u kući moga očinskog prijatelja Uwe Holmera, i tri puta nije zapjevao pijetao, ali možete pogađati tko im je govorio…) Dakle: Blacky Fuchsberger mi je rekla: Živim odmah do vašega bivšeg kolege Harryja Valeriena. U svemu se slažemo i slični smo, za koga glasamo, kamo putujemo, kako procjenjujemo političku situaciju. Samo što mi uporno daruje Vaše knjige i govori mi o Isusu… duga stanka, zatim zamišljeno: Ali on se ne boji smrti. Dugo smo razgovarali. Nekoliko mjeseci kasnije preminuo je.

Kršćani imaju veliku izdržljivost jer nisu orijentirani na probleme ,nego na obećanja: naša je domovina na nebu! Imamo perspektivu vječnosti. Za bezbožni svijet Merkel je službeno formulirala svoju apsurdnu tezu: Djelujemo oprezno. Na njemačkom bi to ponosno glasilo: Mi nismo fantasti. Ali i Titanic je plovio oprezno. A zar upravo ne doživljavamo završni koncert na palubama broda koji tone? Životni stil vladajućih političara ima biblijsku dimenziju: Jedimo i pijmo jer sutra mremo! Samo da spomenem, Lindner, Sylt i vjenčanje… (pomodna njemačka mjesta).

Dieter Pfaff, slavan u svojoj odvjetničkoj seriji “Debeli čovjek”, napisana prema njegovoj mjeri, rekao mi je na dodjeli Zlatne kamere u Konzerthausu u Berlinu 90-ih: “Gospodine Hahne, najgore je kad mislite da ono što ste u životu smatrali ‘uštimavanjem’ instrumenata bijaše zapravo cijeli koncert“. Mogao bih nabrajati unedogled. Peter Struck, kao ministar obrane 11. rujna 2001. u mojoj emisiji, sedam dugih sati uživo sa svim vrhunskim političarima. Stajao je pokraj mene kad se drugi toranj u New Yorku urušio. Suze na licu. Zatim uzdah: “Gospodine Hahne, vi barem imate vjeru.”

Od mladosti sam bio pod utjecajem pjesme koju je švapski pijetist Otto Riethmüller napisao 1932. kao bedem protiv smeđih socijalista, slično kao što su Theo Lehmann i Jörg Swoboda svoje napisali protiv crvenih. Bio je to završetak godišnjeg Ahldenskog dana mladih s pastorom Heinrichom Kemnerom u Lünebuger Heide, s više od deset tisuća mladih ljudi, koji su stajali ruku pod ruku – Riethmüller, koga su nacistički panduri zatvorili te je umro od posljedica toga 1938. , a pokopan je u Stuttgartu. To je crkvena povijest. U odlučujućim stihovima kazano je gotovo preklinjući, a ovo je moja molitva za sve nas, jer je aktualnija nego ikada:

U zbrku ovoga vremena

sini, zrako vječnosti;

pokaži borcima mjesto i stazu,

a kao cilj grad Božji.

 

Gospodine, hodimo ruku pod ruku,

putnici prema Domovini;

neka tvoje lice ide s nama,

dok se posvema ne nađemo u svjetlu.

 

Neki bi sada možda pomislili: Pa tko u to vjeruje, bit će spašen. Ako to sada mislite, shvatili ste sve što sam htio reći. Jer vjera znači: Znati (!) što nosi!

 

Izvor – https://kath.net/news/79636

 

 

Peter Hahne, njemački publicist i TV-urednik i voditelj kod ZDF, studirao je protestantsku teologiju, filozofiju, psihologijiu i germanistiku, diplomirao teologiju 1977. Bio poznati TV-voditelj, angažirani vjernik, bio u najvšim gremijima njemačke evangeličke Crkve – EKD, pisac mnogih uspješnica. Za njega je utjecajni Der Spiegel rekao kako „ljudi čitaju Hahnea, jer ne razumiju Ratzingera“. Knjige su mu doživjele milijunsku nakladu jer dira i zahvaća u probleme društva, politike, vjere, Crkve. Predbacuje mu se populistički nastup, on pak želi biti vjernik u društvu koje odbacuje kršćanske vrijednosti. Više o njemu Peter Hahne – Wikipedia

 

 

 

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!