Aktualno

PROSLAVA SEDME OBLJETNICE HKZ-a “MI” U TROGIRU

U nedjelju, 15. svibnja 2022., u katedralnoj župi sv. Lovre u Trogiru svečano je proslavljena sedma obljetnica podružnice Hrvatskog katoličkog zbora MI koja okuplja oko 40 mladih. Svečano misno slavlje predvodio je dr. don Mihael Mišo Prović, predstojnik Ureda za mlade SMN u koncelebraciji s don Vinkom Sanaderom, župnikom i duhovnikom miovaca. Na svetoj misi su uz, domaće župljane i miovce, sudjelovali i članovi predsjedništva središnjice MI-a iz Zagreba dr. Vladimir Lončarević i Filip Barišić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport prof. Tomislav Đonlić, članovi župnih vijeća te miovci iz Solina.

Poslije svete mise održana je godišnja skupština na kojoj je predsjednik Dominik Petar Čavka predstavio godišnji rad, te između ostaloga rekao:  – Čovjek je biće stvoreno za djelovanje, a ne za puko postojanje. Miovci, iako djeluju lokalno, svojim primjerom i radom, ostavljaju trag. Ostavljaju svoje slobodno vrijeme, energiju i trud kako bi djelovali kroz naše sekcije na korist svima potrebitima, a na čast Bogu, Isusu Kristu koji prosvjetljuje svakog čovjeka. Na temelju naše predanosti on nas potiče da ga ljubimo svim srcem i svom snagom, i lako pronalazimo put koji vodi u život vječni.

Dragi miovci, pred sadašnjim predsjedništvom je zadnja godina našeg zajedničkog rada. Iznimno nam je drago da ste neki od vas preuzeli inicijative i izrazili želje za većom uključenosti i odlučili da svjetlo Kristovo pronosite dalje kroz naše projekte, naše zajedničke izlete i molitvene susrete. Želim svima nove i bolje rezultate i ustrajnost na miovskom putu – zaključio je predsjednik Čavka.

 

Svoju čestitku uputili su trogirskim miovcima don Mihael Mišo Prović, Ante Sanader, Tomislav Đonlić, Vladimir Lončarević, Filip Barišić te u ime župnih vijeća Ante Stipčić.

Župnik i duhovnik miovaca don Vinko je na kraju zahvalio svima, a miovcima čestitao i poručio: – Nekako mi se čini da smo mi današnji kršćani postali uspavani i uljuljani, inertni i gotovo lijeni. Učinit ćemo poneko dobro djelo, malo manje zla nego drugi, i to je to. A to nije poslanje nas vjernika i kršćana.

 Isus traži puno više. Isus pita kao njegov nebeski Otac Kaina u zemaljskom vrtu: Gdje je tvoj brat? Ovaj mu je odgovorio: Zar sam ja čuvar svoga brata (a znademo da ga je već ubio zbog mržnje i ljubomore). Pere sa sebe odgovornost koju ne može sprati.  Dragi mladi, Bog od vas očekuje vrlo precizne i konkretne zadaće i odgovornosti. Miovci – kao članovi tako vrijedne laičke zajednice u Hrvatskoj pozvani su spašavati tolike mlade duše koje srljaju u ralje zla, ovisnosti, nemorala, grijeha, doslovno u ralje đavla paklenoga. Vi mladi najviše možete učiniti jedni za druge u odgojnom, vjerskom i moralnom smislu. Vi ste stalno skupa u grupicama, vi sve loše kod vršnjaka i sebe najbolje vidite, vi ćete jedni druge prije poslušati nego bilo koga drugoga.

 Svatko od vas može biti spasitelj svoga brata, svoga bližnjega ili pak sukrivac njegove propasti. Odgovoran si. Ne možeš pilatovski prati ruke i govoriti: Što ja tu mogu, ja nisam kriv. Ili poput Kajina: Zar sam ja čuvar svoga brata?

Dragi miovci i braćo prijatelji, pozvani smo prolaziti zemljom čineći dobro i spašavajući naše prijatelje, ukućane, djecu i mlade.

Pozivam sve: Radimo za Krista i Crkvu, radimo za svoje i za spasenje naših bližnjih!

Na svetoj misi pjevao je Katedralni zbor mladih, a na skupštini VIS Sv. Lovre iz Trogira. Program je na skupštini vodila Nina Lovrić.

V. S.

Zanima nas Tvoje mišljenje!