Aktualno

USTOLIČEN 91. KOTORSKI BISKUP

Na spomendan Sv. Ozane Kotorske 27. travnja, u kotorskoj katedrali Sv. Tripuna mons. Ivan Štironja ustoličen je za novog biskupa Kotorske dijeceze.

ČITAJTE: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/svijet/cudesni-program-91-kotorskog-biskupa-mons-stironje/20407

Foto: KTA

Foto: KTA

Na svečanosti u kotorskoj katedrali sudjelovali su brojni nad/ biskupi iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Srbije, Albanije, među kojima su bili barski nadbiskup, dosadašnji apostolski upravitelj Kotorske biskupije i suzareditelj mons. Štironje, mons. Rrok Gjonlleshaj, glavni zareditelj splitsko-makarski nadbiskup i metropolita mons. Marin Barišić,kao i vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, te veliki broj svećenika.

Nazočili su i predstavnici Pravoslavne Crkve i drugih vjerskih zajednica, brojnih muških i ženskih redovničkih zajednica, te veliki broj državnih dužnosnika, kao i vjerujući puk.

Devedeset i prvi kotorski biskup
Na početku se okupljenima obratio mons. Rrok, uputivši riječi pozdrava, dobrodošlice i zahvale, kao i ohrabrenja mons. Štironji, podsjetivši na povijest i značaj ove dijeceze, ali i na činjenicu da je novoimenovani biskup 91. u tome nizu, te 10. koji nosi ime Ivana apostola. „Dragi biskupe Ivane, u tvojoj novoj službi pratila te Marija Majka Crkve i zagovor Sv. Tripuna, Sv. Leopolda, Bl. Ozane, Bl. Gracijesl. Božje Ana-Marije i svih bokeljskih blaženika. Na pomoć ti bila milost Božja i sedmerostruki Dar Duha Svetoga. Ti si upoznao i uzvjerovao da je Bog ljubav te si to i svojim geslom posvjedočio. U Njegovoj ljubavi, milosti i radosti živio, vodio ovu biskupiju te uživao obilat duhovni plod i evanđeoski blagoslov“, poručio je, među ostalim, mons. Gjonlleshaj koji je potom započeo sv. misno slavlje.

Zatim je apostolski nalog o biskupskom imenovanju napisan na latinskom jeziku pročitao savjetnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, a prijevod na hrvatski jezik don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije, dok je bulu nazočnima pokazao također mons. Medina Blanco.

Uslijedila je svečana primopredaja pastirskog štapa i zasjedanje na biskupsku stolicu, a potom su združeni zborovi, koji su animirali misno slavlje: Vrelo života iz župe Studenci i katedralni zbor Marija iz Mostara, otpjevali biskupovo geslo Bog je ljubav, kojega je uglazbio mo. don Dragan Filipović.

Uslijedila su misna čitanja i navještaj Evanđelja.

Čudesni program
U uvodu svoje prve propovijedi kao novoustoličeni kotorski biskup, mons. Štironja je objasnio kako riječi „Mir vama“ kojima započinje liturgijski čin Katoličke Crkve predstavljaju pozdrav koji je uskrsli Krist uputio svojim učenicima nakon svoga uskrsnuća. „Upravo taj pozdrav sa svim sadržajima Uskrsloga Krista Gospodina, u ovo uskrsno vrijeme, upućujem s ovoga svetoga mjesta, ne samo kršćanima katolicima Kotorske biskupije u Boki, nego svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjeru i naciju, svima u ovoj zemlji Crnoj Gori, svima do kojih se prenosi ovaj sveti čin (…) Ovaj čin ustoličenja novoga pastira Kotorske biskupije događa se na dan kada Katolička Crkva slavi spomendan, odnosno ovdje blagdan Bl. Ozane (1493. – 1565.), redovnice Trećega reda Sv. Dominika, sveca čiji su sinovi i kćeri ostavili jak pečat u ovoj biskupiji, gdje se poput stražara nalaze njihovi samostani kao znak njihova svjedočanstva“, podsjetio je mons. Ivan.

„Ljubav o kojoj Isus govori divno je razradio Sv. Ivan, apostol i evanđelist. Ljubav je osobina Božja. Ona dolazi od Boga i vodi Bogu (…) Bog je ljubav, tko ostaje u ljubavi u Bogu ostaje i Bog u njemu. Što ove riječi mogu značiti nekomu tko vjeruje samo u ono vidljivo i opipljivo? Istina, Boga se ne vidi jer je Duh, ali se vidi Božje djelovanje koje je poput lahora, nevidljivo a učinkovito (…) Ljubav je više od tolerancije. Da, braćo i sestre, bez te evanđeoske i božanske ljubavi i toga božanskoga zajedništva nema ni zemaljskoga života ni suživota (…) Mi se kršćani opredjeljujemo za ljubav utemeljenu na Bogu, po primjeru Krista Gospodina. Ljubav je Kristova savršena i idealna, jedinstvena, zato što se Krist dao raspeti na križu kako bi čovjeka oslobodio ropstva grijeha i vječne smrti. Ljubav je Kristova savršena zato što se ne nudi i ne dijeli samo s prijateljima, nego i s neprijateljima. Kristovo raspeće na križu istinska je tajna ljubavi ponuđena svima, ostavljena na slobodan izbor“, kazao je kotorski biskup Štironja.

Foto: kotorskabiskupija.me
„Završit ću odgovorom na jedno pitanje koje sam ovih dana više puta čuo: Koji je program i koji su planovi novoga kotorskog biskupa? – Već odgovorih, a mogu još jednom ponoviti. Taj čudesni program i plan glasi: Ljubi Boga svim srce svojim, svim umom svojim, svom dušom svojom, a bližnjega svoga kao sebe samoga! Ovo je poziv i program upućen svima, ne samo meni i vjernicima Kotorske biskupije, nego svakom čovjeku bez obzira na vjeru i naciju. Davno napisani program, ne za jednu godinu ili jedan mandat, nego za desetljeća, stoljeća, za vječnost. Svatko od nas osobno najbolje znade dokle je stigao u ostvarivanju toga programa. Nazvah ga čudesnim programom. Zašto? Čudesnost ovoga programa jest u tomu što ga možemo početi od zadnje točke, od srednje ili od prve, danas ili sutra. Odakle god počeli, uvijek smo na tragu jedne te iste Ljubavi, one istinske izvorne ljubavi Boga, oca svih ljudi. Ključ je jednostavan. Ne odlagati za sutra, ne čekati da počne netko drugi. Ja to trebam početi, i to danas, već sada. Blago onomu tko ljubav Boga – Oca ugradi u svoj život, u svoju obitelj, narod i zemlju. Želim i od Boga molim svima, skladan život i suživot, utemeljen na divnim melodijama Božje ljubavi“, zaključio je novoustoličeni biskup, te pozvao vjerujući puk na Ispovijest vjere.

Prigodna obraćanja
U završnom dijelu misnog slavlja uslijedila su prigodna obraćanja. Najprije je prigodne riječi, u ime apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, uputio njegov savjetnik mons. Medina Blanco; potom nadbiskup i metropolita Splitske metropolije – kojoj pripada Kotorska biskupija mons. Barišić poklonivši mons. Ivanu biskupski prsni križ; zatim delegat biskupa Petra Palića, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić, te u ime vjernika Kotorske biskupije, laik Slavko Dabinović.

Na kraju, zahvalno obraćenje, praćeno pljeskom, uputio je biskup Štironja. Među riječima zahvale, iskoristio je prigodu i nazočnom kotorskom biskupu u miru mons. Iliji Janjiću čestitati obljetnicu biskupskog ređenja koje je upriličeno na današnji dan 1996., te je pozvao na međusobnu molitvu jednih za druge.

Misno slavlje završeno je svečanim blagoslovom novoustoličenoga biskupa kotorskog, 91. po redu, mons. Ivana Štironje.

J.P., KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!