Aktualno

PROSLAVLJENA 40. OBLJETNICA ZAJEDNICE “MI” – HRVATSKI LESKOVAC

 

Na Stepinčevo u Lučkom su članovi zajednice „MI“ i Ansambla MI-Tamburica na svetoj misi zahvalili Gospodinu za četrdeset godina uspješnog djelovanja. Sjetili se se tom prigodom i svih svojih pokojnih članova. Utemeljeni 10. veljače 1981. na blagdan našeg blaženika molili se se i za njegovu što skoriju kanonizaciju. Uz geslo „Za Boga i Hrvatsku dragu!“ i uz zagovor Bl. Alojzija i dalje će svjedočiti ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovinu.

Za tu značajnu obljetnicu svoje čestitke uputili su im utemeljitelji Zajednice vlč. Jozo Mario Tolj i don Anđelko Kaćunko:

ZAJEDNICI MI – HRVATSKI LESKOVAC – POVODOM 40. OBLJETNICE

Svećenik trajne kuće nema. Ide tamo kamo ga šalje Gospodin. Stoga, jednom od domova svojih – Hrvatskom Leskovcu, svaki blagoslov i drago sjećanje. Bog me je poslao tamo da s vama proboravim lijepe godine. I bilo je, kad gledamo danas, plodonosno. Vama koji ste bili djeca, kojima sam udijelio prvu pričest ili vas spremao za krizmu posebna zahvalnost jer ste osvojili sebe za službu Bogu i Domovini, a čujem lijepe vijesti, da i vaši potomci gaje staru slavu, zapravo njeguju staro dobro kršćanstvo – vjeru koja spašava. Pozdrav u Gospodinu i svima koji su se poslije pridruživali ovom djelu otkrivajući njegovu crkvenost, autentičnost i širokogrudnost.

Zahvaljujem i časnim Karmelićankama uz čiju potporu je savijeno miovsko gnijezdo, kao i župi Lučko koja nam je dopustila da stasamo i rastemo, da poletimo prema suncu i idealima.

Proletjele su godine. Što je bilo više nije, ali došlo je novo vino u nove mješine. Ostaje samo radost, jer živi smo: naviješamo Evanđelje, pjevamo Gospodinu u liturgiji, slavimo Boga i svjedočimo domoljublje! To traži respekt i povjerenje. Upravo u tom duhu poštivanja i vjere, o 40. obljetnici stavljam vas pod okrilje Božje, molim zagovor Bl. Alojzija – prvog heroja u koloni hrvatskih pobjednika i želim:

  • Da osobno i obiteljski izdržite sve kušnje, da u Božju ljubav ne sumnjate.
  • Da vaše obitelji rastu u zdravlju i veselju, da bolesti i nedaće kršćanski podnosite.
  • Da očuvate zajedništvo, jer to je srce Crkve koju vodi Gospodin. Budite, kao i do sada jedni uz druge u svim okolnostima.

Na koncu, neka Gospodin očuva Mi – Hrvatski Leskovac. Nadam se da ćete u zajedništvu i ljubavi slaviti i 50. obljetnicu.

Sve vas pozdravlja, Kristu preporučuje, a danas svetu misu služi na vašu nakanu. Ustrajte do kraja za svojim Učiteljem!

Vaš Jozo Mario Tolj

Pula,10. veljače 2021.

 

OBLJETNIČKI POZDRAV LESKOVAČKOJ ZAJEDNICI “MI”

Dragi prijatelji, braćo i sestre Miovci!

Srdačno vas pozdravljam s neopisivom radošću, ali i s tugom što ne mogu biti s vama u slavlju velikog jubileja. Pozdravljam također vaše svećenike i časne karmelićanke, kao i sve sudionike slavlja i župljane Lučkoga, Stupnika i Hrvatskog Leskovca.

 

Četrdeset je godina u životu čovjeka golemo razdoblje, a u životu jedne zajednice to je više nego “doživjeti stotu”. Jer toliko razdoblje predpostavlja zajedništvo više generacija, kao što je u vašoj/našoj Zajednici u Leskovcu, u kojoj složno i radostno zajedno surađuju roditelji i djeca (a Bog će dati i da se unuci uključe!).

 

Moje je srce, to dobro znadete, još uvijek u Hrvatskom Leskovcu, tj. i on i Zajednica su u mojemu srcu upisani najljepšim i neizbrisivim slovima, jer sam tu proveo sedamnaest najljepših godina svojega svećeničkog života. Uspomenu koja ne blijedi dodatno je pozlatilo upravo leskovačko slavlje moje 40. obljetnice svećeništva.

 

Unatoč velikom i brzom protoku vrjemena i mnogim burnim promjenama u našim osobnim životima i u cijelomu našem narodu, na sâm spomen Zajednice MI u Hrvatskom Leskovcu u mojem umu, srcu i duši jače zasvijetli blagdan Svijećnice 1981. godine, kada smo za istim stolom u samostanskoj ‘govornici’ prvi put zajedno sjedili i razgovarali vlč. Mario Tolj i ja. Tada sam prvi put “iz prve ruke”, tj. iz miovskoga ‘prvoga srca i uma’ čuo važne podatke o Zajednici i pokretu MI…

Na koncu druženja “popili smo bruderšaft”, tj. dogovorili bratsku suradnju… Prva akcija okupljanja mladih u Zajednicu MI krenula je za Stepinčevo pa je blagdan Blaženoga Alojzija ostao kao rođendanski i svetačko-zaštitnički ‘kamen temeljac’ leskovačke Zajednice… Sve ostalo je povijest – kako se to zgodno kaže, a naše zajedničke uspomene, vjerujem da se slažete, ne bi obuhvatilo ni nekoliko knjiga…

 

Zato ću na koncu ove kratke pozdravne čestitke, u slavljeničkom ozračju golemoga uspjeha 40-godišnje aktivne i blagoslovljene ustrajnosti, samo podsjetiti na svoju uzrečicu, kojom sam redovito komentirao svaki naš nastup: “Bilo je tako da samo može biti POTICAJ za daljnji rad!” U ovoj prigodi to znači da je dosadašnji 40-godišnji rad – pod okriljem karmelske ljubavi časnih sestara ter pod zaštitom Arkanđela Mihaela i Svetoga Josipa, uz zagovor Svete Male Terezije i Blažene Marije Terezije – i dalje jak poticaj za USTRAJNOST u izgradnji Zajednice i zajedništva u molitvi, radu i rekreaciji: Bogu na slavu, na korist Crkve i za dobro našega Hrvatskog naroda!

 

Ponavljajući svoju radostnu čestitku, želim da znadete – sve vas zajedno (na čelu s “doživotnim predsjednikom” Mirekom!) jednako volim i redovito za vas molim.

Veliki pozdrav i blagoslov svima! Živjeli i nove obljetnice doživjeli!

Zajedno – MI! Amen.

 

Vaš don Anđelko

Kompolje, 9. veljače 2021.

 

 

 

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!