Aktualno

ZAŠTO „OLUJU“ TREBA SLAVITI U KNINU?

MI ODGOVARAMO

Prijedlog da se središnja svečanost „Oluje“ s vremena na vrijeme proslavi izvan Knina, a ove godine prijedlog je pao na Glinu, na prvi je pogled jako dobra. Prije svega, time se napušta „kninocentrizam“ „Oluje“, budući se je ta vojna operacija događala diljem duge fronte  od Banovine do Dalmacije, dapače se zaista drugdje više ginulo nego prigodom zauzimanja Knina; osim toga, cijeloj proslavi tako se daje svojevrsna demokratičnost jer će i drugi dijelovi oslobođeni „Olujom“ doći do izražaja. Ukratko, svakako bi trebalo od godine do godine i u drugim mjestima organizirati „jaču“ svečanost.

Ipak… Ipak središnju proslavu treba održati u Kninu. Četiri razloga vidimo tomu. Prvi je što je Knin bio operativno i političko središte pobune Srba u Hrvatskoj u Hrvatskoj – nismo riječi „u Hrvatskoj“ slučajno ponovili, naime je pravo, odnosno idejno središte bilo izvan Hrvatske – a u Kninu je operativno i politički slomljena. Drugi je razlog što je Knin na području oslobođenom „Olujom“ jedini hrvatski kraljevski grad. Taj epitet daje mu povijesno-političku  važnost veću od svih ostalih mjesta. Treće, upravo su se na Kninu lomila koplja  na Haškome sudu hoće li hrvatski generali biti osuđeni, a time i Tuđman i Hrvatska za udruženi zločinački pothvat, čime bi „Oluja“ bila de facto poništena kao osloboditeljska operacija, a Hrvatska bi bila osuđena kao agresor na vlastitu zemlju! U neku ruku, oslobođenjem dvojice hrvatskih generala koji su vodili vojne operacije od središnjih točaka optužnice za prekomjerno granatiranje Knina i protjerivanje Srba Hrvatska je izvojevala drugu i konačnu pobjedu te i međunarodnopravno izvojštila dokaz o potpunoj moralnoj, pravnoj i političkoj čistoći svoje pobjede. A Knin je tomu simbol! Četvrto, neslavljenje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu bio bi relativizacija upravo toga nadnevka – 5. kolovoza, dana ulaska Hrvatske vojske u Knin, kao dana pobjede.

Neki danas kažu da predsjednik Tuđman nakon 1995. nije dolazio u Knin, pa ne treba onda nužno „Oluju“ slaviti u Kninu. Prvo, nije Tuđman nužno mjerilo svega – on sam ostavio je dovoljno prostora da se njegovo povijesno  djelo nadograđuje i uređuje. A nije dolazio jer je držao to pitanje riješenim pa je taj dan i nazvao „samo“ Danom domovinske zahvalnosti, koji se treba slaviti diljem domovine. I slavio se… No onda su počela osporavanja, blaćenja, suđenja… Za malen , ali utjecajan dio Hrvata i hrvatskih političara „Oluja“ nije bila čista pobjeda, pa je upravo koalicijska Vlada s početka dvijetisućitih, koja je tomu raspoloženju donekle i sama kumovala, taj povijesni dan ponovno započela slaviti u Kninu, dapače ga je upravo ta, lijevo-liberalna Vlada, učinila Danom pobjede(!) i domovinske zahvalnosti . I tako je nastao običaj…

Zaključno, dobre običaje bez „debela“ razloga ne treba mijenjati. A u ovom slučaju takva razloga nema.

Rafael  Milić

Zanima nas Tvoje mišljenje!