DUHOVNA MISAO

VJERAN BOGU, CRKVI I DOMOVINI

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA!  Svima sretan i blagoslovljen početak novoga dana. Deseti je dan mjeseca veljače. Danas se Crkva u Hrvata sjeća blaženoga Alojzija Stepinca – hrvatskoga mučenika komunističkoga doba. Neustrašiva borca za katoličku vjeru i vjernost Papi u Rimu. Svjedok i mučenik koji je radije htio umrijeti, žrtvovati sebe, nego izdati svoje uvjerenje, svoje ideale, svoju ljubav prema Kristu, Mariji, Crkvi.

Pravoslavne Crkve nazivaju sebe “autokefalnima”. One su samosvojne, one su vezane uz određene narode ili nacije, pa tako imamo srpsku, makedonsku, crnogorsku, bugarsku, rusku, armensku Crkvu itd. Svaki narod ima svoju, a te se zajednice nerijetko zatvaraju u sebe i vremenom zatvore prema svima i svemu pa u sebi metastaziraju. Očito je to primjerice na njihovu otporu kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca. Ne štede vremena ni novaca da okrive i oblate i njega i cijeli hrvatski narod,  puštajući u svijet nepodnošljive laži, a dokumenti govore drukčije.

Komunisti su htjeli da naš blaženik okrene leđa Papi i Katoličkoj Crkvi, da stvori nekakvu “hrvatsku Crkvu”. Nismo mi poput Engleza koje je njihov kralj odvojio od Vatikana ili pak protestanti koji su se rascjepkali u tisuće raznih zajednica i denominacija. Mi ostajemo i ustrajemo na onome što se dogodilo na Duhove u Jeruzalemu. Redovito čitamo na Duhove iz Djela apostolskih gdje Luka nabraja petnaestak raznih naroda iz kojih su se predstavnici zatekli u tome trenutku u Jeruzalemu. Nije to više Babilon-Pomutnja, nego Duh stvara zajedništvo iz mnoštva. Jedinstvo u mnoštvu. Svi su oni razumjeli što im apostoli govore na Duhove, makar su govorili raznim jezicima. U tome i jest bit Crkve. I danas. Ma gdje se našli, razumijemo se. Imamo istu praksu, iste obrede, istu svetu Misu. Duh zahvaća sve narode, otvara Crkvi nove horizonte, prekoračuje sve granice, nacionalne, internacionalne, kontinentalne. Mnoštvo jezika se razumije, imamo jedinstvo u razumijevanju. Što je po sebi prvorazredno čudo.

Zanima nas Tvoje mišljenje!