Mi i život

„Bosna, da prostiš, jedna zemlja imade i posna i bosa … prkosna od sna.”

Časne sestre i beskućnik u Sarajevu

Nakon što su mediji objavili fotografiju koja pokazuje časnu sestru kako se zanima za beskućnika na sarajevskoj šetnici, krenuli smo otkriti tko su akteri priče.

www.nedjelja.ba

Foto: A. Fazlić, Avaz

Foto: A. Fazlić, Avaz

S obzirom na redovničko odijelo koje se vidi na fotografiji pretpostavili smo da je riječ o sestri milosrdnici. I bili smo u pravu.

Kako nam je otkrila s. Vitomira Biljaka, predstojnica samostana Sv. Vinka u Titovoj 44, u konkretnom slučaju vidi se s. Izabela Đaković kako razgovara s beskućnikom Ramizom.

No, ne samo ona: i ostale sestre iz ove zajednice sestara milosrdnica provincije Majke Divne – Sarajevo, a osobito s. Antoneta Martić, nerijetko razgovaraju i, u svojim mogućnostima, pomažu ovom beskućniku.

„Kad god idemo na misu u katedralu tada ga vidimo. Stanemo i s njime porazgovaramo. Dadnemo mu i neku pomoć. No, on uvijek kaže kako ne želi da bude ‘do njega’, tj. da samo mi njemu dajemo. Kad god može ode u trgovinu i kupi nam veliku čokoladu. I to fino upakiranu, pa čeka kada ćemo naići da nam dadne“, podijelila je s nama s. Vitomira spomenuvši kako ih Ramiz često zove „na lignje“ u neki obližnji restoran, ali da mu one kažu kako će one napraviti pa mu donijeti.

Otkrila nam je kako se za ovoga čovjeka nerijetko zanima i pomogne mu kardinalov tajnik Štefan.

Uglavnom, možemo konstatirati kako fotografija koju su „uhvatili“ svjetovni mediji nije slučajna. Kao što zapravo nijedan naš susret nije slučajan – samo je pitanje koliko u njemu prepoznajemo mogućnosti za činiti dobro.

KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!