Vjera

JOHN WAYNE NA SAMRTI PRIGRLIO KATOLIČANSTVO

čitajte:www.nedjelja.ba

Malo je poznata priča o slavnom glumcu koji je prigrlio katoličku vjeru – ova američka legenda „srebrnog ekrana“ ne treba posebni uvod: John Wayne, koji je 1970. osvojio Oskara za najboljeg glumca u filmu Čovjek zvan hrabrost (True Grit), poznat je diljem svijeta, poglavito zbog svoje duge karijere u westernima.

U kinu je počeo raditi još kao student, kada je njegova najveća strast bila nogomet. Tijekom tih godina, sprijateljio se s režiserom Johnom Fordom koji mu je otvorio vrata uspjeha u Hollywoodu. Wayn je glumio, režirao ili producirao više od 175 filmova, od kojih je polovica westerna.

Ono što je manje poznato jest njegov odnos prema vjeri. Marion Mitchell Morrison (pravim imenom) odrastao je u prezbiterijanskoj obitelji škotsko-irskog porijekla, gdje je naučio važnost odlaska u crkvu, čitanja Biblije i vjerovanja u Boga. Međutim, Wayne je ubrzo ostavio religiju iz sebe i vodio život daleko od načela kojima je odgajan: ženio se tri puta, bio sklon alkoholu te imao nekoliko ljubavnica.

Ipak, vjera je uvijek iznova kucala na vrata njegova srca. Njegov prvi značajan kontakt s katoličanstvom bio je zbog njegove prve supruge Josephinee Alicije Saenz, koja je Johna uključila u razne župne događaje te neprekidno molila za njegovo obraćenje, čak i nakon što je njihov brak doživio neuspjeh.

Sve njegove supruge bile su katolkinje i njegovo sedmoro djece pohađalo je katoličke škole, a 21 unuče odraslo je u vjeri. Prijateljstvo s Johnom Fordom, koji nije krio svoje istinsko katoličanstvo, utjecalo je na Wayneov život.

Bio je oličenje snage i muževnosti za generacije ljubitelja kina, ali je također imao trenutaka kada je njegova ljudska krhkost i smrtnost uzimala maha: poput operacije srca 1978., te duge borbe s rakom koja je započela 1965. i završila njegovom smrću 1979.

Njegov sin Patrick izjavio je kako njegov otac nije bio osobito religiozan: „Tata nije bio religiozan ni katolik, u katoličkoj vjeri odgojila nas je moja majka, Josie.“

Fr. Matthew Muñoz, svećenik biskupije Orange u Kaliforniji, jedan o Waynovih unuka otkrio je neke detalji iz djedova duhovnog života. Muñoz je imao 14 godina kada je John preminuo od tumora. Za CNS je otkrio kako je Wayne bio spreman za krštenje te ga je posjetio nadbiskup Paname, mons. Marcos Gregorio McGrath (koji je bio prijatelj Johnova prijatelja). „Moja mama i ujak bili su ondje kada je on stigao. Tako da nije upitno je li kršten ili ne. Želio se krstiti i postati katolikom. Bilo je predivno vidjeti njegov povratak vjeri i ostaviti takvo svjedočanstvo našoj cijeloj obitelji“, prisjetio se fr. Matthew koji je dodao kako je njegov djed žalio jer nije ranije prigrlio katoličanstvo.

Uz to, kako piše Aleteia, spomenuo je kako je Wayne ipak imao određeni „stupanj duhovnosti“ i prije odluke o krštenju. „Od malih nogu ima je dobar osjećaj za dobro i loše. Odgajan je prema mnogim kršćanskim načelima i u nekom vidu ‘biblijske vjere’, koja je mislim, imala jak utjecaj na njega“, objasnio je njegov unuk te otkrio kako je njegov djed običavao pisati pisma Bogu. „Pisao je prelijepa pisma ljubavi Bogu koja su bila molitve – nevino djetinje, jednostavne ali istodobno vrlo duboke“, dodao je.

KT

https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot-obicaji/john-wayne-na-samrti-prigrlio-katolicanstvo/8889

Zanima nas Tvoje mišljenje!