Aktualno

DANAS U PODNE – MEĐUGORJE…

Piše: dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA! SVIMA MIR I DOBRO! Svima blagoslovljen i radostan početak novoga dana. Četvrtak je, dan Gospodnje ljubavi i predanja, dan Euharistije. Zahvalimo Gospodinu za ovo jutro i ovaj novi dan, zahvalimo za sve što imamo i jesmo, zahvalimo da smo u njegovoj ruci i milosti i molimo ga da nam oprosti sve naše promašaje i grijehe, da budemo pred njim duhom ponizni i srcem skrušeni, da naše molitve mogu uzići iz ponizna i čista srca Gospodinu. – Neki dan čitali smo iz Pavlove Prve Korinćanima o ustanovi euharistije, i on piše kako je ‘predao ono što je i primio’ – kako je Gospodin one noći u kojoj bijaše predan u ruke ljudima uzeo kruh i vino i nad njima izgovorio riječi koje mi ponavljamo svaki put u svetoj Misi. Dakle, i Pavao se poziva na predaju, a od samoga čina do njegova doba prošlo je tek nešto više od dvadeset godina! Tako se predaje baština vjere – s naraštaja na naraštaj. Danas je upravo to problem na Zapadu, nema više osvjedočenih naraštaja koji bi mogli prenijeti potomstvu bit vjere, ono što smo baštinili od svojih predaka. A Papa govori jučer o svome putovanju u Aziju te govori upravo o “proljeću Kristove vjere” u tim dalekim zemljama i otocima.

 Danas će biti znakovit dan za Međugorje. Naime, prvi put nakon 43 godine Vatikan će se obratiti javnosti oko međugorskih ukazanja te plodova koje ono donosi u cijeloj Crkvi. Oko podne trojica će vatikanskih dužnosnika dati izjavu za javnost vjerojatno u skladu s normama koje je izdao Dikasterij za nauk vjere u svibnju ove godine. Nakon te objave nekoliko je mjesta Marijinih ukazanja dobilo svoj “nihil obstat” – dakle, nema zaprjeke da se Marija na tim mjestima štuje, na mjestima koja su bila blagoslov za Božji puk. A što možemo mi reći za Međugorje? Ovdje sam od prvih dana, proveo punih šesst godina kao župnik u najteže komunističko doba, kad je onaj doživotni (ili dosmrtni) predsjednik umro, kad se partija klela na vjernost i odanost svome bezbožnom putu. Marija je došla da nam poruči kako Boga ima. I pored svih nastojanja nisu komunisti mogli ugušiti do proljeće koje se rodilo ovdje u Međugorje. Dapače, komunizam je pao i otišao na smetlište povijesti, a Međugorje je nastavilo živjeti. Pa do sada prema nekim računicama ovim je svetištem prošlo više od pedeset milijuna ljudi. I jučer je bilo više od stotinu svećenika na večernjoj svetoj Misi u koncelebraciji. Ne govori li to o privlačnoj snazi ovoga mjesta, o potocima i rijekama milosti koje su se odavle izlile na cijeli svijet. O tolikim obraćenjima, o tolikim grješnicima koji su promijenili svoj život, u čije je živote Gospodin sam zahvatio, kao i danas – kad čitamo današnje Evanđelje – o Mariji Magdaleni. Dovoljno je plodova da se mora i može reći kako je sjeme posijano i donosi svoje plodove.

Zašto baš danas? Pa vidimo da se u svijetu zvecka i nuklearnim oružjem, da sukob u Izraelu eskalira, da se rat širi na Libanon, da su ondje strahotne slike o ranjavnjima preko ‘beepera’ i talkie-walkie te o Ukrajini i Rusiji. Jednom riječju, svijet je na buretu baruta. Stoga vjerujem želi i Crkva upravo u duhu Međugorja pozvati na mir što bijaše okosnica svih Marijinih poruka ovdje. Mir i obraćenje. Na današnji dan Marija se ukazala u La Salette u francuskim Alpama djevojčici Melanie i dječaku Maximinu. Marija je PLAKALA zbog toga što se svijet nije obratio. Ostavila je poruku i Maximinu i Melanie koja je u samostanu napisala svoju tajnu te je predala Svetom Ocu u Rimu. Napisao sam jedan esej o tim ukazanjima i dolje je poveznica – za esej – koji možete pročitati kad uhvatite vremena. Marija se ukazuje pastirima, djeci, malenima, neznatnima. Poruka iz La Salette je otprilike ista kao i u Fatimi i Međugorju. “Ako se moj narod ne želi obratiti, pustit ću ruku Svoga Sina koja je teška i koja pritišće”. U suzama je oplakivala one koji ne poštuju nedjelju, koji psuju Boga, a najavila je kako će propasti sva ljetina ako ne prestanu vrijeđati našega Boga. – I dogodilo se. Propala ljetina – i žitarice i krumpir! Marija je izvršila svoje obećanje jer se ljudi nisu obratili. Svoju je tajnu zapisala i povjerila Svetome Ocu. Ukazanja su uvijek odgovor Neba na potrebe ove zemlje te na grijeh čovječanstva. Obratite se i vjerujte! Ako ne – nastavite u istom stilu i duhu!

Zanima nas Tvoje mišljenje!