Vijesti

Trogirski miovci u akciji „1.000 ruža za djecu u misijama“

Jednom sam negdje pročitala da je „slučajnost“ zamjenica za Božju providnost – „prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi“, pa je tako i don Vinko Sanader 2015. godine osnovao trogirski ogranak Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ koji trenutačno broji 40-ak članova. Potičući nas da vodimo aktivni vjerski i kulturni život gdje će naše sposobnosti i talenti doći do izražaja, pod don Vinkovim mentorstvom aktivno djeluju tri sekcije, a među njima i ona misijska.
Ovih se dana misijska sekcija s radošću prisjeća jednog „slučajnog susreta“ 2016. godine kada je don Vinko upravo don Jakoslava Banića, sadašnjeg povjerenika Papinskih misijskih djela Splitsko-makarske nadbiskupije, pozvao da mladima u Trogiru svjedoči o svojim misijskim iskustvima u Tanzaniji gdje je bio u posjetu našim misionarima. Tada smo još više zavoljeli misije i misionare.
Od tada svake godine na Mali Uskrs organiziramo humanitarni koncert za pomoć misijama, a u tjednu uoči Svjetskog dana misija svakodnevno molimo misijsku krunicu, sudjelujemo na misi preko koje čitamo crtice iz života misionara.
Čuvši da nas je Ured za misije naše Nadbiskupije uključio u misijsku akciju „1000 ruža za djecu u misijama“ u sklopu izvanrednog misijskog jubileja, valjalo je zasukati rukave i pokrenuti miovske snage nakon ljetne stanke. Unatoč oblačnom i prohladnom vremenu, brzo smo se prisjetili da je sunce uvijek tu, čak i kada se krije iza oblaka. Ovog smo vikenda, dijeleći ruže i molitvu pape Franje na trogirskom trgu, prikupili 8.300,oo kn obradovavši župljane i goste ružama – omiljenim cvijećem svete Male Terezije, zaštitnice misija.
Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su se uključili u ovu dobrotvornu akciju i sudjelovali svoji novčanim darom i kupnjom ruža, te svim miovcima.
Pozivamo sve vjernike da nam se i ovog listopada uoči misijske nedjelje pridruže u molitvi od 14. do 19 listopada. Kroz te dane u katedrali sv. Lovre, uz molitvu krunice i svetu misu, prisjećat ćemo se života i djela svete Majke Terezije. Kao što je i ona uvijek naglašavala: „Ako želimo da ljudi čuju poruku ljubavi, moramo je poslati u svijet. Da bi svjetiljka gorjela, moramo u nju dolijevati ulje“.

Daniela Radan

Zanima nas Tvoje mišljenje!