DUHOVNA MISAO

I TAKO GODINAMA ŽIVE “KAO MUŽ I ŽENA”, ALI NEVJENČANI…A KAD NASTANU PROBLEMI KRIV IM JE BOG!

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

Zahvalimo Gospodinu za ovo jutro, za svježi zrak, za stanoviti mir koji mi još uvijek ovdje uživamo. Ne znamo dokle, oko nas svi zveckaju oružjem, prijete s najviših položaja. Ne može to biti od Boga, to može biti samo od otpalog anđela – Sotone koji ljude navodi za zlo i grijeh. Na nama je zaštititi se već ranim jutrom od svih navala Zloga, napose zaštititi svoju djecu i svoje školarce. Da ne odlutaju, da ne pođu krivim putem. Stavimo ih pod Isusovu zaštitu i Marijin plašt. Ujedno molimo Gospodina da nam oprosti sve grijehe.

Jučer bijaše nedjelja, slušali smo kako Isus čisti Hram. Očevu kuću. Pretvorili su nju u tržnicu gdje se zarađuje, kupuje i prodaje. Njega obuzima sveti gnjev za Očevu kuću, uzima bič i prevrće stolove. Istjera trgovce iz Hrama. – Kuću moga Oca ste obeščastili. To treba biti kuća molitve za sve narode… Ovdje jučer mnoštvo svijeta, mnoštvo ispovijedi. Popodne napose mladih odasvuda. Pa i mladih bračnih parova s djecom u kolicima, ali i mladih koji kako se kaže “hodaju”. Njima je Međugorje nedjeljom popodne dobro došla prigoda za obaviti nedjeljnu dužnost ali i ispovijed.  Mnogi se ispovjede, žele skinuti teret grijeha s duše. Neki i nakon duljeg vremena.

Mnogi mladi žive godinama u grijehu bluda. Zajedno hodaju, pa onda privlačnost, požuda tijela, napose kod mladića, i djevojke pokleknu. I tako godinama žive “kao muž i žena”, ali nevjenčani. Kad ih pitaš, kad će u brak, – pa “za godinu, dvije, tri” –  nakon studija, nakon što nađem posao, nakon što se “skućim”. Na taj način obeščašćuju svoj hram. Hram Duha Svetoga. Isus nije dobroćudan kako mi mislimo. On zna biti i gnjevan. Gnjevi se on i rekao je da je i sami požudni pogled već preljub u srcu.

Djevojke zaboravljaju da je njihova maternica HRAM ŽIVOTA. To se život rađa, nastaje, tu dijete raste i dolazi na svijet. Majka je tu namjesto Boga, ona ima ulogu nositeljice života. A svakim grijehom bluda obeščašćuje svoj hram, svoje tijelo, koje je svetinja. I kako može doći iz okaljana neokaljano? – Ja uvijek kažem, svatko ima svoj vrt koji obrađuje i čuva da ne provali zvijer ili domaća životinja koja onda sve pogazi. Tako je i s čistoćom prije braka. I kažem – svaki grijeh, napose bludni grijeh jest vožnja kroz crveno. Znaš da je grijeh, ideš svjesno kroz crveno. Jednom će doći naplata!

Tamo negdje kad uđeš u brak, pa kad želiš dijete, a ono odjednom – nema djece. Godinama si bio u grijehu, nisi htio dijete prije braka, stvorio si mehanizam u mozgu i tijelu protiv začeća, i kako će onda doći u braku do začeća? I onda nam Bog kriv! Ne, daleko od toga, kriv je naš nemoralan život i blud prije braka. Brak je svetinja, tijelo je svetinja i na majkama je svoje kćeri upozoravati, ali i sinove da ne iskorištavaju lakoumnost djevojaka koje nerijetko, da bi zadržale mladića, idu u grijeh. Nad tim se trebamo zamisliti i moliti za čist naraštaj, o čemu je pisao blagopokojni kardinal Franjo Kuharić prije skoro četrdeset godina.

Zanima nas Tvoje mišljenje!