DUHOVNA MISAO

KARDINAL PELL: VJERUJEMO DA JE GOSPODIN OVOGA SLUGU PRIMIO U SVOJE KRALJEVSTVO!

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

Prije tjedan dana ukopali smo papu emeritusa Benedikta. Bili smo svjedoci dostojanstvena ispraćaja velikoga pape. Zacijelo najučeniji papa koji je bio na Petrovoj stolici, najučeniji čovjek našega doba. I što se tiče teologije – katoličke, protestantske, istočne, i što se tiče filozofije – antičke ali i moderne, i što se tiče Svetoga pisma – židovskoga i katoličkoga, i što se tiče državnog uređenja itd. Jednostavno, jedno silno enciklopedijsko znanje otišlo je u vječnost. Zacijelo će biti čitan, još dugo, a poglavito njegove homilije, propovijedi. Sigurno će neke unići vremenom i u svakodnevni Časoslov Crkve Kristove, napose njegove euharistijske meditacije. Silno je ljubio euharistiju, o njoj pisao divne misli, u nas su prevedene – Bog nam je blizu, Bog je s nama. U Isusu Kristu. Stoga ljudi nose nerijetko o njemu krivu sliku kao nekakvu opasnu psu (rotweiler), kao pancirnom kardinalu -aluzija na nacizam, makar je za pohoda Engleskoj pohvalio njihovu pobjedu nad zračnim silama Hitlerovim kad su htjeli spaliti i uništiti Englesku. Dakle, ni primisli od nekakva nacionalizma. Bio je patriot, to moramo biti svi mi, voljeti svoju domovinu! Ali ćemo pamtiti njegov divni blagi lik, njegove nastupe. Pa kad čitamo njegove razgovore u pet knjiga, svaki odgovor može se razraditi u opsežnu studiju. Hvala Gospodinu za tu veličinu.

Jučer bijaše udarna vijest u medijima kako je preminuo australski kardinal George Pell koji je “bio optužen i u zatvoru zbog pedofilije”. Dakle, bitno je to istaknuti u naslovu. Bio je OPTUŽEN:  Nitko ne donosi u naslovu da je BIO NEVIN U ZATVORU GODINU DANA U SAMICI:  To nije bitno. Čovjek nevino optužen, čovjek proveo godinu dana kao mučenik u samici, u samici napisao svoj Tamnički dnevnik. Dakle, medijima koji su protukatolički, protucrkveni, protuvjerski, da ne kažem, masonski, bitno je to da je bio optužen, ali ne dodaju – NEVIN.  I sada se australska vlada ispričava zbog toga. Zašto ne navesti te činjenice? Nego, bitno je steći dojam što piše u naslovnici. Bio optužen.

Pa je li Isus bio optužen? Svi su tražili njegovu smrt! Ukoni ga, razapni ga! A on nevin. Prošao zemljom čineći dobro. Vjerujemo da je Gospodin ovoga slugu primio u svoje kraljevstvo. Ali neki – vrijeme će možda pokazati – već dovode u sumnju tu smrt nakon operacije. Da odmah zakaže srce? Obično se to zbiva nakon nekoliko dana, tromb i sl.

Najesen je sinoda o obitelji, a znamo da je on bio protivnik ovih struja oko LGBT te ostalih suvremenih nakaradnih ideja i perverzija. Slučajnost? Neka ga Gospodin primi u svoje kraljevstvo!

Zanima nas Tvoje mišljenje!