DUHOVNA MISAO

PROSLAVLJENA 50. OBLJETNICA NAŠIH OGNJIŠTA

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

Jučer sam bio cijeli dan u Duvnu/Tomislavgradu. Slavili smo pedeset godina Naših ognjišta. Treba imati jedno na umu – pedesetih godina u komunizmu ne bijaše nijednoga katoličkoga lista na hrvatskom jeziku. Tek je jednom mjesečno izlazio u Beogradu u izdanju njihove nadbiskupije list “Blagovest” (doslovce tako, srpskim jezikom na latinici) i to bijaše jedina hrana katoličkom puku a i godišnjak Dobri pastir.
Šezdesetih godina javio se kao dvotjednik Glas Koncila a onda i Veritas i Glasnik Srca Isusova i Marijina. Sedamdesetih godina, na jučerašnji dan, pojavio se list Naša ognjišta koja su izdržala sve komunističke prijetnje. Toliko puta je samostan u Duvnu pretresan od strane UDBE, fra Ferdo urednik osuđen zbog lista na osam godina zatvora, njegov tajnik na četiri godine. Bijaše to vrijeme kad se potiralo sve hrvatsko i katoličko, kad se pojavilo Međugorje oko desete obljetnice toga lista.
Bio je predivan skup. U jednom trenutku list je imao nakladu kojih dvadeset tisuća primjeraka jer je samo on izvješćivao o Međugorju, a ljudi su bili željni pisane riječi. Danas je to lako, svatko ima mobitel, a sjetimo se tih sušnih i pustih godina kad ne bijaše tiska, kad ne bijaše ni Biblija. A danas je imamo i na internetu, kao i Katekizam Katoličke Crkve i sve drugo.
Statistički, Naša su ognjišta objavila oko 15 tisuća članaka, a ja surađujem već skoro 28 godina u tome listu, iz broja u broj.
Hvala Gospodinu – neka se Gospodin proslavi u svojoj Riječi. A u njemu od 1985. naći ćete cijelu stranicu pod naslovom – Međugorje iz dana u dan. Drugi prešućuju Međugorje kao da je ono negdje u Africi a ne tu pored vrata. A sam Papa šalje nam svoga izaslanika da bude s nama ovdje u njegovo ime. Dalekovidniji Papa nego naši mediji.
Pa prešutjeli su katolički mediji i ovih stotine tisuća vjernika koji su prošli Međugorjem za četrdesetu obljetnicu (uz pedesetu naših Ognjišta). Hvala svima koji su dali svoj obol, a onima koji su u vječnosti – Mučenicima za vjeru i Gospodina – pokoj vječni!

Zanima nas Tvoje mišljenje!