DUHOVNA MISAO

“SA ZEMLJOM ČOVJEK JE KRALJ, A BEZ NJE JE NIŠTA!”

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA!   Sretan i blagoslovljen početak novoga dana. Gospodinu zahvalimo za minulu noć, za miran san, za ovo lijepo i blago jutro. Nema više onih jutarnjih hladnoća, vjerujem da su i mrazevi već iza nas te da vegetacija može buknuti u svom punom zamahu. Molimo za blagoslov svojim poljima, a u mnogim župama i na mnogim grobljima obavljaju se blagoslovi polja, tj. molitva za plodnu godinu, da Gospodin dadne urod našim poljima. Nekoć to bijaše jedini izvor hrane i prehrane za ruralno pučanstvo, a čini se da dolazi vrijeme kad se ponovno moraju obrađivati polja, jer prema nekim pokazateljima,  skuplja je hrana ovdje u nas nego u samoj Njemačkoj! A zamislimo samo naša i njihova primanja. Odveć smo se rano odrekli svoje zemlje, zapustili je, a ona je blagoslovljena. Pogotovo ona u Slavoniji. Ondje doduše nema tko raditi, starci više ne mogu, a mladi iselili, trbuhom za kruhom, zbog promašaja vlada, zbog uvoznih lobbyja koji uvoze trećerazrednu robu i voće dok naše plodne oranice stoje zapuštene. Dao Bog da se nešto promijeni!

A morat će se promijeniti jer ova pandemija ne jenjava. Štoviše, kao da je svakim danom sve žešća, sve više novih mutacija, sve više preminulih kao posljedica zaraze COVID-om. Stoga je Papa pozvao sve katolike, vjernike, na molitvu krunice napose sada u mjesecu svibnju, Marijinu mjesecu. Trebamo se svi zajedno sa Svetim Ocem udružiti da se ovo zlo od nas odvrati. Da “anđeo zatornik” prestane sa svojim pohodom, jer ne stradavaju samo stariji, nego bolest i smrt pohađa i mlađu populaciju. Papa se osjeća pozvanim i odgovornim pozvati sve svoje vjernike moliti krunicu, a ona je učinkovito sredstvo u borbi protiv zala. Marija je preporučila upravo u Fatimi molitvu krunice, a ovdje u Međugoju molitvu svih otajstava, i radosnih, i otajstava svjetla, i žalosnih i slavnih. Kroz ta otajstva prolazimo zajedno s Marijom kroz misterije, tajne Isusova zemaljskog života, od navještaja do proslave, i konačne Marijine proslave u nebu, gdje nas ona očekuje. Jer nismo stvoreni za ovu zemlju, nismo samo pozemljari, nego je “naša domovina na nebesima odakle i Spasitelja iščekujemo, Gospodina Isusa Krista”, kako veli Pavao Filipljanima.

Crkva danas slavi jednu veliku ženu – djevicu,  crkvenu učiteljicu – svetu Katarinu Sijensku. Mističarku koju je Pavao VI. proglasio učiteljicom Crkve zajedno s Terezijom Velikom, reformatoricom karmelskoga reda. Katarina je bila 23. dijete (!) u svojih roditelja, već je sa sedam godina imala mistična iskustva. Nisu joj njezini dali ići u samostan pa je bila dominikanska trećoredica, živjela u svijetu, ali ne od svijeta. Živjela životom djevice, snažno utjecala na prilike u politici i Crkvi. Bijaše to vrijeme “Babilonskoga sužanjstva Crkve” kad su pape živjele u francuskom Avignonu. Svim je silama nastojala da se Papa vrati u Rim, pisala pisma, čak je na magarcu išla do Avignona i zaklinjala Papu. U vrijeme kuge kokja je harala Italijom i Sijenom sredinom sedamdesetih godina četrnaestoga stoljeća njegovala je bolesnike, ne štedeći sebe, dajući sve od sebe. Preminula je u 33. godini života. Žena koja je bila i mističarka, ali je djelovala snažno na društvo i Crkvu. Mistici nisu u svojim utvrdama, daleko od svijeta, nego su izravno u svijetu. To je snaga Evanđelja, snaga Isusove osobe.

Fotografija: Ivo Pervan

Zanima nas Tvoje mišljenje!