DUHOVNA MISAO

NITKO NE ZNA KAD MU BIJE SMRTNA URA…

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA!  Sretan i blagoslovljen početak novoga dana i tjedna. Posljednji je dan mjeseca kolovoza,  vrhunca ljeta, kad slavimo i na početku i na sredini mjeseca a i tjedan dana nakon toga velike Marijine svetkovine. Porcijunkulski oprost, potom Veliku Gospu i onda Mariju – Kraljicu neba i zemlje, onu Ženu iz Knjige Otkrivenja koja je obasjana suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi kruna od dvanaest zvijezda. Tih dvanaest zvijezda zlatnih na plavoj podlozi ušlo je u europsku zajedničku zastavu makar toga mnogi danas nisu svjesni. Marija kao onaj nevidljivi vodeni znak koji ćemo pronaći u svim vrijednim papirima i novcu. Marija kao Božja dragocjenost i biser, dar Neba ovoj Zemlji, ali i dar ove Zemlje Nebu. Dana nam je da nam bude Majka Sina Božjega, da začne, rodi i odgoji Sina Božjega u skrovitosti Nazareta pa da onda nakon trideset godina tišine i samoće u tri godine zapali svijet novim ognjem koji je došao baciti s neba na ovu zemlju. To je Isus Krist, Gospodin naš.

Nama još uvijek odzvanjaju one riječi od jučer – riječ upućena Petru kako je Sotona koja prevraća i miješa Božje putove, te kako mu je mjesto iza Isusa. Potom riječ o nasljedovanju i križu. Tko ne uzme svoj križ, ne može biti moj, kaže otvoreno Gospodin. Istina je to koja se ne da naučiti iz knjiga, nego samo hodom za Gospodinom. Upornim, ustrajnim hodom. Zapravo je već Sokrat rekao kako istina nije plod mnogih dokaza ni argumenata, nego je istina onaj trenutak prosvjetljenja koji zasja u čovjekovu srcu i slijedi je. Tako bijaše s Augustinom, tako bijaše sa svim velikim obraćenicima. Tako se dogodilo i jednome Pascalu. Tako se dogodilo i jednoj Edith Stein, Židovki, koja je mlada doktorirala kod tada zacijelo najpoznatijega svjetsko filozofa Edmunda Husserla, utemeljitelja filozofskog smjera fenomenologije. Treba ići stvarima do korijena. Tako je i sveti Papa Ivan Pavao II. u svome filozofskom smjeru slijedio put fenomenologije.

Bjesni Prvi svjetski rat. Milijuni mladih pali su na rijeci Somme i kod Verduna. Klaonica. Pao je na fronti i prijatelj Edith Stein – filozof mladi A. Reinach. Ona kao ateistkinja, koja je mlada izgubila vjeru, dolazi udovici toga filozofa. I namjesto da je zatekne svu u suzama i žalosti, ona je predano prihvatila tu smrt. Pita je Edith, odakle joj takva smirenost i pribranost. Ona pokazuje na Kristov križ. Tu je njezina snaga. Već tu se uzdrmao njezin ateizam, pokolebala se u svome stavu nijekanja Boga. A kad se susrela s istinom čitajući Autobiografiju Terezije Velike, onda je samo uzviknula – Tu je istina. I obratila se te završila svoj život u logoru u Auschwitzu, u plinskim pećima i krematoriju, kao Židovka 1942. Svetica je i zaštitnica Europe. Slavili smo je prije dvadesetak dana. Dakle, Istina je osoba, Istina je Isus Krist, a ne logička argumentacija. Istina je osoba na križu.

Slušamo danas kratko čitanje iz Prve Korinćanima. Pavao veli da je došao u Korint s velikim strahom i drhtanjem (grčki – fobos – danas se govori o fobijama,  te “tromos” –  a i danas kažemo “trema”). Dakle, došao je neznatan, malen, nije im naviještao mudrost, nego Krista raspetoga, Božju snagu i Božju mudrost.

U Evanđelju čitamo iz Lukina Evanđelja. Početak Isusova javnog djelovanja. Dolazi u Nazaret, otvara svitak proroka Izaije i primjenjuje riječi na sebe. “DANAS” – se ispunilo ovo Pismo. To “danas” bitno je u Lukinu Evanđelju. Već u betlehemskoj noći navješćuju anđeli pastirima to “danas” – a na kraju života, na križu obećaje Isus razbojniku da će još “danas” biti s njime u raju. Danas se odlučuje o mome i tvome spasenju. Nitko ne zna kad mu bije smrtna ura. Budimo spremni na susret s Gospodinom, već danas!

A i današnji su psalmi predivni. Košuta koja žudi za izvor vodom – tako i mi čeznemo za Gospodinom. a onda iz Knjige Sirahove – objava Boga cijelom svijetu. Bog treba biti poznat svima, a treći psalam opijeva slavu Gospodnju u stvorenoj zbilji, u svemiru! Sunce je tomu znak, ono Gospodina proslavlja. Pozdravimo Gospodina kao mlado Sunce koje se rađa i tjera od nas mrak i tamu.

Zanima nas Tvoje mišljenje!