DUHOVNA MISAO

PROGLEDAJ SRCEM – KOMENTAR FRA TOMISLAVA PERVANA – ZA SUTRA, ZA BUDUĆNOST…

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA! Svima blagoslovljen i sretan početak novoga dana i tjedna. Ponedjeljak je, započinje normalno vrijeme kroz godinu. Deseti tjedan – čitanja iz Matejeva Evanđelja. Danas Crkva slavi   Mariju – Majku Crkve. Na Saboru je papa Pavao VI. svečano pred svim crkvenim ocima proglasio Mariju Majkom Crkve i u crkvi Svetoga Petra prolomio se gromoglasni pljesak, aplauz svih nazočnih crkvenih otaca i sudionika na Saboru –  njih više od dvije tisuće. Marija – Majka Crkve, Majka svih nas – darovana nam je po Križem svoga Sina za Majku. Ivanu, a onda preko Ivana cijeloj Crkvi, svoj njezinoj djeci.

Zahvalimo za takvu Majku – napose mi ovdje u Međugorju moramo biti zahvalni što već više od četrdeset godina privlači nebrojene u svoje krilo, obraća ih s puta nevjere i zla te vraća u svoje majčinsko krilo, pod svoj majčinski plašt. Jučer smo slavili svetkovinu Duhova – pedeseti dan nakon Uskrsa, dan kad se rodila Crkva, zajednica Kristovih vjernika. Nakon Petrova govora u kome je navodio starozavjetna proroštva i isticao kako se ovdje ispunja ono što su proroci navijesti, a Duh je uvijek govorio i preko proroka, kako molimo u misnom Vjerovanju, već na Duhove Crkva je narasla od onih 120 na njih tri tisuće. Probola ih u srcu Petrova riječ, i svi su se pitali: ŠTO NAM JE ČINITI?   – Obratiti se, vjerovati u Isusa Krista,  oprost grijeha, krstiti se i primit će svi oni kao i apostoli Duha Svetoga. To su i danas preduvjeti.

Zanimljivost. Ovdje je pedeset dana od Uskrsa, a u Starom zavjetu pedeseti dan nakon egzodusa, izlaska iz Egipta, pod Sinajem, donosi Mojsije sa Sinaja Božji zakon i sklapa Gospodin sa svojim narodom Savez. Narod se obvezuje i tim činom Izrael postaje povijesni čimbenik. Bog ga sam stvara kao narod, kao povijesni subjekt do dana današnjega. To je židovska svijest izabranja. Tako i ovdje – pedeseti dan od uskrsnuća – od egzodusa od mrtvih –  Isusa Krista Bog stvara novi narod, Crkvu. Prvi Izrael je zakazao, novi se rađa, snagom Duha Svetoga, snagom krštenja, u koji ulazimo. Ne više po genetici, nego po obraćenju, krštenju, vjerom u Isusa Krista. Budimo zahvalni i ponosni što smo dio toga novoga Saveza sklopljena u krvi Kristovoj na križu.

U subotu je bio velebni skup hrvatske mladosti na Maksimiru. Više od pedeset tisuća mladih pjevalo je duboko u noć. Neki su to profani mediji nazvali katolički Woodststock.  Ni sjena onoga američkoga Woodstocka iz 1969. Taj Woodstock događa se danas na Zrću, gdje je raspojasano i razuzdano, događa se u Splitu na onoj “ultra” predstavi gdje se nudi droga, a tisućama litara alkohol i opojna pića. Ovo je trijezna opojenost Duhom Svetim o čemu piše Poslanica Efežanima. Prije nekoliko godina pisao sam nešto o Woodstocku, pa ću donijeti neke misli ovdje da znate razlikovati.

Poželjne su turističke “destinacije” u kojima se nudi “ludi provod”, raspojasanost, danonoćno opijanje, uživanje u opijatima, razuzdana seksualnost, treštava, zaglušna i nesnošljiva glazba. Domaćima je oduzet mir. Pojedina mjesta na našoj obali uvode posebni ljetni režim, kodeks ponašanja za odijevanje, glazbu. Dubrovnik čak limitira broj dnevnih posjetitelja staroj jezgri grada, pogotovo su strogi spram odijevanja, što je povezano s novčanim kaznama.

Čovjek se pita, što zapravo ostaje iza tih “partijanera” na našim otocima, ili na “festivalu” ultramoderne glazbe u Splitu (čitaj: velesajmu droge, opijata, alkohola, seksa), gdje danima gradske službe moraju čistiti vodenim topovima i šmrkovima sve smeće i smrad koji iza sebe ostave. Doduše, cijene ulaznica su “masne”, sve se refundira (treba pogledati cijene ulaznica na internetu!), ali tko će “refundirati” zlo naneseno duhu, duši i tijelu? Takvo je ozračje na sličnim “festivalima”, već od Woodstocka 1969., koji je završio u blatu i glibu, u nesnošljivu smradu, kratkim spojevima elektroinstalacija, poplavi droge, alkohola, opijata; protagonisti su doskora neslavno završili svoje mlade živote (J. Joplin, J. Hendrix i dr.). Tu je uočljiva dijabolička protežnica takvih okupljanja gdje “dia-bolos” djeluje “rasturivački”, “rastura sve”; osobe razosobljuje, ‘razvaljuje’, gura u ovisnost i na kraju ubija.

Uz to tisuće policajaca mora osiguravati takva okupljanja koja nerijetko svršavaju u nasilju, hladnim i vatrenim oružjem. Sve izmiče kontroli. Jednom riječju, dijabolička intoksikacija mladih, trovanje duše i srca osoba žudnih iskoraka, “iskustava”. U konačnici sve svršava u duhovnoj i duševnoj pustoši, fizičkom urušavanju mladih koji nisu više sposobni ni za što u životu.

******

Anđele moj, ti me čuvaj i zakrili,

Neka tobom bude put mi obasjan;

Vodi me, pomaži, prijatelju mili,

Samo ovaj dan.

(Sv. Mala Terezija)

******

Dragi prijatelju!

Vjeruješ li (prije nego klikneš)

da je Riječ koju ćeš pročitati

izgovorena Tebi, meni, nama… ?

Zanima nas Tvoje mišljenje!