DUHOVNA MISAO

ŽIVOT UZ “OSAM KAPI VINA I DVIJE KAPI VODE” – SVJEDOČANSTVO VJETNAMSKOGA KARDINALA

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

Crkva se danas sjeća svetoga Andrije i drugova, vijetnamskih mučenika, koji su dali svoje živote za Gospodina, sredinom 19. stoljeća. U Vijetnamu se kršćanstvo ukorijenilo krajem 17. stoljeća preko francuskih misionara. Danas ondje vlada komunizam, ali je Crkva veoma plodna, širi se, mnogo je zvanja, na čemu im zapadni svijet može zahvaliti. Zahvaliti to mogu Vijetnamci mnogim mučenicima.

Francis-Xavier Nguyễn Văn Thuận

U novije vrijeme imamo primjer kardinala Franje Ksavera Nguen van Thuan, koji je bio nadbiskup Saigona kad su ga osvojili komunisti 1975. Zatvorili su ga i bacili u tamnicu, proveo je ondje 13 godina, a 9 godina u samici. Veli da je ta samica bila njegova palača i da je tu slavio svoje najljepše pontifikale. Vjernici bi mu krijumčarili hostije te malo vina. Kaže da je u tamnici slavio misu tako što bi na dlan ruke nakapao osam kapi vina i kap-dvije vode. To mu bijaše najsretnije vrijeme. Tako podnose tamnice svjedoci-mučenici. Pušten je i izagnan iz Vijetnama u Rim. Nisu mu dali vratiti se u Saigon. Preminuo je u Rimu, a imao je duhovne vježbe za Papu i njegove suradnike u jubilejskoj godini. Molimo Gospodina za takve pastire. Već se vodi postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Povijest svijeta ne vode moćnici, ni bankari, ni mediji, povijest svijeta jest u Božjim rukama. O tome nam zorno danas govore čitanja. Prepustimo se Gospodinu i neka on vodi naše živote, a upravo je ovo vrijeme prigoda da podvučemo crtu pod svoje djelovanje i život. Dolazi došašće – advent, ponovni dolazak Sina Božjega. Jesmo li spremni poći mu ususret? Čista srca, raspjevanih usana, sa svijećama u rukama?

Zanima nas Tvoje mišljenje!