DUHOVNA MISAO

Zatrubite! – Pokojnik je nagluh!

Crkva ne smije težiti za moći, jer nakon iskustva svetoga Pavla apostola ostaje kao trajna odrednica i istina za sve: ‘Kad sam slab, onda sam jak!’ Crkva je najstarija i najraširenija vjerska zajednica i ona ne teži za moći. Svjetovna moć joj ne treba. Ali da bi ispunila svoju zadaću, treba pozorne uši u europskih institucijama, treba dijalog s polugama moći, treba razumijevanje, uvažavanje i suradnju sa svima, da se i njezin glas čuje.

U povodu smrti francuskoga katoličkoga pisca G. Bernanosa napisao je njemački pisac, turobno melankolični R. Schneider sljedeće riječi: “Njegova je strašna misija bila borba sa Sotonom u svim njegovim prerušavanjima. Ovdje je zapečatio svoju borbu – razočaran, ali ne i ogorčen; nepravedan u mnogim slučajevima, ali iz gnjevne ljubavi. Međutim, naše se vrijeme ne će moći ispričavati ili braniti time kako mu nije kazana istina.” To bi se moralo moći reći i za Crkvu. Razobličavati djela Tame, ne trpjeti prigovor kako se ‘sprijateljila’ s polugama moći, kazivati svijetu istinu, zgodno i nezgodno, ili pak zgodnu i nezgodnu, istinu Evanđelja. Ne možemo se ispričavati niti vaditi na to kako nam nije zauvijek kazana vječna istina i kako za nju ne znamo.

Isti je pak Bernanos dao na svoj grob staviti natpis: “Anđela pak strašnoga suda molim da snažno zatrubi u trublju. Pokojnik je nagluh!” Možda još nismo mrtvi ni pokojnici, možda smo samo nagluhi za ono što Anđeo danas poručuje Crkvi i zajednicama. Stoga, tko ima uši, neka ih otvori za osobu, riječ i glas Isusa Krista. Dok ne bude kasno, ili pak prekasno i za našu Europu. Svjedoci smo nadiranja i velike seobe naroda iz azijskih i afričkih predjela upravo na europsko tlo. A to sa sobom donosi i posve nova kulturološka i religijska obilježja. Europa mora ponuditi sa svoje strane svoju izvornu i religiju i misao snažniju od one koju nose sa sobom ti došljaci. Inače će nestati pred navalom tih novopridošlih kao što bijaše slučaj s Rimskim carstvom. Onda će povijest dati za pravo O. Spengleru i njegovoj Propasti Zapada. (L)

Zanima nas Tvoje mišljenje!