DUHOVNA MISAO

BLAGDAN SVIH SVETIH FRANJEVAČKOG REDA – KRENIMO STOPAMA SV. FRANJE

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

Ovo vrijedi pročitati i iščitati…potražite u Našim ognjištima i suvenirnici Međugorja

HVALJEN ISUS I MARIJA! Sretan i blagoslovljen početak novoga dana i novoga tjedna. Nove crkvene godine. Ponedjeljak je, prvi tjedan Došašća. Jučer smo unišli u ovo sveto vrijeme iščekivanja Gospodinova rođenja. Pratimo Mariju, s njom suosjećamo u posljednjim tjednima trudnoće dok iščekuje iznenađenje – rođenje onoga koji je u njoj začet bez ljudskoga sudjelovanja, snagom Duha Svetoga I ona je nestrpljiva, i ona meditira, i ona u svojoj glavi prebire sve što je ono rekao Anđeo za Blagovijesti od koje nas dijeli skoro devet mjeseci.

Stoga kušajmo u ovoj nervozi oko kupovanja, darivana, biti zahvalni za Dar – Isusa Krista, za Dar  Marije Majke. Neka nas zemaljske brige ne zaokupe, i dok hrlimo na svoje zornice – neka to ne bude samo folklor ili običaj – nego kušajmo kroz ovo vrijeme očistiti se od grijeha, od zla. Poći na ispovijed i imati u sebi ono što Pavao veli, “misao Isusovu”. Isusovo raspoloženje. Moliti da se i u nama utjelovi ta Božja riječ, da budemo sveti dušom i tijelom kako i doliči vjernicima, kršćanima. Smisao našega života jest da se prilagodimo Kristovu Duhu, da u sebe upijemo njegovu misao, njegove riječi, da nam njegove riječi postanu životno mjerilo. Znamo što je sve Isus izrekao – barem donekle je to zapisano –  i ono što je izrekao u sebi je nenadmašivo. Nije ništa izrekao što nije u sebi nosi. Kad je izrekao Govor na gori, jasno nam je u sebi živio blaženstva s početka Govora nad govorima. On je u sebi bio siromašan, on je bio mirotvorac bio je gladan i žedan pravednosti, bio je čist, bio je blaga i ponizna srca, bio je krotak, pa je mogao to i izreći. Upravo kao što pjesnik ima nagon izreći, napisati pjesmu, tako i Isus izgovara te riječi života. Za nas – za mene i tebe.  Prihvatimo ih!

Gospodina molimo da nas od svega zla i grijeha očisti. Molimo ga da mu spremna i radosna srca idemo u susret.. Kao mala djeca koja se raduju darovima, koja iščekuju kad će biti obdareni, kad će moći bezbrižno živjeti, prepušteni svojim sanjarijama i igrama. Gospodine, čisto srce stvori nam – da možemo čiste duše i srca ići tebi ususret, da te mognemo susresti. –  I ja zahvaljujem za jučerašnji dan, za tolike ispovijedi, upravo mladih ljudi, koji znaju pustiti i suze (pa i mladići koji žele iskoračiti u novi život). To je još jedan dokaz da se ovdje izlijeva silna milost na svijet, na sve koji se Duhu otvore. Kao Marija.

Mi se danas u Franjevačkom redu i franjevačkim zajednicama, sjećamo svih svetih franjevačkih zajednica, franjevačkoga predznaka. Naime, na današnji je dan papa Honorije odobrio Franji njegovo pravilo za Red. Franjo je odbijao prihvatiti druga pravila koja su u to doba bila u Crkvi aktualna. Primjerice Dominikanci su prihvatili Augustinovo pravilo. Franjo je htio biti u svemu originalan i papa mu je bulom-pečatnicom potvrdio na današnji dan  1223. Pravilo – pa se stoga sjećamo svih svetih koji su pripadali franjevačkoj obitelji i postigli krunu svetosti. Veliko je stablo tih svetaca iz franjevačke zajednice, ali se sjećamo i nebrojenih neimenovanih, anonimnih, koji su sveto živjeli. Naših baka, majki, naših roditelja i predaka, koji su upravo na ovim prostorima živjeli franjevačku misao i slijedili svetoga Oca Franju. Imena im ne znamo, ali znamo da su živjeli za Gospodina, da su nosili nedjeljom oko struka franjevački pasić, da su bile ponosne te angažirane u Crkvi. Slijedimo ih. Krenimo i mi stopama svetoga Franje.

Zanima nas Tvoje mišljenje!