DUHOVNA MISAO

ŠTO ĆE SE RODITI NAKON OVOGA RATA? NEKA NAM SE BOG SMILUJE!

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA! Svima blagoslovljen i sretan početak novoga dana. Petak je, dan Gospodinove muke, križnoga puta, razapinjanja, smrti i ukopa. Dan kad je čovjek grješnik onom smrću Pravednika na križu oslobođen, otkupljen od đavolske vlasti. Kad je onaj Jaganjac Božji uzeo na sebe grijeh svijeta i uništio u svojoj smrti na križu. To je smisao dolaska Isusa Krista na ovaj svijet. Čovjeku podariti slobodu od nutarnjih sila i prisila, od grijeha i zla, čovjeku otvoriti put k Ocu.

Vjerujem – svi smo jučer pošli na počinak s mislima na Ukrajinu, a i jutros se budimo s pogledom na udarne vijesti – što se tamo zbiva. Možemo reći, svijet je u bezumnom ratu. Nije to samo rat i invazija jedne oružane velesile na slobodnu državu, to je udar na svjetski poredak. Udar koji je nalik onomu udaru što ga je 1939. izveo jedan Hitler sa svojom armadom na Poljsku. I onda je on govorio kako su Nijemci tamo ugroženi (kao danas Rusi navodno u Dompasu i na Krimu), i onda su upotrijebili silu, i onda je sklopljen dogovor između Moskve i Berlina (Ribbentropp – Molotov) i podjeli Poljske nezavisne države koja je nastala sa svjetskoga zemljovida. Isti scenarij i danas. Gola agresija, gola invazija i besmisleno ubijanje na obje strane, besmisleno razaranje jedne miroljubive države koja je toliko toga pretrpjela kroz povijest. S juga od otomanskog carstva, s istoka od Mongola i Tatara, sa sjevera od Rusa, a sad se Rusima pridružila satelitska Bjelorusija. I tko nazire kraj? – Na kraju će se morati sjesti za stol i dogovoriti. Ali će se zbrajati mrtvi na obje strane, a vođe rata ostat će pošteđeni. – I što čini Zapad? Ono što je činio Rim u vrijeme Punskih ratova. Dok je Rim vijećao, Hanibal je osvojio Sagunt (219. prije Krista). Dok Zapad vijeća, u Ukrajini pada sve po redu, nitko da im pritekne u pomoć. Nema pomoći osim Neba. Jalove su diskusije i zaključci. Što može učiniti Vijeće sigurnosti?

Sjetimo se povijesnih lekcija – nakon Napoleonovih ratova imamo Bečki kongres i novu kartu Europe, nakon Prvoga svjetskog rata dolazi Liga naroda koja nije uspjela zaustaviti militarizaciju Njemačke, nakon Drugoga svjetskog rata Ujedinjene narode – da ne kažemo masonsku tvorevinu – koja je nemoćna bilo gdje zaustaviti nasilje i rat. Pa znamo iz svoga iskustva s ovih prostora, s UNPROFOR – gdje smo imali korupciju i kriminal među samim vojnicima…. Što će se roditi nakon ovoga rata? Neka nam se Bog smiluje.

Vrijedilo bi jednom donijeti što je pisao Napoleon koji je zatočen na otoku Svete Jelene o Isusu Kristu. Petnaest godina harao je Napoleon Europom sa svojim trupama, ostavio iza sebe desetak milijuna mrtvih diljem Europe, a onda mu je došla glave jedna kiša kod Waterloa gdje su topovi i konji zaglavili u glibu. I doživjela je njegova armada strahovit poraz. Uhićen, zatočen na dalekom otoku i ondje postupno trovan. Piše svoje memoare. Reflektira o svojim potezima i ratovima te uspoređuje sebe i Isusa Krista. Piše predivne riječi o Isusu koji je naviještao nenasilje, mir, koji je osvojio tolika srca. Za sebe veli da umire premlad (umro je u 52. godini života), i da će on istrunuti, dok Isus Krist i danas živi. I osvaja srca.

Pa ovom Putinu je 70 godina. Po čemu će ga svijet upamtiti? Po krvavom tragu, po uništenju jedne države. O govori o defašizaciji i denacifikaciji Ukrajine. Pa on je pravi fašist i nacist koji ima samo Rusiju pred očima. Narod ne može uništiti. On je izdržljiv. Unići će u povijest kao krvnik KGB, jer je službovao u sovjetskoj tajnoj službi. Na pozornici će ostati oni koji budu vjerovali. Samo moliteljima ostaje zajamčena budućnost. Marija o tome govori stalno. Od Lurda, Fatime, Kibeha, Međugorja. Sav je svijet pozvan na molitvu i post za Ukrajinu. Uključimo se i mi ondje gdje smo. Uključimo se svi u molitvu i post za Ukrajinu!

 

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!