DUHOVNA MISAO

POLITIČARI SE SMJENJUJU, A NAMA NIKAKO BOLJE!

 

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS  I  MARIJA!  Svima sretan i blagoslovljen početak novoga dana, novoga tjedna. Gospodnja je zemlja i sve na njoj,  Gospodnja je zemlja i sve pod njom, svi koji počivaju u miru svoga Gospodina.  Sjećamo se u ovom mjesecu svojih pokojnih, do koji dan i žrtve i žrtava Vukovara. Nosimo ih sve u svojim mislima i molitvama Gospodinu, da Gospodin primi njihovu žrtvu za ovu napaćenu zemlju Hrvatsku ali i Herceg-Bosnu. Vjerujemo, njihova žrtva ne bijaše uzaludna, unatoč tome što političari tumaraju, ne ćute i ne osjećaju puls ovoga naroda koji je htio drugo nego oni danas provode. Stoga je na nama moliti da ih Duh Sveti nadahne, da spoznaju volju Božju, volju naroda, da ne slušaju onu gromoglasnu viku ulice i raznih udruga koje bi htjele zakone protivne Božjim zapovijedima i čovjekovoj naravi. Molimo da budemo svoji na svome.

Ovdje su jučer provedeni izbori. Desetci tisuća kandidata u tolikim strankama natjecalo se za mjesto gradonačelnika, načelnika, vijećnika, svih onih koji donose odluke za boljitak ovoga naroda. Oni se smjenjuju, a nama nikako bolje. Njima je dobro, uživaju u svojim položajima, a poglavito u plaćama, dok se sitna raja muči kako preživjeti. Molimo sve za odgovorno ponašanje prema onima koji su im dali glas, od srca. Zapravo je odgovornost temeljna riječ koju već mjesecima slušamo – odgovorno ponašanje i zbog sebe i zbog drugih. Svaki čas slušamo kako je ovaj ili onaj preminuo, a mogao je  – ljudski govoreći –  još među nama biti i djelovati. Virus ne bira. Kad sam obolio u ožujku, bilo je veoma malo oboljelih, a danas je to poprimilo goleme razmjere. Ne znamo kad će ovo stati, ali je na nama moliti da se zlo spriječi.

Svi govore o imunitetu. Steći imunitet protiv budućih zaraza, cijepiti se protiv mogućnosti zaraze itd. Mislim da bismo taj pojam imuniteta mogli prenijeti i na duhovno područje. Biti imun na grijeh. Stvoriti u sebi imunitet protiv grijeha. Ne se izravno boriti, jer mi obično u napasti podlegnemo zbog svoje slabe naravi, nego se privinuti Gospodinu uz grudi i prijateljevati s njime. Sam je Isus rekao na oproštajnoj večeri i završnom govoru – Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ. Dakle ne će raditi protiv mene. A raditi protiv Gospodina znači ujedno i bacati sebe u provaliju, u odalečenost od Gospodina. Ako smo mu prijatelji, ne ćemo griješiti upravo zbog prijatelja i Ljubljenoga Gospodina. Dakle, opredijelimo se za Gospodina, dajmo njemu svoj glas, neka nas on sigurno vodi kroz ovaj zemaljski gustiš, kroz neprohodne puteve. Ako smo s Gospodinom, zla se ne bojimo, jer on je s nama. Da nam je proći i dolinom smrti i onih kostiju o kojima govori prorok Ezekijel. – Dakle, na nama je stvoriti snagom sakramenata, poglavito euharistije i pokore, vlastiti imunitet protiv grijeha. Slijedimo u tome svetce!

Jučer smo slušali onaj odlomak iz Knjige mudrih izreka o vrsnoj, izvrsnoj ženi koja zna što joj je raditi. Koja ne gubi vrijeme uzalud, koja ne ispija kave i ne pretresa cijelo selo, koja se brine za obitelj i izvodi djecu na pravi put. Trebali bismo te riječi ispisati velikim slovima negdje u svojoj kući, staviti na vitrinu da budu vidljive u svako doba. – A danas slavimo jednu vrsnu ženu, svetu Margaretu Škotsku, kraljicu, koja je svomu mužu rodila OSAM sinova. Kakva samo junačka žena! – Istodobno slavimo i svetu Gertrudu djevicu, mističarku, koja je u mladosti živjela prilično slobodno, a onda je u samostanu imala mistična viđenja. Bila veoma obrazovana, pisala knjige svojih iskustava koja su i danas uzor i primjer duhovne literature. Namjesto petparačkih romana i ljubića vrijedi uzeti u ruke ta svjedočanstva dubokoga duhovnog života – osoba koje nam mogu biti putokaz na životnom putu.

Slušamo danas početak Knjige Otkrivenja – Apokalipse. Čitat ćemo iz nje do došašća. Budimo pozorni što nam Gospodin preko vidioca poručuje – kako trebamo živjeti u Bogu protivnom svijetu. Borba je u životu neizbježna. – A Gospodin ulazi u Jerihon gdje je izliječio slijepca. Vikao je taj iz svega glasa – Gospodine, Sine Davidov, smiluj mi se! – Mi danas molimo u svojoj molitvi Isusu – Gospodine – Isuse Kriste – Sine Boga živoga – smiluj se meni! Gospodin ga liječi, daje mu da vidi, progledao je! Otvori nam, Gospodine, oči – da vidimo tvoja čudesna djela.

Skoro ću Te vidjet na vječitom žalu,
Kormilaru višnji, vođo neprestan!
Mirno ravnaj čun mi po olujnom valu
Samo ovaj dan.
(Sv. Mala Terezija)

Foto: Ivo Pervan

Zanima nas Tvoje mišljenje!