DUHOVNA MISAO

BUDIMO U MOLITVENOJ BLIZINI OŽALOŠĆENIMA

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA! Svima sretan i blagoslovljen početak novoga dana. Utorak je, uočnica svetkovine Bogojavljenja – Sveta tri kralja ili kako mi kažemo ovdje u Hercegovini – Vodokršće. Blagoslov vode. Pa načinimo svi veliki znak križa, a ako nam je na dohvat ruke blagoslovljena voda, načinimo njome i palcem znak križa na svome čelu, usnama, grudima – da Gospodin zaštiti sve nas od navala nečistih sila te blagoslovi misli, riječi, djela, srce.

Još uvijek smo ovdje pod dojmom ukopa osmero mladih koji nisu navršili ni dvadeset godina a već im se prekinula životna nit. Osam obitelji manje, osam praznim mjesta u kućama, u župi (gdje je i sam župnik proplakao na pokopu jer je ondje više od 15 godina župnik te poznaje u župi sve). Pod dojmom smo i dojmljive te dirljive propovijedi mjesnoga biskupa koji je došao ispratiti na vječni pokoj mlade i moliti za njihove duše. Upravo naši mladenci. Velika škola iskustva i neopreznosti te opomena svima za ubuduće. Uvijek se uči na tuđim promašajima. – Budimo u molitvenoj blizini s njihovim najbližima, neutješenim roditeljima, braći i sestrama.   –   Misli nam idu i na područja zahvaćena potresom prije osam dana. I ovdje je temperatura negdje oko ništice, a vjerujem da su ondje temperature još niže, a ljudi su ostali beskućnici, bez igdje išta, u jednom hipu, kad se zemlja samo malo “nakašljala” ili “kihnula”. Budimo im blizu i molitvama i tvarno, pomozimo koliko možemo.

Idemo u susret Bogojavljenju. Slušali smo jučer o prvim susretima učenika s Isusom nakon što su se odvojili od svoga učitelja, Ivana Krstitelja. Vjerojatno ih Ivan nije do kraja zadovoljio pa su tražili više i dublje. Našli su to u Isusu koji im je otvorio nova prostranstva duha i srca, pa su ostali s njime cijeloga života, ali i za svu vječnost. Upisali su se u knjigu vječnosti, Knjigu života Jaganjca koji oduzima grijeh svijeta. Možemo reći –  uzimajući slikovito Isusove prispodobe – oni su našli svoj životni BISER,  našli su svoje BLAGO ZAKOPANO NA NJIVI u osobi Isusa Krista. Isusove su riječi takve da ih možemo shvatiti i metaforično, u prenesenom smislu. Isus kao moj/tvoj biser, moje/tvoje blago.  – To je bitna razlika od onoga što čitamo u Proslovu –  “k svojima dođe, a njegovi ga ne primiše”. Ovi ga primaju otvorena srca. Tako i Filip komu Isus samo reče: “Pođi za mnom!” – A taj isti Filip pronašao je Natanaela koji bijaše iz Kane Galilejske. Vjerojatno je to Natanael sin Bartolomejev, i vjerojatno je on čuo za Isusovo čudo u Kani Galilejskoj, za ono što se dogodilo na svadbi. – On na prvi mah nema razumijevanja za Filipove riječi, ali Bog se ne ustručava doći iz mjesta koja su na zlu glasu. On je iz Nazareta ali i iz Betlehema, ali je primarno od Boga. Razoružava ga Isus jednom riječi – na što on kliče kako je on Sin Božji, Sin Davidov, on je Učitelj, on je Kralj Izraelov.  –  Koliko samo riječi – bujica provaljuje iz njegova srca pred Isusom. Gospodina molimo da budemo u ulozi Filipa i Andrije koji su doveli brata i prijatelja Isusu – i ostaju s njime kao njegovi. Hvala za svaki poziv.

Današnje prvo čitanje donosi iz Ivanove Prve poslanice – govori se  grijehu, o Kajinu i Abelu, Kajinova djela bijahu zla, naopaka. Imala su svoje izvorište u Đavlu. Sve zlo dolazi u svijetu od Zloga. Gospodina molimo da nas poštedi od navala neprijatelja koji zna samo jedno – navesti na grijeh, čovjeka ubije i onda ga ostavi da iskrvari. Gospodin je tu kao Samaritanac koji povija naše rane. Molimo ga da bude i naš pomoćnik, da nas zaštiti od Zla.

Zanima nas Tvoje mišljenje!