DUHOVNA MISAO

UZ PAPINU IZJAVU – SVATKO NA SVOJU STRANU VUČE!

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA!  Svim ranoraniocima – koji žure na posao – sretan i blagoslovljen početak novoga dana i novoga radnog tjedna. Stavimo sve u Gospodinove ruke. Neka on svaki naš posao svojim blagoslovom i milošću pretječe, prati i neka sve naše po njemu ima sretan ishod, svršetak. Bez Božjeg blagoslova sve naše može svršiti u ništavilu, pretvoriti se u veliko ništa. Tako i cijeli život, ako nije prožet i natopljen Božjim blagoslovom, Božjom milošću, Duhom Svetim, na kraju ničim ne plodi, nema nikakva učinka. Nijemci kažu “Am Gottes Segen ist Alles gelegen” – dakle, svi leži, sve počiva na Božjem blagoslovu. Pa budimo i mi blagoslovljeni i blagoslov drugima, i blagoslivljajmo. Na to smo i pozvani, da baštinimo blagoslov, kako i Apostol kaže.

Vjerujem, bili smo jučer na svetoj misi. Ovdje u Međugorju vikend je uvijek prepun ljudi, a isto tako i redovi pred ispovjedaonicom u dugi. Možemo samo zahvaliti Gospodinu što tolike potiče da upravo ovamo dolaze potražiti mir i smirenje. Toliki su u strahu i panici, nisam mogao vjerovati da upravo mlade osobe mogu biti tako uspaničene, pa čak i klaustrofobične, strah od zatvorena prostora, ili pak depresivne. Ne mogu shvatiti te koje tek život čeka da nerijetko bace koplje u trnje i prepuste se gubljenju vremena. Gospodin nas poziva sve na život po njegovo riječi.

Naime, ako je u Isusu Kristu Riječ-Logos postala Tijelom, u osobi Isusa Krista, a Isus Krist se pretvorio ponovno u riječ koju je izgovarao ljudima. Riječi koje ostaju. Nebo će proći, zemlja će proći, ali riječi moje  – to su njegove doslovne riječi zabilježene u Evanđeljima-  ne će proći. I mi sa svoje strane moramo biti ono rezonantno tlo u kome Riječ odjekuje, i u nama se Božja riječ  treba utjeloviti. Poprimiti svoj oblik u kršćanskom životu. Čut ćemo danas kako PAVAO poručuje Efežanima da budu “nasljedovatelji Božji”.  Na drugom će mjestu reći da budu “njegovi nasljedovatelji”, da žive prema uzoru koji su vidjeli na njemu i njegovim pratiocima. Nemoguće je Boga do kraja nasljedovati u njegovim svojstvima, ali i Gospodin će sam reći, budite savršeni, budite milosrdni kao što je to moj Otac nebeski. Možemo neka Božja svojstva uzeti kao svoja životna pravila i živjeti “kako Bog zapovijeda”. I onda nabraja Pavao čega se treba kloniti u životu. Kojih poroka, grijeha, mana. Svi oni grijesi isključuju iz kraljevstva nebeskoga, iz vječnoga života. Pa tako i mi moramo biti živa jeka Božje riječi. A Gospodin u Evanđelju ponovno ima sukob s pismoznancima i književnicima glede osobe koja bijaše bolesna. I onda ih pobija “argumentum ad hominem” – svatko od njih driješi vola i magarca subotom na pojilo – pa trebalo je da i ta žena koja bijaše 18 godina zgrbljena – napokon bude oslobođena od svih spona demonskih. Jer se veli da je imala “demona bolesti” – nije se mogla uspraviti. Bitno je za čovjeka da hodi uspravno, da gleda u nebo, a ne u zemlju kao životinje. Molimo da nam Gospodin podari takvo srce, za sve sućutno.

Ovih je dana 20-tak sekunda dokumentarnog filma o papi Franji izazvalo bure negodovanja u katoličkom svijetu. Mi ne znamo točno što je istina, neki sumnjaju da je posrijedi montaža, neki vide u tome odsječku nekakvih pet lomova prilikom montaže dokumentarca. Papa se ne oglašava, Vatikan također šuti. Kardinal Muller koji je bio pročelnik Zbora za nauk vjere kaže: Ja sam krajnje lojalan Papi, ali Papa nije nad Božjom riječi, a Božja riječ je jasna u odnosu na homoseksualnost. On nije nad Isusom Kristom. I u svome intervjuu kaže da je kroz povijest bilo papa koji su naučavali hereze. Istina Božja je iznad papa. Stoga je on zabludiv kad ne govori “ex cathedra”.

Uključimo ponovno u svoje molitve Svetoga Oca. Ljudi sve tumače dvoznačno, na svoju, svatko na svoju stranu vuče. Naše nije osuđivati, naše je slijediti Božju riječ. A ona je jasna. Nitko nije iznad Božje, Isusove riječi. Te su riječi života vječnoga. Mi nemamo komu otići ako smo dali riječ Isusu Kristu. Stoga Gospodina molimo da pastiri naučavaju samo ono što je spasonosno i istinito. Riječi su Gospodinove Duh i život. A na nama je moliti da se u kršćanskom životu Božja riječ pretvori u djelo. Ne osuđujmo, pa ne ćemo biti osuđeni! Praštajmo pa će i nama biti oprošteno. Nemamo pravo ni nad kim lomiti koplja i unaprijed izricati osudu. Zahvalimo Gospodinu da smo u njegovoj Crkvi, njegovoj obitelji.

Zanima nas Tvoje mišljenje!