DUHOVNA MISAO

SVIJET JE PREPUN UMIŠLJENIH VELIČINA

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

 

Prepun je svijet umišljenih veličina, bez ikakva pokrića u životu. Sitne duše i duhovi žele utisnuti svoj trag, ime ili stopalo, ostaviti dojam dobrotvora i humanista. Unatoč činjenici da je čovjekovo ime samo ‘dašak’ ili ‘glas’, ipak smo svi suočeni s činjenicom da svatko želi sloviti kao netko, sebi stvoriti ime koje će biti trajno priznato. Toliki bi htjeli biti ubilježeni u knjigu “Who is Who”?, popis osoba od imena, koje su netko i nešto u svijetu, koji imaju ‘ime’? Nešto je to poput profanoga martirologija, popisa ‘svetaca’ koji bi trebali unići u povjesnicu ili enciklopediju.

Živimo u vremenu elita i elitizma, i mediji se ravnaju prema onome što tzv. ‘elita’ misli. Njihovo mišljenje djeluje poput intarzije u javnom mnijenju. Mišljenje elite, zastupljeno kroz vodeće ljude u medijima, u vremenu telekracije, jest ono što većina prihvaća, što stvara opće mišljenje. Religijska se istina potiskuje, kršćanstvo se isključuje iz javnoga djelovanja koje oblikuje svijet i društvo, u najbolju ruku Crkva se svodi na ono što koristi društvu u odgoju, njegovanju starih i bolesnih, u obrazovanju, ali je crkveni govor o kršćanskom moralu i kršćanskim vrijednostima uvelike isključen iz oblikovanja društva. U europskom društvu nema više govora o ‘duši’, nego samo o čovjeku.

Što je pak s našim kršćanskim imenom i identitetom? Koliko nam je stalo do našega osobnoga imena po kome nas ljudi prepoznaju. Što se veže i pridijeva uz naše ime, kakve slike ili predodžbe, dobre ili loše? Svi se moramo skrbiti oko toga da svoje ime nosimo dostojanstvo, da naš život odgovara imenu koje nam je dano, zadaći koju na krštenju prihvaćamo. Kao što je organizmu potreban kisik da bi uopće mogao živjeti, tako je i vjeri te duhovnom životu potrebno duhovno ozračje, duhovna klima koju čovjek udiše da bi mogao disati kršćanskim plućima.

Zanima nas Tvoje mišljenje!