DUHOVNA MISAO

SVETI PROROK IZ PIETRELCINE

 

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA! Sretan i blagoslovljen početak novoga dana. Stavimo sve u Gospodinove ruke i srce, minulu noć, prošli život. Neka on ispravi što je krivo, neka poravna to je brdovito, neka oprosti što bijaše grješno i što ne bijaše u skladu s njegovom voljom. Jer čovjekov je život od samoga početka sklon zlu. Pročitajmo samo prvih jedanaest poglavlja Knjige Postanka pa ćemo vidjeti kako se grijeh i zlo širi svijetom, poput velikoga šumskoga ili stepskoga požara koji iza sebe ostavlja pustoš. Tako i grijeh ostavlja pustoš u duši, čovjek usahne prije nego je odrastao. Vidimo to na tolikim mladim osobama koje dolaze u Međugorje tražeći konačno pomoć, na moru života upućuju svoje SOS signale. Spasite duše naše.

Ovih smo danas slušali iz Staroga zavjeta obnovu nakon Babilonskoga sužanjstva. Židovi su u Babilonu pročistili svoj  monoteizam, možemo to iščitati iz Izaijine knjige –  poglavlja  40-55. Slušali smo obnovu za Ezre, a danas slušamo riječi proroka Hagaja koji je djelovao u isto vrijeme. Gospodin se žali da se zanemaruje njegov dom, da svatko gradi sebi svoj dom, a On, Jahve, nema gdje bi stanovao. I stoga im sav posao uzalud. Upravo kao za Marijina ukazanja u La Salettu – kad je Gospa, odnosno Gospodin preko Marije rekao kako se ne poštuje subota, sveti dan. I stoga ne će biti ni žita, ni krumpira, ništa ne će roditi, jer se Gospodin zanemaruje. Opomena i nama danas.

Crkva danas slavi svetoga Padra Pija. Kapucina, svetca, čudotvorca. Mnogi su mu molili ovih dana devetnicu, mnogi se njemu utječu. Zacijelo je najpopularniji svetac prošloga stoljeća u Italiji, za njegove beatifikacije i kanonizacije bilo je u Rimu više od milijun hodočasnika. Rodio se u seljačkoj obitelji, siromašnoj, kao mladić stupio u kapucinski red, zaredio se 1910., služio kao kapelan neko vrijeme, a od 1917. bio je u samostanu. Obolio od tuberkuloze, vodio asketski život, primio Gospodinove rane. Stigmatiziran. Bio je ispitivan, punih 13 godina nije smio ništa raditi, nije smio pisma pisati, ni s kim komunicirati. Dobio nalog iz Vatikana. Tek ga je Pavao VI. dostojno vrjednovao. Ali je bio magnet. Imao dar kardiognoze –  čitanja u srcu, imao dar proroštva, bio veliki ispovjednik. Pretkazao mladome svećeniku K. Wojtyli da će biti papa, kad je ovaj bio u Rimu na studiju, 1946. Bio dobrotvor, sagradio novcem koji su ostavljali hodočasnici veliku bolnicu. – Danas ima u Italiji više od 2500 molitveni grupa koje su nadahnute njegovom duhovnošću, a u svijetu dodatnih pet stotina. I danas mu se mnogi utječu, i danas milijuni hodočaste u San Giovanni Rotondo, mnogi su primili milosti na njegov zagovor. Velikan u životu, velikan nakon smrti. Svetci su da ih slijedimo, a ne samo štujemo.

Zanima nas Tvoje mišljenje!