DUHOVNA MISAO

SVAKODNEVNO SE SUSREĆEMO S NEVOLJAMA U OBITELJIMA… TOLIKO JE TOGA U ČOVJEKU NEUREDNO, GRJEŠNO, ILI PAK BOLESNO…

Piše: dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA!  SVIMA MIR I DOBRO! SVIMA BLAGOSLOVLJEN I RADOSTAN POČETAK NOVOGA DANA. SRIJEDA JE – DAN POSVEĆEN NAPOSE SVETOMU JOSIPU.

Mi koji smo ovdje u Međugorju u ispovjedaonici imamo svakodnevno ili se svakodnevno susrećemo s nevoljama u obiteljima, s bolestima, sa smrću, s grijehom itd., toliko je toga u čovjeku što je neuredno, grješno, ili pak bolesno. Tolike su obitelji u rasulu, djeca zalutala, netko teško obolio, netko čeka operaciju ili je u postoperativnom procesu. Jednom riječju, svi smo na neki način potrebni tuđe pomoći i ruke. Sveti Josip je zaštitnik obitelji, zaštitnik i našega hrvatskoga naroda i Crkve. Utječimo mu se – molimo ga za sretni ishod, ali i za osobnu sretnu i blaženu smrt. On je ujedno i zaštitnik dobre i sretne smrti koja na sve čeka. Nitko ne zna ni dan ni trenutak kad će biti pozvan. – Papa je primio u audijenciju bogoslove iz Španjolske te im među ostalim rekao kako je bitno da se odgajaju u duhu Euharistije, kako je Euharistija svako jutro čovjekov korektiv, Isus nas gleda, primamo ga. Ona je kamen temeljac duhovnoga života. Sve drugo je uzaludno ako nismo s Gospodinom. Potom je istaknuo kako su šutnja, molitva, post, pokora, nutarnja stega potrebni da se oslobodimo svega što nas zarobljuje, da budemo posvema Božji. Ne vrijedi to samo za bogoslove, vrijedi to za sve kršćane koji žele biti istinski vjernici, Kristovi. Koji ne žele sjediti na dva stolca, a to je zapravo nemoguće. Kod Krista vrijedi  ili-ili. Treba se prepustiti Isusu da on odlučuje, da on vlada, trebamo se svi prepustiti posluhu Duhu Svetomu.

Upravo o tome govori danas Gospodin –  o čistu i nečistu. Što je čisto, što nečisto. Nečisto nije ono što ulazi u usta i ide u želudac. Nečista nije hrana koju čovjek uzima i onda izbacuje nakon metabolizma u organizmu. Nečisto je ono što dolazi iz čovjekova srca. Što se sve tu rađa, što se sve tu nalazi, nitko ne zna. Ni sami ne možemo dokučiti vlastite misli i poticaje. Ono što je možda godinama bilo potiskivano, najednom navali kao poplava, bujica, koja nosi pred sobom sve. Ako je itko bio za ekologiju, to je bio Isus. Ne ovu”zelenu agendu” o kojoj se stalno govori i piše, o klimatskim promjenama, zatopljivanju, o šumama koje nestaju. Sve je to odraz čovjekove nesređenosti iznutra. Vanjski svijet je projekcija nutarnjega nereda. Ako je čovjek iznutra načistu, ako je sa sobom pomiren, bit će on kao sveti Franjo, brat svih ljudi, bit će kao sv. Serafim Sarovski koji je drugovao u šumi s divljim životinjama, komu su dolazili u kolibu medvjedi, vukovi i druge zvijeri. Božji čovjek privlači sve. Kako je moguće govoriti o ekologiji, na vrhu, među političarima, a sami se vozikaju u najboljim vozilima koja najviše onečišćuju, u privatnim avionima itd. ? Trebali bi sami pokazati primjerom kako se štiti okoliš. – Prvo čitanje donosi pohod kraljice Juga, iz Sabe, o kojoj govori i Novi zavjet. Došla je s kraja zemlje čuti mudrost Salomonovu, a u Isusu je daleko više od Salomona. On je utjelovljenje mudrosti i znanja, u osobi. On je za nas uzor u svemu. – Crkva se danas sjeća svete Kolete, franjevke, klarise. Kao djevojka živjela je četiri godine zazidana u ćeliji koja je imala samo prozorčić prema crkvi da bi mogla primiti pričest. Potom je stupila u red strogih klarisa, obnovila je red u Francuskoj prema uzoru prvotnoga Pravila svete Klare, utemeljila je 17 samostana, a živjela je i djelovala početkom petnaestog stoljeća kad je vladao zapadni raskol, kad su trojica papa svojatali za sebe papinsku službu. Bijaše to vrijeme propadanja i urušavanja Crkve, vrijeme jednoga Bernardina Sijenskog, Ivana Kapistrana, Jakova Markijskog, vrijeme kad je trebao temeljit zaokret u Crkvi. Nije uslijedio za humanizma ni renesanse, nego je za stotinu godina Luther raskolio Crkvu, odcijepio Sjever od Juga. Molimo za takve likove i danas kao što je sveta Koleta koja je preminula  1445. I danas nam trebaju osobe koje će živjeti iz srčike Evanđelja –  obraćenje i pokoru.

Zanima nas Tvoje mišljenje!