DUHOVNA MISAO

PARADOKS NAŠEG VREMENA JE ŠTO …

Odabrao i preveo: Dr. Fra Tomislav Pervan 

Imamo visoke zgrade, ali niski prag snošljivosti, široke autoceste, ali uske vidike.

Trošimo više, ali imamo manje, kupujemo više, ali uživamo manje.

Imamo veće kuće ali manje obitelji, više komfora ali manje vremena, više obrazovanja ali manje razuma, više znanja ali manje domaćeg razbora, više stručnjaka ali i više problema, više medicine ali manje zdravlja.

Pušimo previše, pijemo previše, trošimo neodgovorno, smijemo se premalo, vozimo prebrzo, uzrujavamo se prebrzo, idemo spavati prekasno, budimo se preumorni; premalo čitamo, previše gledamo televiziju, prerijetko se molimo.

Umnožili smo svoje posjede, ali smanjili svoje vrijednosti. Previše govorimo, premalo volimo, a prečesto mrzimo. Znamo kako živjeti, ali više ne i kako živjeti.

Dodali smo životu godine, ali ne i godinama život. Stigli smo na mjesec, ali ne i do susjedovih vrata. Osvojili smo prostor, ali ne i prostor u sebi.

Stvaramo veće stvari, ali ne i bolje. Očistili smo zrak, ali smo onečistili duše. Možemo razbijati atome, ali ne i svoje predrasude.

Više pišemo, a manje znamo, više planiramo, a manje postižemo. Naučili smo biti brzi, ali ne možemo čekati.

Izrađujemo nova računala koja pohranjuju više informacija i izrađuju tone kopija, ali manje komuniciramo jedni s drugima.

Vrijeme je brze hrane i loše probave, velikih ljudi i sitnih, malenih duša, lake zarade i napornih veza.

Vrijeme je povećanja obiteljskih prihoda i ali i rastava, ljepših kuća i razorenih domova.

Vrijeme je brzih putovanja, bacanja pelena i odbacivanja morala, veza za jednu noć i viška kilograma. Vrijeme je pilula koje mogu sve: uzbuđuju nas, smiruju, ubijaju.

Vrijeme je kada je važnije imati nešto u izlogu nego u trgovini, kada moderna tehnologija može ovakav tekst prenijeti svijetom u tren oka i kada imate izbor: promijeniti život – ili izbrisati tekst.

Ne zaboravite posvetiti više vremena onima koje volite jer oni neće biti uvijek uz VAS. Recite lijepu riječ onima koji VAS sada s oduševljenjem gledaju odozdo jer ova mala bića uskoro će odrasti i više neće biti s VAMA.

Srdačno zagrlite osobu pored SEBE, jer to je jedino blago koje dolazi iz VAŠEG srca, a VAS ništa ne košta.

Recite voljenoj osobi: “Volim te”, i to ozbiljno. Poljubac i zagrljaj od srca može poništiti svako zlo.

Hodajte ruku pod ruku i cijenite trenutke u kojima ste zajedno jer jednog dana ta osoba više neće biti s vama.

Nađite vremena za ljubav, nađite vremena za razgovor.

Nađite vremena da podijelite sve što imate reći, jer život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, već brojem trenutaka koji nam oduzimaju dah.

Imajući ovo na umu – želim vam ugodan sunčan dan i  vikend!

 

Izvor:   Netzfrauen.org

Zanima nas Tvoje mišljenje!