DUHOVNA MISAO

U OVOM MJESECU IMAMO CIJELU PLEJADU VELIKANA CRKVE

 

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA! Svima sretan i blagoslovljen novi dan. Četvrtak je, spomen na Isusovu Posljednju večeru, spomen i zahvala za dar Euharistije, kruha i vina, pod kojima se On sam krije i ostavlja sebe za hranu svijetu. Kruh za život svijeta. Neistraživo i nedokučivo otajstvo koje se pred nama odvija i događa, koga smo sudionici, u zahvalnosti. Želim uvijek “blagoslovljen” dan. Svijet govori i želi “uspješan” posao, početak u školi, uspješnost u svemu. Međutim, nekada se uspjeh prometne u zlo. Poslovni uspjeh nije uvijek vezan uz blagoslov i sreću koju čovjek očekuje u životu. Uspjeh i brza karijera mogu biti čak i prokletstvo, ako se čovjek ne zna služiti onim što stekne ili ima prema Božjim naputcima. Stoga molimo da nam sve bude istinski blagoslovljeno, da Gospodin na sve naše izlije svoj obilni blagoslov, da budemo i živimo u ozračju njegove ljubavi i zaštite.

Prvi je dan mjeseca listopada, Gospina mjeseca. Ujedno i mjesec kada se završavaju poljski radovi, odnosno kad se sabire u žitnice ili podrume ono što nam je godina podarila. Budimo zahvalni za sve što dolazi iz Božje ruke. Ti kruniš godinu dobrotom svojom, plodnost niče za stopama tvojim, tako pjeva psalmist. Plodnost prati Božje tragove u svijetu, a isto tako i Isus je svojim životom ostavio duboke tragove koji su možda negdje prekriveni prašinom, ili kao što kaže veliki španjolski franjevac i mistik Franceso Ossuna –  prekriveni snijegom –  pa ih ne vidimo. Ali su negdje ispod snijega. Vidljivi su ti tragovi napose u životima svetaca.

Danas slavimo Malu Tereziju od Djeteta Isusa i Božjega lica, sutra su Anđeli čuvari, potom sveti Franjo, zatim sveta Faustina – koje se spominjemo uvijek kad molimo Krunicu božanskog milosrđa, a onda sveti Bruno, utemeljitelj reda kartuzijanaca, reda koji se nikada u povijesti nije reformirao, jer se nije deformirao. Oni i danas žive izvornim životom kakav je živio sveti Bruno i ostavio svojima pravilo života u 11. stoljeću. Slijedi spomen na bitku kod Lepanta, naime Gospa od Krunice, 7. listopada. Potom imamo svetačke likove i kraljeve, a onda sredinom mjeseca Veliku Tereziju Avilsku, sv. Ignacija Antiohijskoga – Teofora – Bogonosca, sv. Luku evanđelista i tako redom. Rekli bismo, velika Božja žetva, osobe koje su ostavile vidljive Gospodinove tragove u svijetu, Crkvi, u životima pojedinih vjernika, ali i cijelih naroda. Veliki razlog moliti im se i utjecati. –   Ujedno je ovo mjesec Gospine krunice, Ružarija, mjesec kad na poseban način molimo krunicu, tako dragu molitvu – u kojoj nas Marija vodi za ruku kroza svoj i Isusov život, kako bismo ih zavoljeli.

Danas je spomen svete male Terezije od Djeteta Isusa i Božjega lica – drage svetice s kraja devetnaestoga stoljeća. Rodila se u istinski svetoj obitelji, roditelji su joj prije pet godina proglašeni svetima. S nepunih petnaest stupa u karmel, s posebnim dopuštenjem mjesnoga biskupa. Kao djevojčica od 13 godina na Božić 1886. imala je snažno iskustvo Isusa Krista i otada se zavjetovala da će svakim danom sve više i više ljubiti Isusa. Sve snažnije. Provela je u karmelu 11 godina, radila obične poslove, nije pohađala škole, a gotovo jedina lektira bijaše joj Sveto pismo. Pa ipak je toliko napredovala u svetosti da ju je papa Ivan Pavao II. o stotoj obljetnici njezine smrti proglasio Učiteljicom Crkve. Tako maleni postaju veliki, a ona je živjela u vremenu kad se Europom širilo bezboštvo, nihilizam, nijekanje Boga, anarhizam, kad su se gomilali tmasti oblaci koji će dvadeseto stoljeće zaviti u mrak i tamu svjetskih ratova. I ona je prolazila noći svoje duše, doslovce je bila kušana, ima li uopće Boga, na trenutke dvoji, o tome piše. Gospodin dopušta svojima koje ljubi da budu kušani. Umire na današnji dan 1897. s riječima na usnama: O BOŽE MOJ, KAKO TE SAMO LJUBIM! Slijedimo taj primjer MALOGA PUTA SVETOSTI. Ne silnih djela, nego svagdanjeg predanja u Božju volju.

Zaštitnica je misija u Crkvi, a nikada nije prekoračila prag samostana. Čut ćemo kako danas Gospodin šalje učenike naviještati Radosnu vijest. Daje im naputke, šalje ih da se okušaju u onome što su vidjeli i čuli da on čini i govori. Konkretni naputci za evangelizaciju, svevremenski i nadvremenski. Uvijek Zaštitnica je misija u Crkvi, a nikada nije prekoračila prag samostana. Čut ćemo kako danas Gospodin šalje učenike naviještati Radosnu vijest. Daje im naputke, šalje ih da se okušaju u onome što su vidjeli i čuli da on čini i govori. Konkretni naputci za evangelizaciju, svevremenski i nadvremenski. Uvijek željeti mir i dobro ljudima koje susrećemo. Govoriti životom, ne toliko riječima. Slijedimo svetce.. Govoriti životom, ne toliko riječima. Slijedimo svetce.

Zanima nas Tvoje mišljenje!