DUHOVNA MISAO

NOVA KNJIGA DR. FRA TOMISLAVA PERVANA

Hrvatski katolički zbor „MI“ i nakladna kuća Treći dan izdali su knjigu Dag Hammarskjöld – život i djelo, koju potpisuje naš poznati pisac, teolog i intelektualac dr. fra Tomislav Pervan.

Donosimo izvadak iz Predgovora prof. dr. sc. Bože Skoke, predsjednika HKZ „MI“

******

Kršćanin na čelu Ujedinjenih naroda

O švedskom političaru, ekonomistu i publicistu Dagu Hammarskjöldu, koji je od 1953. do 1961. bio drugi glavni tajnik Ujedinjenih naroda, znamo dosta. Posebice o njegovim nastojanjima u postizanju mira te tragičnoj smrti u blizini grada Ndole, u tadašnjoj Sjevernoj Rodeziji, današnjoj Zambiji, na letu u Kongo, gdje je pokušavao ujediniti tu zemlju i spriječiti secesiju mineralima bogate regije Katanga. Od njegove misteriozne smrti, koja do danas nije potpuno istražena, prošlo je punih 60 godina. Iako je kao veliki borac za mir nedugo nakon smrti nagrađen prestižnom Nobelovom nagradom, šira javnost ga još nije imala priliku u potpunosti upoznati, prije svega kao čovjeka i istinskog vjernika.

Stoga je sadržaj pred vama, koji potpisuje vrsni teolog, publicist i intelektualac fra Tomislav Pervan, uvid u jednu potpuno nepoznatu dimenziju života i rada tog velikog čovjeka. Autor nam ga približava prije svega kao kršćanina i mistika te njegovo djelovanje sagledava kroz tu važnu prizmu, koja je bila nepoznata sve do Hammarskjöldove smrti i pronalaska dnevnika duhovnih promišljanja u njegovu radnom stolu na East Riveru…

Nije ovo tek jedan drukčiji životopis bivšeg glavnog tajnika UN-a, već priča o čovjeku koji se traži i koji nalazi svoju misiju na ovome svijetu. Ovo je vrijedno promišljanje o ulozi pojedinca u oblikovanju poslanja globalnih institucija i međunarodnim odnosima te poslanju kršćanina u politici. Ovo je svjedočanstvo koje nam slikovito govori koliko je važno unositi Kristova načela u politiku, jer je to jedini recept za stvaranje boljeg, naprednijeg i mirnijeg svijeta. Ujedno je pouka svima nama, osobito onima koji djeluju u javnosti – kako skromno i nenametljivo živjeti svoje kršćanstvo. Naime, Hammarskjöld je u svakodnevnom radu svjedočio svoju vjeru dok ljudi nisu bili niti svjesni bogatstva njegova duha, nasuprot onima koji u našim krajevima mašu svojim katoličkim identitetom, a vuku poteze potpuno oprečne Kristovu učenju. Na koncu, ova knjižica je poticaj vjernicima da ne bježe od politike kao nečasnog zanimanja, već svoje potencijale iskoriste za opće dobro.

Knjigu možete naručiti na: hkzmiportal@gmail.com 

Cijena: 42 kn

POGLEDAJTE: izbor knjiga – TREĆI DAN

Zanima nas Tvoje mišljenje!