Vjera

“Papa je jedan, to je Franjo”, rekao je Benedikt XVI.

Benedikt XVI.: Crkveno jedinstvo snažnije je od unutarnjih sukoba

U novom intervjuu Benedikt kaže: “Papa je samo jedan, to je Franjo!”

U tekstu objavljenom 28. lipnja papa emerit Benedikt XVI. je istaknuo da je Crkveno jedinstvo uvijek nadjačavalo unutarnje borbe te podsjetio kako je papa samo jedan, a to je sada Franjo.

“Papa je jedan, to je Franjo”, rekao je Benedikt XVI. u intervju 28. lipnja za talijanski magazin Corriere Della Sera June 28.

“Jedinstvo Crkve uvijek je bilo u opasnosti, kroz stoljeća. I tako je kroz cijelu njezinu povijest. Ratovi, unutarnji sukobi, centrifugalne sile, prijetnje i raskoli”, rekao je papa u miru.

“Na kraju je uvijek prevladala svijest da Crkva jest i mora ostati ujedinjena. Njezino jedinstvo uvijek je bilo snažnije od unutarnjih borbi i ratova”, objasnio je Benedikt XVI. s kojim je u Vatikanskim vrtovima, na svetkovinu Tijelova, 23. lipnja razgovarao talijanski novinar Massimo Franco. No u svome članku na pet stranica objavio je samo nekoliko citata pape emerita.

Franco je ustvrdio da “kada bude ispisivana povijest ovih tajnih godina” pape emeritusa Benedikta, “neće biti moguće zanemariti visoko rezervirane kardinale i biskupe koji su došli na njegova vrata tražeći ponovna uvjeravanja i izražavajući svoje kritike i zbunjenost glede trenutnog pontifikata”.

Zabrinutosti koje je naveo talijanski novinar naišle su na odgovore koji su ukazivali važnost jedinstva Crkve, ističući kako je “Benediktova opsesija jedinstvom Crkve … akutnija nego ikad.”

Otkada je u veljači 2013. Benedikt XVI. odstupio s mjesta Petrova nasljednika, provodi samozatajni život u  molitvi, prigodno se konzultirajući i susrećući sa svojim nasljednikom.

“Italija je uvijek bila lijepa zemlja, ali pomalo kaotična”, rekao je Benedikt nježno i polako, navodi Franco bilježeći da je 92-godišnji papa u miru očitovao “iznimnu brzinu misli”.

Inače, na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, 29. lipnja, papa Benedikt XVI. obilježit će 68. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja. Ovo ljeto planira provesti mirno s uobičajenim posjetim svoga brata Georga i nekoliko privatnih sastanaka s gostima za doručak ili ručak.

KT www.nedjelja.ba

Zanima nas Tvoje mišljenje!