Vjera

PAPA FRANJO: “ĐAVAO ULAZI KROZ DŽEPOVE!”

Papa: Kada je biskupska ili svećenička služba navezana na novac, povezana je s korijenom svih zala

VATIKAN (IKA)

Neka biskupi budu molitvom blizu Bogu, svojim svećenicima, međusobno i konačno, Božjem narodu. To je put na koji je papa Franjo potaknuo u petak 20. rujna u propovijedi na misi u Domu svete Marte.

Svoje je razmišljanje usredotočio na misna čitanja koja govore o savjetima apostola Pavla mladom biskupu Timoteju.

Dan ranije u središtu tih savjeta bio je poticaj da se ne zanemari svećenička služba kao dar, spomenuo je Papa i istaknuo: Danas je u središtu novac, pa i tračevi, ogovaranja i glupe rasprave; sve što oslabljuje život svećeničkog služenja. Kada je služba, bilo svećenička, đakonska ili biskupska, navezana na novac, povezana je s korijenom svih zala. Požuda za novcem korijen je svih zala. Đavao ulazi kroz džepove.

Osvrćući se na savjete apostola Pavla Timoteju i svim svećenicima službenicima, Sveti Otac je napomenuo da su biti blizu drugima, pozvani ne samo biskupi, nego i svećenici i đakoni. Naveo je četiri „blizine“. Prije svega biskup je čovjek Božje blizine, rekao je Papa i podsjetio: Kada su apostoli, da bi bolje služili udovicama i siročadi, postavili đakone da im služe, Petar je to protumačio napominjući da je njima, apostolima, dužnost molitva i navještaj Božje riječi.

Dakle, prvi je zadatak biskupa molitva, odatle proizlazi snaga; molitva budi svijest o tom daru koji ne smijemo zanemariti, jer to je svećeničko služenje, rekao je papa Franjo.

Druga „blizina“ na koju je biskup pozvan jest blizina prema svojim svećenicima i đakonima, te prema suradnicima koji su njegovi najbliži bližnji. Morate najprije ljubiti najbliže koji su vaši svećenici i đakoni. Tužno je kada biskup zaboravi na svoje svećenike. Tužno je svećenike čuti kako se žale i kažu: „Zvao sam biskupa, tražeći razgovor, a tajništvo mi je odgovorilo da su već tri mjeseca unaprijed svi termini zauzeti“.

Biskup koji je blizu svećenicima, ako vidi da ga je svećenik zvao danas, najkasnije sutra bi mu morao uzvratiti poziv, jer ima pravo znati da ima oca, rekao je Sveti Otac i naglasio: Potrebno je biti blizu svećenicima. Svećenici moraju živjeti međusobno blizinu, a ne podjele. Đavao ulazi među njih da bi ih podijelio. Naime, tako nastaju skupine koje dijele po ideologiji i simpatijama. Treća „blizina“ je blizina svećenika međusobno, dok je četvrta „blizina“, blizina Božjem narodu.

Sveti Pavao također savjetuje Timoteju da ne zaboravi svoju majku i baku, to jest da ne zaboravi odakle je došao i odakle ga je Gospodin uzeo, rekao je papa Franjo i poručio: Ne smije zaboraviti svoj narod i svoje korijene. Kao biskup i svećenik, treba biti blizu Božjem narodu. Kada se biskup odvoji od Božjega naroda završava u ozračju ideologija koje nemaju ništa sa svećeničkim služenjem. Više nije ni služitelj ni sluga. Zaboravio je besplatan dar koji mu je darovan.

Ne zaboravite te „četiri blizine“, uključujući onu biskupskog i svećeničkog zajedništva: blizinu Bogu po molitvi; blizinu biskupa svećenicima i svećenika biskupu; blizinu svećenika međusobno i biskupa međusobno, te blizinu Božjem narodu. Molite za biskupe i svećenike kako biste imali te „blizine“; molite za svoje vođe, to jest za one koji vas vode na putu spasenja; molite za sve njih i za Papu kao biskupa, kako bismo znali čuvati dar koji nam je darovan tom „blizinom“, a ne zanemariti ga, zaključio je Sveti Otac, a izvijestio Vatican News.

Zanima nas Tvoje mišljenje!