Vjera

KRAKOW – NOVI DUHOVNI EPICENTAR!

Krakow je jedan od najstarijih poljskih gradova, snažno kulturno i administrativno središte, ali i važna točka na duhovnome zemljovidu u kojoj je sublimirano snažno iskustvo katoličke vjere. Tamo je zadnjih godina izraslo i Svetište Sv. Ivana Pavla II. Inicijativu za izgradnju Svetišta Sv. Ivana Pavla II. pokrenuo je 2006. krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz, bivši osobni tajnik pape Ivana Pavla II. Temeljni kamen posvetio je papa Benedikt XVI. tijekom pohoda Poljskoj godine 2006., no stvarna izgradnja kompleksa počela te tek 2008.
U Krakowu je još, nakon gotovo dva desetljeća od smrti, nedovršeno svetište posvećeno svetom papi. Glavna crkvu i muzej Ivana Pavla II., koji se prostiru na više od 13.000 četvornih metara, blagoslovljeni su 23. lipnja 2013. godine. Na obredu je bilo više od 100 poljskih biskupa, koji su ondje ujedno održali i svoje plenarno zasjedanje.
Ta u svijetu najveća građevina posvećena bivšem poglavaru Katoličke crkve, jedna je od najvažnijih novih crkvenih građevina u Poljskoj i katoličkom svijetu tijekom proteklih desetljeća.
Taj centar će zasigurno postati i jedno od najvažnijih hodočasničkih mjesta u Poljskoj i cijeloj Crkvi. Svetište Ivana Pavla II. naziva se još i “Ne bojte se!” po natpisu na kulama grada Krakowa u kojem je Karol Wojtyla, budući papa, tijekom Drugog svjetskog rata morao raditi u kemijskoj tvornici i gdje je kasnije, od 1964. do 1978., bio nadbiskup.

Unutrašnjošću osmerokutne glavne crkve dominira beton. Ispod glavne lađe nalazi se još nekoliko hodočasničkih kapela, a među njima i ona Sv. Ivana Pavla II. U kojoj se čuva i njegova krvava haljina nakon poznatog atentata u Vatikanu. Mozaike glavnog oltara i na bočnim zidovima izradio je slovenski umjetnik isusovac Marko Ivan Rupnik. Tu je i Institut koji nosi Papino ime te volonterski centar otvoreni su već 2011. godine. Ukupni troškovi izgradnje centra procjenjuju se na oko 50 milijuna eura. Još uvijek traje izgradnja konferencijskog centra, hodočasničke kuće i hotela.
Papa Benedikt XVI. svojeg je prethodnika 1. svibnja 2011. proglasio blaženikom, a papa Franjo svetim, nakon dokazanog čudesnog ozdravljenja po njegovu zagovoru koje je uslijedilo nekoliko dana nakon njegova proglašenja blaženim.
Ivan Pavao II. umro je u travnju 2005., u dobi od 85 godina. Njegov 26-ogodišnji pontifikat drugi je najduži u crkvenoj povijesti, dok je postupak njegove beatifikacije bio najkraći u novijoj povijesti Crkve.
Novo svetište Ivana Pavla II. nalazi se uz svetište Milosrdnog Isusa – Sv. Faustine Kovalske i čini jednu monumentalnu, oku i duši ugodno cjelinu na dva brijega koja preko rijeke spaja prikladan most povezujući ova sveta mjesta u jednu cjelinu molitve, radosti i zahvalnosti.

Daleko jest – petnaest sati  autobusom, ali vjerujte mi, isplati se truda!

Šime Perić

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!