Vjera

OBIČAJI UZ CVJETNICU – SMJEROKAZ PREMA USKRSNUĆU!

Evo nas u čudnu vremenu! Očekujemo odgovore i naznake kad će ovoj pošasti doći kraj. Što će biti sa zdravljem u našim obiteljima, s gospodarstvom, radnim mjestima, plaćama, mirovinama, školama, maturama, ispitima, upisima… Uskrs se primiče, a zavladalo trajno stanje Gluhe nedjelje. Ali, hajdemo se mi podsjetiti da je sutra Cvjetnica i za tjedan dana je blagdan Uskrsa.

Ne znam koliko naših mladih obitelji drži stare običaje ili čak koliko o njima znaju pa ću ovdje ukratko podsjetiti na naše stari običaj umivanja u proljetnom mirisnom cvijeću u jutro na Cvjetnu nedjelju. U subotu popodne uoči Cvjetnice bi mi djeca išli brati mirisavo cvjeće. Prve na redu su bile ljubice ili melekuše. One obično rano procvjetaju. U ta vremena kad je bilo podosta ovca i janjaca, obično bi čiste i mirisave melekuše našli oko drača i kupina. Brali smo i druge vrste cvijeća i cvjetova s ocvalih grana voćaka. K tome bi dodali listova ljubice i drugog bilja koje ima lijep miris. (Ljubicu zovu matičnjak ili pčelina ljubica jer se rabi kod rojenja pčela.) Branje cvijeća je bio “posao” nas djece. I na taj način smo se veselili proljeću, cvijeću, novom životu i mladosti.

Prikupljeno cvijeće se stavlja u lijepu posudu u kojoj je bilo podosta vode (i malo svete soli) i ostavi izvan kuće preko noći da voda poprimi miris, život i blagoslov anđela i cvijeća. Na Cvjetnicu ujutro nakon ustajanja sva kućna čeljad, posebice mladi, uzmu malo mirisave vode umiju lice, da bi im Bog udijelio dobro zdravlje, blagoslov i mladima lijepo lice.

Kao djeca nismo ni bili svjesni da je i to bio dio Cvjetnice, Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem, uvoda u Veliki tjedan, proslave Uskrsnuća i vjere u život vječni.

Na hrvatski prastari običaj umivanja u cvijeću me podsjetila susjeda kad nam je danas poslala ubrano cvijeće da ga večeras stavimo u vodu i time se sutra kod izlaska sunca umijemo. Njoj hvala a čitatelje htjedoh podsjetiti na ove lijepe običaje koji ulijevaju nadu u zdravlje i vječni život. Sve drugo dolazi i prolazi. Ne gubimo iz vida Uskrsnuće!

Prof. dr. sc. Ante Čuvalo

Zanima nas Tvoje mišljenje!