Vjera

Biskup Ratko: “Možemo se pogađati o kamatama, ali ne o glavnici!”

 

Ovdje je Mostar, a tamo malo dalje Međugorje… Biskup Ratko s papom Benediktom XVI.

 

Povodom 50. obljetnice misništva biskup dr. Ratko Perić dao je ekskluzivni intervju našem portalu. Na trideset žestokih pitanja, trideset žestokih odgovora. Dok se tekst lektorira i autorizira, evo male najave:

Posljednjih desetljeća jasno istupate u našoj javnosti: civilnoj i crkvenoj. Recite nam, zapravo pojasnite, što znači biti biskup i koja je uloga biskupa?

– Biskup bi trebao biti teološki opremljen, moralno hrabar, crkveno jasan. Pastir koji ne samo raspoznaje glas svojih vjernika i svećenika, nego i onaj koji zna odgovorno voditi povjerene mu duše. Ono što se ustručava reći ili napisati vjernik ili svećenik, tu bi biskup morao nastupati neustrašivo, istinito i razgovijetno.

U posljednje vrijeme upadate u dijalog i rasprave na mnogim bojišnicama. Ističete sigurnost i važnost Učiteljstva. Dovodi li se, pomalo, i u našoj crkvenoj javnosti u pitanje hijerarhijski ustroj Crkve?

– Ne vidim da bi se dovodio u pitanje hijerarhijski ustroj Crkve, jer tu su biskupi svjesni svoje službe, zadaće i ovlasti. Shizma nastaje kada se biskup odvoji od zajednice i formira svoju skupinu vjernika. U nas toga nema. Čini mi se nedovoljno jasno reći da moramo biti otvoreni prema onima koji „drugačije“ misle. Taj je pojam rastezljiv do škandala: Kalvarija nije Areopag, iako su se mogla čuti najrazličitija golgotska mišljenja:

  • Siđi s križa pa ćemo ti vjerovati.
  • Druge je spasio neka spasi sam sebe!
  • Po našem Zakonu on mora umrijeti!
  • Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!
  • Isuse, sjeti me se kada u raj dođeš!
  • Znamo koja su mišljenja mjerodavna, istine vječne, Objava. A koja su – besmislice ljudske!
  • Jedan mi je prelat za Vas doslovce ovako rekao: „On je katedrala, a oko njega su stećci! Tvrdi i prezahtjevni!“ Znači sve kamen do kamena! Ima li po Vama što pozitivno u ovoj tvrdnji?
  • – Svi trebamo biti kao stećci ako se radi o čvrstoći vjere i morala. Ima istina o kojima se ne može raspravljati, pogađati i trgovati. Tu se hoće stećak. A ima stvari gdje je poželjna i potrebna fleksibilnost, elastičnost. Isus je to poslovično rekao: „Bezazleni kao golubovi, a mudri kao zmije“. Zmija mudro čuva glavu, a ako joj se rep i otkine, narast će. Možemo se pogađati o kamatama, ali ne o glavnici.
  • (Uskoro cjelovita verzija razgovora koju valja pročitati i zapamtiti iz više razloga: eklezijalnih, političkih, kulturoloških, dijaloških i ekumenskih…)

Zanima nas Tvoje mišljenje!