Vjera

Kada je kuga zadesila Veneciju, građani su izgradili crkvu


www.nedjelja.ba

Budući da je svijet suočen s izazovima koronavirusa, važno je podsjetiti kako je vjera spasila od kuge jedan od omiljenijih gradova svijeta…

Posjetitelji Venecije danas bivaju upoznati s crkvom Il Redentore, doslovno Spasiteljevom crkvom, 76-metarskom građevinom s impozantnom kupolom koja se uzdiže nad otokom Giudeccom. No, rijetki su oni koji znaju da je Il Redentore izgrađena 1592. iz zahvale Bogu na njegovoj pomoći u borbi protiv surova izbijanja kuge koja je tada usmrtila više od 30% pučanstva Venecije.

U razdoblju od 1575. do 1577. silovita epidemija kuge pogodila je tadašnju Republiku Veneciju te oduzela živote oko 50 000 osoba. Skoro svaki treći Venecijanac izgubio je život uslijed ove pošasti uključujući i renesansnoga slikara Ticijana.

Tako je 1576. u vrijeme vrhunca epidemije Senat odlučio izgraditi velebnu crkvu kako bi se ljudi molili za Božju pomoć u borbi protiv epidemije. Tadašnji venecijanski vladar Doge Alvise I. Mocenigo izabrao je Andreu Palladia – jednoga od najutjecajnijih renesansnih arhitekata – da projektira crkvu. On se odlučio za jednobrodnu građevinu s trima bočnim kapelama. Pročelje je napravljeno po uzoru na rimsku crkvu Panteona, dok 15 stepenica koje vode do ulaza upućuju na Jeruzalemski hram. Na ovaj način Palladio je nastojao izgraditi monumentalno djelo koje govori o vjeri koju kršćani polažu u Boga.

Ubrzo nakon polaganja prvoga kamena arhitekt je podigao malu drvenu građevinu koja je trebala funkcionirati kao “privremena” crkva dok je prava bila u izgradnji. Ova drevna crkvica bila je poput plutajuće kapele povezane s ostatkom grada prenosivim mostovima i baržama što je omogućilo svećenicima dolazak do tabernakula.

Svega nekoliko mjeseci nakon što je grad odlučio izgraditi crkvu, 20. srpnja 1577., vlasti su službeno proglasile kraj epidemije kuge. Radosna procesija čamaca krenula je sa svih strana prema plutajućoj crkvi u znak zahvalnosti. Od toga dana Venecijanci se svakog 20. srpnja okupljaju na tom mjestu kako bi slavili Boga i zahvaljivali mu na pomoći u borbi protiv kuge.

Svečanost započinje večer prije živopisnim vatrometom koji obasjava cijeli grad, a sljedećega dana građani plove kanalima u urešenim čamcima u znak zahvalnosti jer je došao kraj jednoga teškoga poglavlja u njihovoj povijesti.

KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!