Vjera

BLAGOSLOV OLTARNE PALE ISTARSKIM MUČENICIMA 20. STOLJEĆA

Valbandon

Blagoslov oltarne pale istarskim mučenicima 20. stoljeća


 PET, 24. KOLOVOZ 2018. 12:29

Na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarističkih režima i uoči obilježavanja 71. obljetnice mučeništva Bl. Bulešića u njemu posvećenoj crkvi u Valbandonu, 23. kolovoza, biskup Dražen Kutleša blagoslovio je novu oltarnu palu posvećenu istarskim mučenicima 20. stoljeća.

Na početku mise koju je predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, u uvodnom pozdravu, vicepostulator u kauzi Bl. Miroslava Bulešića, vlč. Ilija Jakovljević rekao je kako se kroz oltarsku palu željelo osvijestiti stradanje vjernika i Crkve nakon II. Svjetskog. „Mi danas ne želimo nikoga osuđivati nego želimo moliti za mir. Bl. Bulešić je rekao ‘Moja osveta je oprost’. To je i današnja poruka Crkve. To je poruka Crkve i 71 godinu od mučeničke smrti Bl. Miroslava Bulešića“, istaknuo je vlč. Jakovljević.

Riječ je o oltarnoj pali koja prikazuje tri istarska mučenika s atributima njihova mučeništva: Miroslav Bulešić bio je zaklan nožem, Francesco Bonifacio nakon ubojstva negdje je zakopan i bačen u jamu, a Ratimir Beletić ubijen je savezničkom rampom kod Pule.

Promišljajući o tome kako se visoko civiliziranoj Europi moglo dogoditi takvo zlo koje su nanijela tri totalitaristička režima, biskup Kutleša je u svojoj propovijedi istaknuo da je jedini način kako krenuti dalje upravo ono što je kao svoju duhovnu oporuku ostavio Bl. Bulešić, on – kojeg su proganjali i fašisti i nacisti, a ubili komunisti – svima oprašta.

Biskup je pozvao okupljene da, po uzoru na blaženika budu oni koji će prvi oprostiti, a ne da to očekuju od drugih. „Da bi mogao oprostiti, čovjek mora imati život u vjeri kao što ga je imao Bl. Miroslav Bulešić. Imati život u vjeri znači slijediti nauk Isusa Krista. Ako želimo slijediti svijetli primjer Bl. Bulešića, potrebno je u tome ustrajati i u poteškoćama. To ponekad znači biti protiv većine ako je ona nerazborita, a tada ustrajnost u svojim uvjerenjima iziskuje duboku vjeru. Bl. Bulešić se, prihvativši mučeništvo da ne izda Crkvu, utkao u tradiciju mučenika i svetaca koji su dali život za Crkvu i narod. I on je gledao uzore, i on je svojom vjernošću Kristu slijedio onaj put kojim su prošli toliki sveci i blaženici. I mi smo u svome svakodnevnome životu pozvani biti vjerni onome čemu nas Krist uči“, poručio je biskup.

Govoreći o dvojici hrvatskih mučenika, Bl. Bulešiću i Bl. kardinalu Stepincu, biskup Kutleša je istaknuo: „Oni su činili onako kako Bog i Crkva traži od njih. Oni su trebali govoriti i govorili su istinu, jer su bili svjesni da je Crkva svijest društva, i savjest cijelog naroda. Ako čovjek u određenom trenutku ne govori onda gubi sve ono za što je postavljen, da vodi svoj narodi da pokazuje svojim sljedbenicima što je prava istina. Zato mi u Bl. Miroslavu vidimo taj putokaz koji u nekim trenutcima naše tamne povijesti zna usmjeriti na pravi put“, naglasio je mons. Dražen.

Kako prenosi mrežna stranica Porečke i Pulske biskupije, misno slavlje završeno je čašćenjem relikvija Bl. Miroslava Bulešića.

KT (nedjelja.ba)

I u Zagrebu se može pomoliti pred relikvijama bl. Miroslava Bulešića

U petak, 24. kolovoza na 71. obljetnicu mučeništva bl. Miroslava Bulešića – kapela u Policijskoj kapelaniji u Petrinjskoj ulici u Zagrebu na broju 20, bit će otvorena od 7 do 22 sata.

Zagreb, (IKA) – S obzirom na sve veći broj štovatelja bl. Miroslava Bulešića, Porečkoj i Pulskoj biskupiji često stiže upit gdje je u Zagrebu, ali i drugim gradovima, moguće pomoliti se pred relikvijama blaženika. Ponukan time Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije potaknuo je koordinaciju Vicepostulature i Policijske kapelanije Majke Božje od Kamenitih vrata Pri policijskoj upravi zagrebačkoj te je dogovoreno da u petak 24. kolovoza, na 71. obljetnicu mučeništva bl. Miroslava Bulešića, kapela te policijske kapelanije u Petrinjskoj 20 u Zagrebu bude otvorena od 7 do 22 sata. To je za sada jedini sakralni objekt na području grada Zagreba gdje se čuvaju relikvije bl. Bulešića, objavio je biskupijski Tiskovi ured. Na taj način želi se pružiti mogućnost svima onima koji neće moći biti u Istri i sudjelovati na svečanoj misi povodom obilježavanja obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, da se ipak mogu pomoliti pred njegovim relikvijama. Iz biskupije ujedno pozivaju vjernike i župnike onih župa diljem domovine i inozemstva u kojima se čuvaju relikvije blaženika da na facebook stranici Porečke i Pulske biskupije objave kada će sutra u njihovim crkvama biti misa blaženiku u čast, te od kada do kada će crkva biti otvorena.

Zanima nas Tvoje mišljenje!