DOMOVINA

KARLOVAC: STUDIJSKI DAN AKADEMIJE HKZ „MI“ I SJEĆANJA NA DOMOVINSKI RAT

U Karlovcu je 7. rujna 2024. održan Studijski dan naše Akademije – vođenja kroz služenje. Okupili su se polaznici prve tri generacije Akademije HKZ „MI“ i studijski obradili neka bitna događanja iz Domovinskog rata na području Karlovca. Na autentičnim lokacijama i akterima tih zbivanja evocirali su prodor tenkova prema Karlovcu.

U Muzeju Domovinskog rata koji se nalazi u karlovačkom predgrađu Turnju upriličena su dva stručna predavanja. Prof. dr. Damir Jugo govorio je o „Kriznom menadžmentu“, a brigadir Dubravko Halovanić je prezentirao „Studiju slučaja kriznog menadžmenta“ i iznio zanimljive činjenice o izlasku JNA tenkova iz vojarne Logorište. Inače, brigadir Halovanić je zaslužan za uništenje tri jugoslavenska tenka i tom prigodom bio je ranjen.

Teme predavanja i mjesto održavanja izabrani su ponajprije jer su sami mladi sugerirali teme iz Domovinskog rata. Željeli su produbiti znanje i , prije svega, ljubav prema Domovini kao jedini istinski put u Vječnu domovinu. Inače, ovo je redoviti interdisciplinarni skup kojeg se za polaznika Akademije HKZ „MI“ upriličuje jedanput godišnje.

Poslije predavanja polaznici Akademije razgledali su eksponate Muzeja. Poseban interes izazvale su kopije dokumenata i stare ratne fotografije. Uslijedio je obilazak stvarnih lokacija prolaska tenkova. Uslijedio je zajednički objed – vojnički grah i nastavljeno je druženje.

Program je završio misnim slavljem u Gospinoj crkvi na Kamenskom, koju održavaju oci pavlini. Uslijedilo je zahvalno blagovanje i druženje. Zahvaljujemo posebno voditelju Akademije HKZ „MI“  dr. sc. Damiru Jeliću na ustrajnosti i organizaciji ovako intelektualno zahtjevnih programa, ali i zdrave rekreacije i kreativnog ozračja. (MI)

 

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!