S Kristom u novi dan

UZMI! ČITAJ! TOLLE, LEGE!

Piše: Dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA! Sretan i blagoslovljen početak novoga dana. Bliži se vikend, petak je. Pozdravimo Gospodina i Gospu, svoju Majku. Izmolimo Anđeoski pozdrav, načinimo veliki znak križa – na sebi i oko sebe, stavimo se pod zaštitu Gospodina i nebeskih sila da nas okružuju, sprijeda i straga, sa svih strana, kako i molimo u onoj posvetnoj molitvi Sv. Patrika tzv. “Lorica” – A Lorica bijaše u rimsko doba nešto kao pancirka, zaštita od strijela i drugih ubojitih sredstava, bodeža itd. Dakle, ono što se zvalo “oklop.”. Pa molimo i danas zaštitnu molitvu i iz Poslanice Efežanima, oblačeći se u Božju bojnu opremu. Ali je najmoćnije sredstvo sama Kristova krv i Kristov križ. Oni su zaštita protiv svih neprijateljskih sila koje nas okružuju.

Možda nismo dovoljno ni svjesni, ali danas se upravo vodi taj nevidljivi rat između Neba i Pakla, Boga i Antikrista koji želi zavladati svijetom, donositi svoje zakone, dokinuti pravo i moral, a grijeh je ionako davno dokinut. Grijeha nema jer nam naši parlamenti i sabori  grijeh kao činjenicu u životu ozakonjuju (ubojstvo nerođenih, pa čak i pred sami porod, eutanazija nemoćnih i ostarjelih, ozakonjivanje onoga što je protunaravno – nekakve veze između dviju žena ili dvojice muškaraca itd.). Ono što je grijeh, postaje stvarno zakonom koji obvezuje,  Davno je rekao onaj pozitivist Hobbes  kako zakone ne stvara ni istina ni pravo, nego  auktoritet i korisnost. Ako je nekomu po volji, donijet će takve zakone. Pa tako je ludi rimski car Kaligula proglasio svoga konja senatorom u Rimu, a njega su slijedili toliki luđaci na polugama moći tijekom povijesti. I da Bog ostane na to ravnodušan, Pa ne, Isus stalno govori o konačnom sudu. Nije on tako umilan ni blag kakvim ga prikazujemo na sličicima. Jest. On djecu voli i blagoslivlje, ali je najteže riječi izrekao protiv onih koji se o njih ogrješuju. Sjetimo se mlinskoga kamena kojim se nitko oko vrata sunovraćuje u more. Radije takva smrt, nego smrt u paklu. On će doći kao sudac živih i mrtvih. To je sam rekao, to vjerujemo u svome Vjerovanju. –  Vrijeme je probuditi se. Postoji pokret u Americi  – Awaking America –  Buđenje Amerike. Dugo smo bili pospani, nakon pada komunizma. Vrijeme je zlu se suprotstaviti.

Gospodin danas govori jasno i glasno – budni budite. Imajte ulja u svjetiljkama. ne kao one lude djevice koje su ostale pred vratima. Kako je tragično – gotovo kao u baladi – čuti Isusove riječi – ne poznajem vas. Ne znam tko ste! Hoćemo li se s njim prepoznati kad se suočimo licem u lice.  Gospodina molim da se prepoznamo svi i da nas stavi sebi zdesna.

Danas se Crkva sjeća velikog Sv. Augustina koga je majka Monika od Gospodina izmolila. Veličina koja je nenadmašna na katoličkom nebu. Živio je razuzdano, bio inteligentan, poznati govornik, što se i danas vidi iz njegovih propovijedi, ali je u jednom trenutku čuo glas: UZMI! ČITAJ! Tolle, lege! I pročitao je odlomak Poslanice Rimljanima te doživio obraćenje. Dao se krstiti, a onda je postao svećenik, potom i biskup u sjevernoj Africi, u Hiponu. Mislilac koji je na svoj način obilježio teologiju sve do naših dana. O njemu su ispisane knjižnice. Poznat je kao teolog i filozof, ali je bitno biti svet u životu! Gospodina molimo da nam podari i danas takvih učitelja!

 

NA HRIDI UTEMELJEN
Danas se opasujem moćnom snagom zazivljući Presveto Trojstvo, snagom vjere u jednoga i trojedinoga Boga, Stvoritelja svega stvorenoga.
Danas se opasujem snagom Kristova utjelovljenja i njegova krštenja, snagom njegova razapinjanja i polaganja u grob, snagom njegova uskrsnuća i uzašašća na nebo, snagom njegova dolaska na sudnji dan.
Danas se opasujem snagom ljubavi serafina, posluhom anđela, služenjem arkanđela, s nadom u uskrsnuće i nebesku nagradu. Opasujem se molitvama patrijarha, proroštvima proroka, navještajem apostola, vjernošću priznavalaca, nevinošću svetih djevica. Opasujem se dobrim djelima svih pravednika.
Danas se opasujem snagom nebesa, svjetlošću sunca, jasnoćom mjeseca, plamenom ognja, sijevanjem munje, brzinom vjetra, dubinom mora, postojanošću zemlje, čvrstinom stijene.
Danas se opasujem Božjom snagom da me vodi, Božjom moći da me drži, Božjom mudrošću da me poučava, Božjim okom da me čuva, Božjim uhom da slušam, Božjim putem kojim kročim naprijed, Božjom rukom da me vodi, Božjim oružjem kojim se želim izbaviti iz demonskih stupica, zavodljivosti grijeha, nagnućima moje grješne naravi i iz svega onoga i onih koji mi snuju zlo…
Krist sa mnom, Krist ispred mene, Krist iza mene, Krist u meni, Krist ispod mene, Krist nada mnom, Krist s moje desne, Krist s moje lijeve, Krist kad ustajem, Krist kad idem na počinak, Krist u svakomu srcu koje na mene misli, Krist u svim ustima koje razgovaraju sa mnom, Krist u svakomu oku koje me gleda, Krist u svakomu uhu što me sluša.
Danas se opasujem moćnom snagom zazivljući Presveto Trojstvo, snagom vjere u jednoga i trojedinoga Boga, Stvoritelja svega stvorenoga.

Molitva sv. Patrika, zaštitnika Irske
(Tzv. “Lorica” – sv. Patrika)

Zanima nas Tvoje mišljenje!