S Kristom u novi dan

Što se to događa na Sinodi u Rimu?

 

Rijetki su tekstovi, a još rjeđi istupi naših biskupa, koji bi narodu trebali ukratko pojasniti što se to događa u Rimu, kakva je to sinoda i što se njome želi postići. Kruže afirmativne tvrdnje, uglavnom, u civilnom tisku, ali nazire se i velika zabrinutost katoličke javnosti. Krenuli smo i pokušali o tome malo više saznati:

Jedan sveučilišni profesor, inače poslovično “blagoglagoljiv” i dobar poznavatelj vatikanskih (ne)prilika ,nam je na molbu  da razbistri našu vjerničku zbunjenost, kratko odbrusio: Ne bih se štel mešati u tu zmešariju, a još joj se ne vidi kraja. Predviđa se dokument prije Božića. Kakva će tek tada nastati zbunjenost?!“

Koja utjeha i pojašnjenje!?

Istodobno jedan drugi profesor emeritus, otprilike ovako nam protumači zbivanja u Rimu i sinodi o Amazoniji:

„Zbunjujuće se doima sve to miješanje pojmova i ponašanja oko sinode ‘Amazonia’, još gore ono s njemačkom sinodom: u prvom slučaju opasnost je od tanke teologije religija, u drugom o neopelagijanizmu ili tome slično.

U svemu tome sekularni mediji, dakako, podržavaju ili čak potiču na ‘oslobađanje’ od izvora kršćanstva i nauka Crkve. Opasnosti su velike, ali i nisu posve nove. Povijest kršćanstva znade za brojna skretanja u ‘lijevo’ i u ‘desno’, sve tamo od otačkih vremena, preko srednjovjekovnih pauperističkih – nerijetko dualističkih – pokreta, do novovjekih sukoba između znanosti i vjere, pa ovih svakojakih našeg vremena. 

Ne dvojim da će Duh Gospodnji voditi prema jednoj jedinoj Istini, prema Kristu i njegovu evanđelju. Na takvu Putu – kroz povijest Crkve – našli su se veliki obnovitelji, ne nužno hijerarhijski, u svakom slučaju proročki i sveti. Pomišljam na glasnike takvog Puta kroz povijest, među kojima i na hrabre svete žene koje se nisu ustručavale upozoriti i pape . Takvi su bili zamjenski ‘kormilari’ Crkve. Neka nam ih Duh Sveti  podari. Uz njih, svakako, moraju stajati i sveti teolozi, jer je nužna jasnoća u nauku kršćanstva i Crkve. Prava je milost da je jedan takav upravo J. Ratzinger, a djelo je Providnosti da je  bio papa, pa je kao takav mogao ponuditi Crkvi interpretaciju nauka vjere kompetentno i u isti mah vjernički uvjerljivo, baš na sveti način. On je velika milost za naše vrijeme i siguran sam da je postao orijentir za hod Crkve. Bez dvojbe, na njega će se pozivati mnogi koji iskreno žele život Crkve.

Evo, za početak, barem nešto… (L)

Zanima nas Tvoje mišljenje!