DOMOVINA

ŠEST STOLJEĆA OD ROĐENJA KRALJICE KATARINE KOSAČA

Ovo je grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače u znamenitoj rimskoj bazilici Santa Maria in Aracoeli, samo stotinjak metara od Foruma Romanuma, a koja je umrla na današnji dan 1478. godine.

Inače, ove godine se navršilo 600. godina od njezina rođenja u Blagaju kraj Neretve u Hercegovini.

Katarina je bila supruga bosanskog kralja Stjepana Tomaša i pomajka posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Bila je kćer utemeljitelja Hercegovine hercega Stjepana Vukčića Kosače.

Ostala je zapamćena kao velika prosvjetiteljica i dobrotvorka te iznimno pobožna žena, koja je gradila crkve i podizala samostane. Nakon pada Bosne 1463. i ubojstva kralja Stjepana Tomašević, te zarobljavanja njezine djece, kraljica Katarina najprije bježi u Dubrovnik a potom u Rim.

Diplomatskim putem je pokušala osloboditi svoju djecu, ali nije nailazila na razumijevanje kršćanskih moćnika da riješe majčinsku brigu. Kasnije je saznala da su odvedena u Tursku i islamizirana. Snagu i utjehu joj je dala vjera. Moralno i materijalno je u Rimu pomagala izbjeglice iz Bosne te ih je predvodila u političkim i diplomatskim nastojanjima.

U Rimu je bila poštovana i cijenjena kao kraljica, a na njezinu molbu papa Siksto IV. Hrvatima daje zemljišni posjed na kojem je podignuto naselje „Schiavonia“. Osobno je bogato darovala hrvatsku crkvu svetog Jeronima.

U svojoj oporuci papi i Apostolskoj Stolici ostavila je u nasljeđe Bosansko kraljevstvo. Umrla je na glasu svetosti u 54. godini života te je pokopana u ovoj franjevačkoj crkvi, odmah pored glavnog oltara, s dostojanstvom kakvo pripada kraljici.

“Šta je čovjek bez domovine… i bez jezika svoje domovine? Ovo što i ja… Mrtav čovjek kojem je ostao samo taj dio svijesti kojim jedino tu istinu može izreći” – govorila je kraljica Katarina u progonstvu.

B. Skoko

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!