Vijesti

DOMINIK PETAR ČAVKA: HKZ “MI” – UNOSITI RADOST U ŽIVOTE BLIŽNJIH!

U Trogiru je 26. svibnja 2019. povodom četvrte obljetnice djelovanja održan sabor Zajednice mladih Hrvatskog katoličkoga zbora “MI”. Tom prigodom svetu misu u trogirskoj katedrali predslavio je dr. Mihael Prović, predstojnik Ureda za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije, a u koncelebraciji su bili. vlč. Jozo Mario Tolj, utemeljitelj i duhovnik HKZ “MI”, te don Vinko Sanader župnik i duhovnik Zajednice “MI”. Poslije mise održana je u Kneževu dvoru skupština na kojoj je promovirano i novo vodstvo na čelu s novim predsjednikom Petrom Čavkom. Više vijesti donositi ćemo u sljedećim prilozima, a na početku donosimo pozdravni govor novoizabranog predsjednika HKZ “MI” – Trogir Dominika Petra Čavke i don Vinka Sanadera, duhovnika Zajednice “MI”:
                                                                    Unositi radost u živote bližnjih!

Hvaljen Isus i Marija!

Pozdravljam sve vas nazočne, posebice naše drage goste i prijatelje iz Zagreba, Solina i Komina. Za početak bih želio zahvaliti don Vinku i svim miovcima na povjerenju. Velika čast je meni, mojim dopredsjednicama i cijelom vodstvu što ste nas izabrali.

Kada je prije 4 godine don Vinko došao s idejom osnutka zajednice trogirskih miovaca i kada nas je upoznavao s onim što HKZ MI jest, znali smo da se radi o nečem ozbiljnom i odgovornom te da ćemo imati veliki udio i odgovornost u evanđeoskom vinogradu, svjesni činjenice da „samo unutar otajstva Crkve kao otajstva zajedništva“ možemo otkrivati svoj identitet i odrediti svoj poziv i svoje poslanje u Crkvi i u svijetu.

I dalje ćemo se truditi djelovati u konkretnim prilikama u našem društvu svjesni potrebe za preobrazbom javnoga i društvenoga života.
I dalje će naše sekcije – molitvena, karitativna i misijska nastaviti s radom pa ćemo tako idućeg mjeseca, sudjelovati na susretu misionara u našoj Nadbiskupiji, u listopadu ponovno molimo misijsku krunicu, a u predblagdansko vrijeme nas čekaju dežurstva u Caritasu.

Prije točno godinu dana, na našoj trećoj obljetnici, prof. Božo Skoko rekao je nešto što mi je tada ostalo duboko u sjećanju. Rekao je:
„MIovci su pozvani unositi radost u živote naših bližnjih i našeg društva. Pozvani su biti drukčiji i često plivati uzvodno, ma koliko to iziskivalo nepopularnosti, kritika i odricanja. Isto tako se od njih očekuju da budu branitelji i promicatelji svega dobroga u Crkvi i državi, ali također i konstruktivni kritičari svega onoga što nije dobro, bilo da se događa u duhovnoj ili društvenoj sferi. A ni Crkva, ni država nisu lišeni ljudskih pogrešaka i propusta…“
O ovim riječima sam duboko promišljao i shvatio da je uistinu u pravu. Kada nas gledate pojedinačno – svi smo mi različiti, različitih osobnosti, karaktera, interesa. Znate, ima nas tu različitih dobnih skupina, osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata. Tu su i pravnici, i ekonomisti, učitelji, vjeroučitelji, kroatisti, pedagozi – no jedno nas spaja – a to je da se prema savjetu Svetog Oca trudimo i ne obeshrabrujemo jer najljepši se snovi postižu nadom, strpljenjem i zauzimanjem u prijateljstvu s Isusom koji daje puninu.

Već kao uigrana ekipa, prihvaćamo načela, zadaće i ciljeve Hrvatskog  katoličkog zbora MI.        I ovo novo predsjedništvo nastavlja gdje je prošlo stalo. Vjerujem da ćemo svi mi za 10, 15, 30 godina moći ponosno reći – „I ja sam bio trogirski miovac“.

Hvala svima. Hvala vam što se bili do sada uz nas i što ćete biti i dalje, hvala vam za pomoć i podršku, hvala na ukazanom povjerenju i hvala vam što ste danas s nama.

Dominik Petar Čavka

Foto: Jakov Teklić

DON VINKO SANADER: GAJIMO U SRCU KRŠĆANSKI OPTIMIZAM KOJEMU JE ISUS TEMELJ

Dragi miovci i poštovani prijatelji!

MI je u Trogiru osnovan isključivo s nakanom da bude pomoć mladima u sazrijevanju u dobre ljude i kršćane i da ih se zaštiti od beznađa i raznih poroka i grešnih izazova, da ih se zaštiti od zamki – koje đavao vrlo lukavo postavlja nevinim mladim dušama našega naroda i koji ih želi upropastiti.

A vremena su više nego ozbiljna, izazovna, reći ću i opasna na svoj način. Naime, svjedoci smo da već duže vrijeme u Europi i svijetu, ali i u našem društvu vlada kriza vjere u ljudskim dušama, kriza duha i morala, kriza ljubavi. Javila se i nova kriza, kriza domoljublja – jer se iseljava i traži zlatno tele po europskim zemljama a napušta se obećana zemlja – Lijepa naša, od Boga nam poklonjena – koju sve više naseljavaju stranci, tuđinci, koji se čude da Hrvati ostavljaju ovakvu zemlju. Dio našega naroda svjesno ili nesvjesno uvaljuje se u novo ropstvo isforsirano umjetnom gladi za zlatnim  teletom što će mnogim pojedincima oteti njihov identitet nacionalni i vjerski, a pretvoriti ih u anonimnu masu globalnog svijeta.  Sve ove krize svjesno se potiču putem dijela medija i društvenih mreža te pojedinih poltičara, koji kao da se natječu tko će više napadati vrednote evanđelja, Crkvu i državu nam Hrvatsku. Načelo nije kao nekad podijeli pa vladaj, nego neka se iseli pa mu uzmi.

Sv. Ivan Pavao Drugi, nerijetko u Italiji za života nazivan papa croato, a nama to i danas godi, u svojoj apostolskoj pobudnici Crkva u Europi ustvrdio je kako vrijeme u kojem živimo izgleda kao doba pomutnje i straha od budućnosti. Pomutnja i strah od budućnosti očituje se u unutarnjoj praznini koja razdire mnoge oosbe i doprinosi gubitku vjere u smisao života. Iz toga opet, piše dalje Ivan Pavao, proizlazi kriza obitelji, pojavljuju se ponovni rasistički stavovi, međureligijske napetosti, sebičnost koja  vezuje pojedince i skupine, grčevita briga za vlastite interese i povlastice, etička ravnodušnost, slabljenje solidarnosti.  (Crkva u Europi, br. 8)

Papa je dao dijagnozu, ali je i ponudio lijek: U korijenu gubitka nade nalazi se pokušaj da se nametne antropologija bez Boga i bez Krista… Zaboravljanje Boga dovelo je do napuštanja čovjeka, pa se stoga ne treba čuditi ako se je u tom kontekstu otvorio golemi prostor za razvoj nihilizma na  filozofskom  području, relativizma na spoznajnom i ćudorednom području, pragmatizma pa čak i ciničnog hedonizma u svagdanjem življenju – napisao je Papa. Dakle, lijek je u povratku svojim korijenima, izvoru – tj. samome Bogu, ističe Papa.         Svjedoci smo da su ove riječi velikoga Pape živa istina.  I u našem društvu sve manje ostaje prostora za Boga, za Krista i njegovu Crkvu. Medijski plaćenici podržani manjinom u hrvatskom narodu svakodnevno i ovdje i po svijetu uznemiruju duh kršćana, posebice mladih kršćana. Crkvu i njezine vjernike se danas gotovo mrzi. Ako šutiš i skrivaš svoju vjeru – dobar si, ako progovoriš o vjeri – opasan si.   Takvo stanje zaziva neka prošla vremena i zvecka novim progonima. Pitam se: Vide li to današnji kršćani, vidimo li to mi koji smo praktični vjernici? Ako smo i sami oštećenog tjelesnog ili duhovnog vida, obratimo se liječniku duše i tijela Isusu Kristu – Svjetlu svijeta. On je vraćao vid slijepima, on je svjetionik, on je put, istina i život.  Ovo sve govorim da sebe i vas uozbiljim pred stvarnim stanjem i da vas ohrabrim u kršćanskoj vjeri i nadi, da ne bismo malaksali – već da gajimo u srcu kršćanski optimizam kojemu je Isus temelj.   Sam Isus nas hrabri: Ne bojte se – ja sam pobijedio svijet! Ne bojte se –  ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!   Zato, ne klonimo duhom već još žarče molimo i radimo za Boga i Hrvatsku dragu.   Vama, trogirski miovci, čestitam naš zajednički četvrti rođendan i hvala    vam što ste se uključili u ovaj vlak HKZ-a MI – koji već 43 godine u Hrvatskoj vuče tolike mlade živote prema sretnijoj budućnosti i vječnoj sreći s Bogom u nebu. Zahvaljujem i vašim roditeljima koji vas u tome podržavaju. Zahvaljujem na podršci i našoj nadbiskupiji, našoj središnjici u Zagrebu, čelnicima našega grada i županije.  Dragi mladi, neka vas na miovskom putu uvijek prati dobri Bog i zagovor naše nebeske Majke Marije, koju s ponosom zovemo Kraljicom Hrvata.

Novoizabrano vodstvo HKZ “MI” – Trogir s utemeljiteljem vlč. Jozom Marijem Toljem i duhovnikom don Vinkom

Zanima nas Tvoje mišljenje!