Vijesti

NADBISKUP BARIŠIĆ: OBITELJ NE SMIJE IMATI OPORBE

Nadbiskup Barišić: Obitelj ne smije imati oporbe

Domaćin Trećega susreta hrvatskih katoličkih obitelji splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uoči početka euharistijskog bdjenja „Hod svjetla” u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu u subotu 15. rujna u studiju na otvorenom dao je izjavu za Hrvatski katolički radio.

Solin, (IKA) – Domaćin Trećega susreta hrvatskih katoličkih obitelji splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uoči početka euharistijskog bdjenja „Hod svjetla” u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu u subotu 15. rujna u studiju na otvorenom dao je izjavu za Hrvatski katolički radio. Komentirajući čestitke zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, na izvrsnoj pripremi vrlo zahtjevnoga susreta, svim sadržajima cijeloga tjedna kojima se nastojalo uči u sve pore društva i pomoći obiteljima u svim segmentima života, nadbiskup Barišić istaknuo je da tu pohvalu zaslužuju brojne obitelji koje su otvorile svoja vrata i srca obiteljima i svim hodočasnicima te su stvarni domaćini susreta zapravo obitelji. Dodao je i zasluge brojnih volontera i mladih, rekavši kako se divi njihovoj iznimnoj energiji i oduševljenju, istaknuvši kako nam je svima zaista bilo potrebno to nadahnuće. Spomenuvši brojne sadržaje ovih dana, nadbiskup Barišić istaknuo je da to obitelji i zaslužuju. Važnim smatra uključenje svih – nisu htjeli ograničiti obitelj na jezgru već je proširiti i na djeda i baku, produžiti je do svih onih dimenzija koje su na svoj način povezane s obitelji a to su sve naše društvene i kulturne dimenzije i Crkva, jer obitelj nam je temeljna stanica društva: „I zato sam htio uključiti i županiju i grad Split, gradonačelnike i svi su se rado odazvali”. Bilo je to vidljivo na koncertu prethodnoga dana koji je okupio brojne umjetnike, i neki su se možda i uvrijedili što nisu pozvani ali morali su ograničiti broj onih koji su nastupali.
Humanitarna akcija za kupnju endoskopskog stupa za operacijske zahvate u novorođenčadi i djeceposebna je dimenzija Susreta i ona traje do 1. listopada. A Treći susret hrvatskih katoličkih obitelji također ne završava sutra budući da su obitelji gosti smješteni kod obitelji domaćina i zasigurno će se upoznati i povezati i ubuduće, što je bila i nakana. Nadbiskup je istaknuo kako su htjeli da čitava Hrvatska bude jedna obitelj, da se povežu obitelji iz Slavonije i Istre, Zagorja… jer toga nam nedostaje. Ocjenjuje da ima dosta regionalne zatvorenosti, što se osjeća u sportu, politici i gospodarstvu i to treba nadići i učiniti da nam čitavo društvo bude jedna obitelj. To će se najbolje povezati upravo preko obitelji. Ostvarit će se brojna prijateljstva, mnogi će iz Dalmacije poći u Slavoniju za pojedine događaje, smatra nadbiskup Barišić. Izrazio je želju da Susret ne završi, već bude jedan početak, novi iskorak, ohrabrenje svima nama da uvidimo koliko nam je obitelj važna, da je stavimo u središte svoje pažnje i da osjetimo zajedničku odgovornost. Nadbiskup Barišić vjeruje da je to moguće i da je sazrela ta svijest, te poručuje da obitelj ne smije imati oporbe – ni na jednoj razini niti na jednom polju. Obitelj je naše finale – i za nezaposlenost, i za pobačaj i za neradnu nedjelju i za škole bez prvašića i za odlazak mladih iz zemlje. Finale se igra na ovoj Gospinoj livadi, Gospa nam je prostrla stol i očekuje sutra svoje sinove i kćeri ovdje na ovom prostoru, poručio je nadbiskup Barišić.

Zanima nas Tvoje mišljenje!