Vijesti

Proslava 40. obljetnice svećeništva don Anđelka Kaćunka

Duhovi u Karmelu – u znaku 40. obljetnice svećeništva

HRVATSKI LESKOVAC (IKA)

Proslava svetkovine Duhova 9. lipnja, u liturgijskoj zajednici koja se okuplja pri samostanu karmelićanki Božanskoga Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu kod Zagreba, bila je obilježena jedinstvenom radošću slavlja 40. obljetnice svećeništva don Anđelka Kaćunka, koji je u Hrvatskom Leskovcu pastoralno djelovao sedamnaest godina.

Koncelebrirano misno slavlje u dupkom ispunjenoj kapeli Sv. Josipa predvodio je jubilarac, a suslavitelji su bili umirovljeni zagrebački svećenici Jozo Mario Tolj, duhovnik i utemeljitelj Hrvatskoga katoličkog zbora MI, koji je također u Hrvatskom Leskovcu pastoralno djelovao pet godina i tamo o Stepinčevu 1981. osnovao Zajednicu „MI”, te bivši lomnički župnik Ante Rotim.

U propovijedi, na temelju misnih čitanja svetkovine, don Anđelko je naglasio kako Bog događajem Duhova pokazuje svome „novome narodu” da je konačni i sveopći savez uspostavljen novim darom – a to je Duh Sveti, kojega Bog daje vjernicima i koji je snaga koja temeljito mijenja Kristove učenike i cijelu Njegovu zajednicu. „Ali taj Dar također (pre)usmjeruje sav tijek povijesti. On je izvor snage i nama, današnjim Isusovim učenicima u borbi za uspostavu novog društva koje je Krist zasnovao na pravednosti i ljubavi. Jer, kad su apostoli, ispunjeni Duhom Svetim, izišli iz dvorane Posljednje večere – rođena je Crkva! Otada, već više od 2000 godina, Duh Sveti potiče kršćane da budu ‘sol zemlje’ i ‘svjetlo svijeta’. Taj dan je početak evanđeoske globalizacije – a to je proces koji nitko ne može zaustaviti i koji se širi po cijelom svijetu”, istaknuo je propovjednik te posvijestio da osim Duha Svetoga djeluju nažalost i u kršćanskim sredinama također neki drugi duhovi odnosno „duh svijeta”, kako upozorava i apostol Pavao (v. 1Kor 2,12).

„Vidimo kako među katoličkim narodima kršćanske Europe danas pušu neki novi čudni vjetrovi. I u Hrvatskoj – koja je ‘od stoljeća sedmog’ prihvatila zakon Isusa Krista kao pravilo svoga života – danas djeluju duhovi koji su protivni Evanđelju.

Djela apostolska opisuju kako su prvi Duhovi bili odozgor – plameni jezici sišli su na apostole odozgor i pogled duha su im usmjeravali prema gore, prema nebu! Crkva je, unatoč raznim potresima i krizama, pomoću Duha Svetoga odgajala ljude i narode. Tako je nastala i zapadno-europska kršćanska kultura i civilizacija. To je trajalo otprilike do početka 18. st. A tada su se dogodili tzv. ‘Drugi duhovi’. Ali oni su došli odozdol, nakon čega paklena vatra ‘odozdol’ potpaljuje u ljudima sve strasti te im pogled i sav život usmjeruje prema dolje, tj. potiče ih samo na tjelesno, materijalno i prolazno”, rekao je vlč. Kaćunko te istaknuo kako danas Zloduh najveću agresiju vrši na žene i djecu i to kroz razne televizijske emisije i modu odnosno kroz zabavnu glazbu i video-igrice. „Medijski je utjecaj na djecu i mlade toliko jak da su mnogi roditelji u nemoći digli ruke. A to je put u katastrofu. O tome je bolnu istinu rekao i obraćenik, bivši rock-glazbenik Bob Larson, upozorivši da ‘petkom i subotom uvečer đavao uspostavlja kontrolu nad tisućama mladih života’ pa su zato veliki gradovi postali ‘Sodoma i Gomora’.”

Ali, nastavio je don Anđelko, i u našim malim mjestima đavao za vikend ima mnogo posla – već s djecom od 7. i 8. razreda! “I čemu se onda možemo nadati? Što je rješenje? Gdje nam je izlazak iz krize – ali ne u političkom smislu, nego ima li povratka s ruba moralne i demografske katastrofe za naš narod i za većinu europskih naroda? Što kaže Sveto pismo? Ljudi koji su slušali govor sv. Petra na dan Duhova, pitali su: Što nam je činiti, braćo? Petar im je rekao: ‘Obratite se… da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga (Dj 2,38).” To je Božji odgovor i recept i nama danas za stanje u kojem se nalazimo, istaknuo je propovjednik na kraju, naglasivši da Bog nije škrt sa svojim darovima. Navodeći riječi sv. Hilarija da je Duh Sveti „uvijek i svugdje obilan, a daje se u tolikoj mjeri koliko tko hoće uzeti; u tolikoj mjeri ostaje u kolikoj tko želi zaslužiti… On je s nama do svršetka svijeta, on nas tješi u našem iščekivanju… on je svjetlo naše pameti, on je sjaj našega duha”, don Anđelko je zaključio željom i molitvom da se Duh Sveti sa svojim darovima izlije na sve, a posebno na naše krizmanike, „da svi zajedno osjetimo u sebi tu Božju snagu…

Jer u ovim okolnostima kad mediji, politika i zabavna industrija cijeli narod bacaju u mrak i depresiju, a naš narod ubrzano izumire – samo nam svjetlo Duha Svetoga može obasjati put u budućnost.

Zato je apostol Petar pred ‘tribunalom’ Velikoga vijeća u Jeruzalemu neustrašivo rekao, a to je duhovska Božja poruka i nama, da nema pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista Nazarećanina!”

Na kraju misnoga slavlja, na kojem je pjevanje vodio zbor i tamburaški orkestar Ansambl MI Tamburica pod ravnanjem Josipa Hrastića te je u njegovoj obradbi praizveo don Anđelkovu pjesmu „Pod obranu se tvoju“, jubilarcu su prigodne čestitke izrazili kolege vlč. Rotim i vlč. Tolj, koji je istaknuo don Anđelkove zasluge za izgradnju Zajednice mladih MI u Hrvatskom Leskovcu te, posebno pozdravivši kućnu poglavaricu s. Đurđicu i provicijalku s. Kristinu, zahvalio karmelićankama za potporu u apostolatu HKZ „MI”.

U nastavku slavlja članovi Zajednice MI su u dvorištu samostana priredili druženje uz razgovor i piće, dok su sami pripremali roštilj za zajedničko blagovanje, na kojem se poslije u velikoj dvorani u podrumu samostana okupilo sedamdesetak „miovaca”, zajedno s članovima obitelji. Tijekom ručka don Anđelka su pozdravili i čestitke mu, među ostalima, izrekli također predsjednik zajednice „MI“ u Hrvatskom Leskovcu Miro Savić i dopredsjednik HKZ „MI” Mate Krajina, voditelj Ansambla Josip Hrastić i voditeljica zbora prof. Renata Krajina te mu predali prigodne darove.

Don Anđelko je na kraju svima zahvalio, a najprije Bogu na daru svećeništva, naglasivši da slavljenjem svojega jubileja u svim mjestima gdje je djelovao nipošto ne želi sebe osobno stavljati u prvi plan, nego naglasiti čudesna Božja mjerila po kojima bira svoje suradnike, među kojima otajstvo svećeništva ima posebno mjesto. Mlade je pak pozvao da, pod zaštitom bl. Alojzija Stepinca te uz zagovor utemeljiteljice karamelićanki BSI Bl. Marije od sv. Josipa i pod zaštitom njezinih sestara, nastave njegovati „miovska” načela zajedničke molitve, rada i rekreacije, u službi Bogu, Crkvi i Domovini, tj. za osobnu duhovnu i kulturnu izgradnju odnosno za blagoslovljenu budućnost Crkve i hrvatskoga naroda.

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!