Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “SVETI JERONIM DALAMTINAC” (MIMARA, 5. STUDENOGA U PODNE)

Pozivamo vas na svečanu promociju knjige Slobodana Prosperova Novaka „Sveti Jeronim Dalmatinac“, koja će se održati u četvrtak 5. prosinca u podne u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Knjiga Sveti Jeronim Dalmatinac, u nakladi Splitsko-dalmatinske županije, uz poznate detalje iz života sveca, otkriva i one manje poznate činjenice, kao i usku vezu s hrvatskim narodom, kao baštinicima njegova zavičaja. A uz autora knjige prof. Prosperova Novaka, na predstavljanju će sudjelovati i biskup Jure Bogdan, Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i dugogodišnji rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac.

Doprinos i značaj sv. Jeronima za razvoj europske civilizacije i poimanje kršćanstva je neizmjeran. Jedan je od četiri velika zapadna crkvena oca, uz svete Ambrozija, Augustina i Grgura Velikog. Nedvojbeno je jedan od najvažnijih svetaca u povijesti kršćanstva i svakako se ubraja među velikane kršćanske kulture i europske civilizacije. Riječ je o jednom od najpoznatijih i najznačajnijih svjetskih velikana rođenih na našim prostorima, a sada će sve zanimljivosti iz njegova života biti pregledno sažete u ovoj zanimljivoj biografiji.

Iduće godine obilježit će se 1600 godina od smrti velikog sveca, crkvenog naučitelja, pisca, prevoditelja Svetog pisma na latinski jezik, zaštitnika arheologa, bibličara, knjižničara, arhivista i prevoditelja. Godina 2020. bit će godina sv. Jeronima, odnedavno i nebeskog zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije.

Ulaz na promociju je slobodan za sve zainteresirane, a očekuje se dolazak velikog broja ljudi iz društvenog, političkog, kulturnog i duhovnog života Hrvatske.

Zanima nas Tvoje mišljenje!