Vijesti

Koelnska nadbiskupija preuzima pacijente iz Italije

Koelnski nadbiskup kardinal Rainer Maria Woelki objavio je da njegova nadbiskupija u svojim bolnicama smješta pacijente zaražene koronavirusom iz Italije, prenosi Vatican News.

Djelovati brzo i bez birokracije u ovom trenutku čin je ljubavi prema bližnjemu, istaknuo je kardinal, dodajući da se njegova nadbiskupija priključuje akciji pokrajine Nordrhein-Westfalen (NRW) i na odjelima za intenzivnu njegu u bolnicama koje vodi Crkva omogućuje hitno potreban smještaj za talijanske pacijente zaražene koronavirusom.

U subotu 28. ožujka specijaliziranim vojnim zrakoplovom stiglo je prvih šestero pacijenata iz sjeverne Italije, koja je najteže pogođena zarazom, te su smješteni u razne bolnice NRW, što je kardinal posebno pozdravio kako “ohrabrujući primjer solidarnosti koja nadilazi granice i praktične ljubavi prema bližnjemu”.

Istodobno je u nedjeljnoj video-poruci na nadbiskupijskim mrežnim stranicama pozvao vjernike da ne zaborave na starije i bolesne u svojim obiteljima, među prijateljima i u susjedstvu, i ne ostave ih same u potrebama. Već je srećom uobičajeni prizor torbi punih namirnica ostavljenih pred vratima, ali važan je i razgovor, telefonski ili kroz otvoreni prozor, poručio je kardinal.

Svim ljudima koji su u ovom trenutku ugroženi potrebna je naša puna solidarnost, i da se razumijemo – u to su uključene i izbjeglice, u Siriji, Turskoj i Grčkoj, koji žive u dramatičnim okolnostima a ovih su dana čini se u drugom planu, istaknuo je kardinal te upozorio da ako u izbjegličkim kampovima na rubu Europe izbije epidemija Covida 19 neće biti raspoloživih testova, maski i dezinfekcijskih sredstava. “Istodobno kod nas u Koelnu sobe i stanovi uređeni upravo za izbjeglice zjape prazni dok su izbjeglička djeca i mladi bez roditelja prepušteni ulicama ili beznađu prepunjenih izbjegličkih kampova”, istaknuo je kardinal Woelki.

“Jad i bijeda u cijelom svijetu nije nešto što je nam je Bog želio nego je naših ruku djelo”, istaknuo je kardinal, dodajući da će možda upravo pandemija pomoći ljudima da ne zaborave što ih čini vrijednima i jedinstvenima, i možda postignu da se solidarnost proširi brže nego virus. Koelnski  nadbiskup poručio je da će to uspjeti “ako svugdje gdje vidimo nevolju – djelujemo!”

.

Zanima nas Tvoje mišljenje!